Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

a ja mam prośbę z innej beczki :) bardzo wielką 🌻 Czy pani jako księgowa mogłaby podawać informacje o 1 % podatku dla Antonia ( w mojej stopce ....takze jest odnośnik do strony Antoniuszka) chodzi mi o pani klientów ... byłabym bardzo wdzięczna !!!! 🌻

Alegrowiczka- jesli dziecko urodziłas w grudniu 2007 to tak. jeśli w styczniu to dopiero odliczysz dziecko w przyszłym roku.

sssssssssssssssama- mozesz skorzystac z ulgi na dziecko i rozliczac się tak jak poprzednio:-) czyli samotnie wychowująca matka

qwertyu-- pracuję w księgowości 10 lat i często miałam przypadki składania PIT-ów,jakichkolwiek,z opóznieniem.I zgodnie z ordynacją podatkową,jeśli napiszesz informację o przyznaniu sie do błedu,tzn. dlaczego nie złozyłeś deklaracji w terminie,Urząd nic Ci nie prawa zrobic.I nie zdażyło się,żeby takie sytuacje kontrolowali. Powołujesz sie na Art.16 K.K.S i jesteś chroniony.

Gość Allegrowiczka pełną gębą
pytam o ten zerowy bo urodziłam w kwietniu 2008.Wiem,że 37 i ....tu jest pytanie.2 lata temu moja księgowa rozliczyła kolezanke bez zerowego bo twierdziła,że nie trzeba.Koleżanka dostała kare 1500zł .moja ksiegowa nadal twierdzi,że zerowego mam nie wypełniać....

Nie bardzo rozumie o co chodzi,jaki zerowy? czego ma ten zerowy dotyczyc? urodziłaś w kwietniu ale chyba 2007? jesli masz małe zarobki i nie starczy Ci podatku żeby odliczyc ulge na dziecko to nie wypisujesz PIT 0.

Gość Zbych_57
Witam. A ja mam takie pytanie: "Czy moge skorzystać z ulgi na dziecko, gdy dziecko ukończyło szkołe w czerwcu 2007, a od września, nie uczy się i nie pracuje." Dzieki

Gość Zbych_u
w sumie juz nie dziecko W kwietniu bedzie miała 22lata

3. dzieci uczące się (tylko do 25 roku życia) w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty lub w prawie o szkolnictwie wyższym, które w roku podatkowym poza dochodami z renty rodzinnej, dochodami wolnymi od podatku oraz dochodami niepowodującymi obowiązku uiszczenia podatku nie uzyskały żadnych innych dochodów.

Gość Zbych_u
ok dzieki Ci bardzo

Gość lililili
Witam,bardzo prosze o odpowiedz ,bo napisałam wczesniej ale zostałam ominieta:-( Moja sytuacja wygląda tak:pracowałam w banku na umowe -zlecenie przez 6 miesiecy zarabiałam 1400zł brutto, było to od wrzesnia 2006 roku do lutego 2007 roku, niestety nie zdazyłam zlozyc pita do maja(tak jak trzeba) tylko złozyłam go na poczatku 2008 roku, czy w takim razie przysługuje mi zwrot podatku(gdyz słyszłam ze osoby pracujace na umowe-zlecenie otzrymuj atki zwrot i jest on dosc duzy) czy w zwiazku z opoznieniem w jakim zlozyłam pita ,nie otrzymam juz zadnych pieniazków z tego tytułu, albo co wiecej zapłace dodatkowa karę??bardzo prosze o odpowiedz i zgóry bardzo dziekuje!!!

Zwrot podatku nie ma nic wspólnego ze złozeniem rozliczenia po terminie.jesli wynika nadpłata to Urząd musi zwrócic,chyba że juz masz postepowanie karno-skarbowe.

muchaB1977 a innych porad księgowych też udzielasz ? bo siwieję już nad moją kpir ;)

Sorki dziewczyny ,ze takie przerwy robie, ale siedze tu raczej w godzinach wieczornych i nocnych.W dzien mam duzo zajęc związanych z moim synkiem,wiadomo, i z firmami,które prowadzeę,dlatego zagladajcie tu wieczorami a zawsze cos naskrobię;-) Pozdrawiam.

Gość lililili
podaje numer gg 6095217

hej :D tragicznie z moją kpir nie jest :D udało mi sie zamknąć luty , ufff powiedz tylko, czy księgujesz tak durne kwoty jak np 0,02 zł (mam różnice pomiędzy należnościami wynikającymi ze sprzedaży a kwotami rzeczywiście przelanymi na ROR - wiem, groszowo, ale jak USmiechnięci inaczej się czepną , ze nie "spowiadam" se z tego "dodatkowego" dochodu (dochodu :D dobre) ... a niech im tam .... niech mają DW :D na kilka groszy, ale czy to nie durnota ? :o (czy moja nadgorliwośc...?)

lilililili - jak mniemam to był pit za 2006 rok a w nim miałaś zwrot czy niedopłatę podatku ? czyli czy naraziłaś szanowny skarb państwa na uszczuplenie ? jesli tak , to mogą być karne odsetki ... moze instytucja tzw. czynnego zalu (pismo z wytłumaczeniem sie z tego niezłożenia .... albo inaczej .. oficjalne przyznanie się do popełnienia "czynu zabronionego"

ups, zamotałam sie, spodziewasz sie zwrotu .... nic mi nei wiadomo o zwrotach z umów-zleceń

Ksieguje;-) tylko strasznie mi żal mojego czasu na wpisanie takiej\"wielkiej\" kwoty;-) U mnie akurat to są odsetki na + z konta firmowego.Nie zawsze sa pieniażki i czasem z małego salda naliczą maleńkie odsetki,ale księguje

mucha a czy to prawda że babcia może przekazać ileś % darowizny z pitu na wnuczke?bo ja się nie załapałam na zwrot całego 1100zł na dziecko i babcia chciała dać?o cow tym chodzi?

muchaB1977 - a kapitalizację odsetek księgujesz na podst dw czy wyciągu z konta ? ja do tych różnic robię dowody, kapitalizacji jeszcze nie miałam pozdrawiam

Hej. Do Dw podpinam wyciąg bankowy.Jak sa na nim dodatkowo prowizje za prowadzenie rachunku,to robie ksero .

Mucha ja mam jeszcze pytanko odnoscie neta - Co miesiac place 56 zl *12 miesiecy wychodzi 672 zł czy tą kwote w calosci (to kwota brutto) wpisuje sobie do odliczenia ?? No i jeszcze jedno bo niestety tego mi nie powidzialas czy to prawda ze jesli faktury figuruja na nazwisko męza a ja place je z wlasnego konta to on nie moze sobie tego odliczyc?? Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz