Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łosiątko

Pisał ktoś dzisiaj już próbną maurę z biologi podst ???

Polecane posty

Gość łosiątko

Pisał ktoś dzisiaj już próbną maturę z biologi podst ??? A może ktoś jutro pisze i by się mógł jutro podzielić pytaniami.

Gość ja też juz po i tez
Dziś pisali albo język polski a niektóre województwa język obcy. Jutro będzie 3 przedmiot więc jak ktoś ma Ci podać pytania... ? ...

Gość łosiątko
Napisałam wyraźnie ALBO JUTRO PISZE :)

Gość ja też juz po i tez
W takim razie sorry :D nie doczytałam tego A może ktoś jutro pisze i by się mógł JUTRO podzielić pytaniami. ;)

Gość łosiątko
hop

Gość łosiątko
błagam Nikt nie pisał ??????????????

Ja dopiero dzisiaj angielski a jutro biologia podstawowa i też czekam na jakiekolwiek wieści :D Jest forum na o2 ale tam to się chooja dowiesz i można się tylko wkurwić wśród 871326987569874325897234698745 postów z prośbami typu ""gegra rozszerzona pliiiiiiiiiiiiiiiiis'' Mam nadzieje, że coś się do wieczora dowiemy ;) jak coś to przeglądaj to forum co jakiś czas http://forum.o2.pl/temat.php?id_p=5426863 Aha i jak coś znajdziesz to daj znać na kafe ja zrobię to samo jak się dowiem ;))

Gość łosiątko
Znalazłam to na tamtym forum a tylko cytuje BIOLOGIA POZIOM PODST: "dna, choroby z chromonaslego ukladu bylo o ukladzie pokazmowym nerwowym i oddechowych tkanki poprzecznie prązkowane i gladkie o bulini bylo jedno zadanie o chorobie ukladu krazenia czyli zawal i miazdzyca o chorobach plciowych ktore sa przenoszone przez wirusy a;lbo bakterie o miesiaczce jak ona zachodzi. "

Gość łosiątko
Macie cos ???

własnie podnosze temat....niech ktoś coś powie chociaz mniej więcej jakie pytania byly bedziemy bardzo wdzięczni;)

Tez już to wklejałam na Kafe :D Ale pewności cholera nie ma :/ jeśli to będzie to dramatu nie ma... ale tzastanawiam się co mi do głowy strzeliło, żeby sobie biologię wybierać :-O A u Was jak nastawienie?:)

a zdajesz rozszerzenie czy podstawe?? podstawa jest prosta:) wystarczy ta wiedza podręcznikowa,na rozszerzeniu trzeba znac dodatkowo botanike i zoologie...

jajajajajajja Podaje pytania na biologie podstawowa -wytlumacz jakie znaczenie ma to,ze w scianach tetnic znajduja sie miesnie gladkie -wyjasnij funkcje ujemnego sprzezenia zwrotnego w kontroli poziomu hormonow podczas cyklu menstruacyjnego -co miesiac kilka pecherzykow jajnikowych rozpoczyna rozwoj lecz tylko jeden z nich dojrzewa w pelni a)podaj nazwe hormonow wydzielanych przez rozwijajce sie pecherzyki b)opisz role odgrywana przez te hormony podczas fazy pecherzykowej -podaj obszary mozgowia odpowiedzialne za kontrolowanie wymienionych czynnosci zyciowych a_wentylacja pluc oraz bicie serca b)pamiec oraz emocje c)postawa ciala d)funkcje autonomiczne e)przetwarzanie obrazu -wymien po dwa przyklady chorob dziedzicznych,cywilizacyjnych,spolecznych i zawodowych -okresl drogi wnikania do organizmu wymienionych ponizej patogenow a)prątki gruzlicy b)wirus hiv c)dwoinki rzeżączki -byl tekst ina podstawie tekstu napisac zalety i wady stosowania sztucznej nerki -bylo tez cos napisac gdzie wirus replikuje swoje DNA -skutki bulimi -byl uklad oddechowy i zaznaczyc chyba krtan i pecherzyki plucne i napisac role -jakies choroby zwiazane z chromosomami -chjoroby przenoszone droga plciowa itd... takie cos znalazlam Jeszcze to znalazłam ale się powtarza w sumie... Podstawową na szczęscie :) a Ty pewnie rozszerzoną ?

a odpowiedzi gdzies są???? :-p bo niektóre te pytania są beznadziejne:/

Tez miałam jeszcze o to pytać :D:D:D Nie znalazłam nigdzie... Zobaczyłam pierwsze i już tak... średnio ... :-O Kuuurwa, co ja robiłam przez tyle lat szkoły ? :-O Teraz widzę, ze mam mnóstwo nauki do matury...

podnosze....jak ktos bedzie mial odpowiedzi to bardzo prosimy....chodzi o podstawe biologii

Gość łosiątko
Fajnie :) A macie coś już opracowane z tych pytań ???? POdzielcie się :) Ja tylko wypisałam te choroby. Zaraz Wam napiszę :)

Gość łosiątko
dziedziczne- zespół Downa, hemofilia cywilizacyjne- cukrzyca, nadciśnienie społeczne- reumatyzm, alkoholizm zawodowe- astma, pylica

Gość łosiątko
No głupie są :/ A wiecie może gdzie wirus replikuje swoje DNA ???

Gość łosiątko
SKUTKI BULIMII 1. zmęczenie 2. ospałość 3. dyskomfort w jamie brzusznej 4. zaparcia 5. nieregularne miesiączki lub ich brak 6. sucha skóra 7. zgrubienie skóry palców 8. uszkodzenia tylnej ściany gardła i przełyku aż do przerwania jego ciągłości 9. rozstepy skórne wynikajace z wahań wagi 10. opuchnięcie twarzy 11. biegunki i zaparcia wynikające z nadużywania środków przeczyszczających 12. bóle glowy, miesni, gardla. 13. awitaminoza 14. rozciągnięcie do znacznych rozmiarów żołądka 15. osłabienie serca, wątroby i układu pokarmowego 16. uszkodzenie szkliwa zębów (wyszczerbienia, nierówności

Choroby zwiazane z chromosomami : -zespół Downa -zespół Turnera -zespół Klinefeltera -Hemofilia Łosiątko jeszcze nie doszłam do tego pytania :) To skoro zaczęłyśmy tak robić to wrzucajmy tutaj odpowiedzi na te pytania :) Łatwiej zapamiętać i się skonsultować w razie czego :)

Gość łosiątko
oki :) Jak coś będę miała to napiszę:) Boję się trochę :/ Jak będzie coś innego to nic nie napiszę a facetka chce nam z teo oceny wystawić :/

Gość łosiątko
choroby przenoszone drogą płciową- * kiła * rzeżączka * chlamydiozy * wrzód weneryczny * czerwonka bakteryjna * ziarniniak pachwinowy * rzęsistkowica * świerzb * wszawica łonowa * amebioza

Gość łosiątko
Jak będziecie miały jeszcze inne pytania na maturę z boli to wklejcie tutaj, bo ja już nigdzie nie zaglądam.

1.Wytlumacz jakie znaczenie ma to,ze w scianach tetnic znajduja sie miesnie gladkie Miesnie gladkie w tetnicach umozliwiaja sprawniejszy transport krwi z serca poniewaz maja ksztalt wrzecionowaty Podczas ujemnego sprzężania zwrotnego przysadka hamowana jest przez podwzgórze i wysoki poziom tyroksyny co powoduje ze nie wytwarza juz hormonu TSH sa to estrogeny pogrubiaja sciane macicy i jest ona bardziej ukrwiona 2.-podaj obszary mozgowia odpowiedzialne za kontrolowanie wymienionych czynnosci zyciowych : a)wentylacja pluc oraz bicie serca - rdzeń przedłużony b)pamiec orazemocje - międzymózgowie c)postawa ciala - móżdżek d)funkcje autonomiczne -kresomózgowie e)przetwarzanie obrazu - śródmózgowie 3.-okresl drogi wnikania do organizmu wymienionych ponizej patogenow a)prątki gruzlicy -kropelkową b)wirus hiv -płaciową c)dwoinki rzeżączki-płciową 4.Gdzie wirus replikuje swoje DNA Wirus replikuje swoje DNA w DNA komórki zdrowej nie w jej cytoplaźmie. Replikuje w DNA komorki zmuszajac ja w ten sposob do produkcji nowych czastek wirusa. Póki co mam tyle, trochę sama szukałam, trochę z neta ściągnięte :D A co do tego co jeszcze może być to gdzieś na forum widziałam: dzis podtsawe z biol i byly takie pytanie jeszcze. -roznica m-dzy przeszczepem syngenicznyma allogenicznym -metabolizm katabolim i anabolizm -skutki palenia tytoniu -choroby oprzewodu plcowego i pokarmowego -z tego co pamitam to byl wykres przedtawiajacy mocz pacjeta i trzeba bylo napisac czy jest zdrowy czy nie i nie byl zdrowy gdyz mial cukromocz -parathormon i duzo wykresow i tabel Ale widziałam ją tylko raz więc nie wiem czy to pewniak czy ktoś sobie jaja robi :)

Mam kolejne info : -budowa oka; płaty mózgu; schemat nabłonka migawkowego; oddychanie beztlenowe; gruczoły dokrewne; mięsnie antagonistyczne;anemia sierpowata;choroba Huntingtona;allele recesywne;spoidło wielkie mózgu Już sama nie wiem co będzie... :-O Ej sama do siebie piszę ? :D