Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mindy mo

boje sie cytologii!

Polecane posty

Gość mindy mo

od 17 roku zycia leczylam sie ginekologicznie z powodu braku miesiaczki, wieku 20 lat zaprzestalam leczenia z wlasnej glupoty, w miedzy czasie mialam dziwne uplawy ale miesiaczki brak. Okolo 21 roku zycia dostalam miesiaczki i od tamtej pory mam ją co miesiac(cykle 16-34 dniowe, ta liczba zmienia sie mniej wiecej co kilka miesiecy), rozpoczelam wspolzycie (1 staly partner, jestem jego pierwsza partnerka. Dodam jeszcze ze mam 22 lata i od 2 lat nie bylam u ginekologa, mam straszne wspomnienia i poprostu strach mnie paralizuje.. wiem ze juz czas na cytologie ale boje sie ze wyjdzie cos zlego.. czy jezeli wyszlaby mi 2, 3, 4 to to moglaby byc moja wina?np jakies zaniedbania, infekcje ktorych nie zauwazylam.. poradzcie cos, zmotywujcie :(

Gość w pracy dupe plaszcze
nie ma czego sie bać, wykonasz i bedziesz miała to z głowy a takto bedziesz sie zadreczac dalej

Gość mindy mo
a to boli? boje sie ze trafie na jakiegos durnia co bedzie mi wyrzucal ze nie przyszlam wczesniej i ze cos jest nie tak :(

hum, boleć nie boli ale głupie uczucie zimna jest, słuchaj lepiej sobie zrobic i dopilnować, bo jak bedziesz chciec miec brzdaca to co wtedy idz im wczesniej, minuta strachu i po wszytskim

Gość mindy mo
juz sobie zaplanowalam ze pojde, jak zdam ostatni egzamin. chyba sie naszprycuje persenem i moze jakos pojdzie :O

powiem szczerze ze bardziej boli pobranie krwi, głowa do góry

Gość mindy mo
dzieki. a dlugo sie czeka na wyniki? chodzi mi o gabinet prywatny

ja czekałam 2 tyg w panstwowej

Po 16 dniach to masz najwyżej krwawienie owulacyjne i tak to należy traktować, po kolejnych 14-16 dniach - miesiączka, na zmianę. pierwsza krew po 16 dniach zawsze będzie traktowana jak krwawienie owulacyjne.I idźże do lekarza, bo to tak jakbyś się bała iść do lekarza z grypą.

Gość mindy mo
ojej mialo byc 26 dni a nie 16 :O

Jeśli 26-34 to Twoje cykle są regularne i każdy lekarz Ci to powie. Nie ma czego się bać. Cytologia nie boli, to jak pobranie wacikiem śliny z gardła. Rzecz jasna - zmienia się miejsce :-) I nic poza tym.

Gość mindy mo
dziekuje i zycze dobranoc :) napewno pojde do lekarza bo juz sobie to zaplanowalam wczesniej, ale teraz przynajmniej troszke mniej sie boje :)

Gość ssssssssssssssssssssssosna
czy cytologia to pobranie tego wymazu ?

Cytologia to właśnie wymaz z szyjki macicy. Pobiera się go maleńką szczoteczką albo wacikiem (choć prawidłowo powinna być szczoteczka).Na cytologię zaleca się iść w okresie przedowylacyjnym, kiedy szyjka jest miękka. Dla Mindy Mo najlepszy byłby więc ok. 10 dc.

Gość pell me out
mnie nie bolało... nawet nic nie poczułam i zdziwiłam się że tak szybko po wszystkim:) dużo na prawdę zależy od lekarza. Idź do jakiegoś zaufanego... doradź się np. przyjaciółki, może ona ma dobrego gina:)