Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sindyyk

czy biorac tabletki antykoncepcyjne mozna sie opalac?

Polecane posty

Gość sindyyk

moze i dla niektorych to glupie pytanie ale mnie ono naprawde nurtuje. pierwszy raz bede brala tabletki anty i nie wiem czego trzeba unikac podczas ih brania. slyszalam jeszcze ze palenie jest tez odradzane ale ja nie mam problemow z tym nalogiem

Komu nie wolno korzystać z solarium: 1. Na pewno osobom o bardzo jasnych włosach i skórze, a także tym, które mają atopowe znamiona barwnikowe - poddawanie ich działaniu promieni UV może sprowokować rozwój czerniaka. 2. Z solarium muszą zrezygnować pacjenci z chorobami tkanki łącznej, np. toczniem i zapaleniem skórno-mięśniowym. 3. Wizyta w solarium może się źle skończyć dla kobiet w ciąży. Ich organizm produkuje hormony w innych stężeniach niż normalnie, więc promieniowanie UV może spowodować przebarwienia. 4. Solarium nie jest wskazane dla kobiet biorących tabletki antykoncepcyjne. Dziś z powodu mody na opaleniznę oraz popularności antykoncepcji hormonalnej problem przebarwień stał się powszechny. Niestety, bardzo trudno je usunąć. Nawet jeśli uda się rozjaśnić plamy, często pojawiają się znowu po ekspozycji na słońce. 5. Problem z przebarwieniami możesz mieć także, jeśli przed wizytą w solarium spryskasz się dezodorantem lub perfumami. Niektóre substancje zapachowe poddane działaniu promieni UV stają się toksyczne. 6. Ciemne plamy pojawią się też po zastosowaniu kosmetyków przeciwtrądzikowych - szczególnie tych zawierających witaminę A czy kwasy owocowe. 7. Inne przeciwwskazania to zażywanie środków przeciwbólowych, niektórych antybiotyków, chemioterapeutyków, leków psychotropowych.