Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Caroljana

czy są na forum doświadczeni nauczyciele??

Polecane posty

którzy pomoga mi odpowidziec na kilka pytań, potrzebuje pomocy w napisaniu pracy licencjackiej... z pedagogiki...

Moj temat to : Rola wychowania plastycznego w rozwoju wyobraźni dzieci w wieku przedszkolnym. Moje pierwsze pytanie to czy da sie przeprowadzic do takiego tematu ankiete?? bo mi sie wydaje ze nie, moj promotor natomiast upiera sie przy ankiecie... :-/ a jesli myslicie ze da sie to jakie pytania moge zadac?? no i komu nauczyciela czy raczej rodzicom??

Gość najpierw ustal cele
a potem dobieraj narzędzia które pomogą ci te cele osiągnąć, a nie na odwal się, ankieta czy wywiad, to są tylko techniki

pomóżcie.. ja juz nie spie przez ta prace w nocy... moze ktos ma cos na ten temat wszystkie widomosci mile widziane.. prosze pomocie... :(

Pewnie, że da się do tego zrobić ankietę. Najlepsza byłaby przeprowadzona wśród nauczycieli, którzy znają temat. Rodzice - nie bardzo.

Masz już naszkicowaną metodologię badań? Jak tu ktoś wcześniej napisał: najpierw ustal cele (i hipotezy robocze) i do nich dobierz odpowiednie narzędzia i techniki. Ankieta jest moim zdaniem najłatwiejsza tutaj, chociaż najodpowiedniejsza byłaby np. obserwacja połączona z analizą dokumentów. No ale... to jest licencjat, a nie magisterka. Ankieta wystarczy.

Jak tak do tego będziesz podchodzić, to na pewno. Sama wybrałaś temat, czy promotor go narzucił?

mam przygotowane 3 ćwiczenia do analizy dokumentów ( rysunków) a moj promotor uparl sie na ankiete... a ja nie mam pomyslu jakie pytania zadac nauczyciela na ten temat.. cele juz mam i pytania badawcze tez...

powidzialam promotorowi o czym chcialabym pisac to znaczy powiedzialam ze o plastyce i tworczosci a ona mi taki temat narzucila, teraz zaluje ze nie wymyslilam czegos swojego... :( no ale juz jest za pozno, pierwszy rozdizal mam napisany ok 30 stron, nad drugim siedze od wczoraj i nic :(

Gość a co rozumiesz pod
pojęciem roli?

W ogole jest pewnien spor miedzy mna a moim promotorem, poniewaz ona twierdzi ze w badaniach przedmiotem sa dzieci, nauczyciele itp, a drugi promotor z ktorym sie konsultowalam, ktory bedzie recenzentem mojej prcy powiedzial mi ze przedmiotem jest wplyw plastki na wyobraźnie... dlatego juz teraz nie spie po nocach i mysle o tej pracy

Gość a co rozumiesz pod
jakie masz pojęcia kluczowe?

a co rozumiesz pod --> rozumiem jaki wpyw na wyobraźnie maja zajecia wychownia plastycznego..

Gość a co rozumiesz pod
to albo rola albo wpływ? Ale jak zmierzysz wpływ czegoś na coś? Eksperymentem chyba tylko.

Co masz w 1 i w 2 rozdziale, jakie treści? (teoretyczne, rozumiem) Czy wykazujesz w nich głównie pozytywną rolę? Ja widziałabym to tak: Rozdział 1 - treści wyjaśniające ogólnie co to jest wychowanie plastyczne, geneza i takie inne pierdoły Rozdział 2 - traktujący o roli wychowania plastycznego plusy i minusy i wpływ na wyobraźnię dzieci Rozdział metodologiczny to na pewno: postawienie celów zbadania opinii nauczycieli wychowania plastycznego na ww. temat; postawienie hipotez, że wychowanie plastyczne ma pozytywny wpływ na wyobraźnię dziecka no i wszystko co się w tym rozdziale chowa, czyli opis metod, narzędzi i takie tam nudne sprawy I 4 rozdział wyniki oraz analiza badań - ankiety, w której nauczyciele odpowiadają na pytania o rolę wychowania plastycznego i potwierdzają hipotezę główną, że na bank ma pozytywny wpływ na dzieci. Tak to bym widziała, oczywiście w duuuuużym uproszczeniu.

chcialam moje badania przeprowadzic w nastepujacy spsob: 1. dzieci rysuja cos czego jeszcze nigdy nie widzialy... (dzieci 4, 5, 6 i letnie) pozniej dziele te rysunki tematycznie a poniej na te dzieci ktore chodza pierwszy rok do przedszkola i na te ktore juz wczesniej chodzily.

PRZEDMIOTEM są dzieci i nauczyciele CELEM jest zbadanie, jaka jest rola wychowania plastycznego w stosunku do wyobraźni dzieci Promotor ma tutaj rację.

to co recenzent sie nie zna?? moja praca ma 3 rozdzialy w pierwszym jest co to jest wyobraznia, wiek przedszkolny i o tym co to jest wychowanie plastyczne i przez jakie stadia rysunkowe przechodza dzieci w wieku przedszlnym. w drugim metdodologia badań wlasnych

Strasznie trudne te badania, które chcesz zrobić. Może nie tyle co trudne, ale pochłaniające dużo czasu. Jeśli dobrze rozumiem, do czerwca masz go niewiele i warto zastanowić się nad tą ankietą. Promotor (tak mi się wydaje) chce uprościć pracę i dlatego proponuje ankietę - badania o których mówisz można zastosować w magisterce, jako rozwinięcie tematu lic.

Gdybym nie pisała to nie udzielałabym się w tym temacie. Co więcej, pisałam - niejedną.

Gość a co rozumiesz pod
to ja powiem tak. Dobra pracę badawczą zaczyna się od rozdziału 2, czyli całej metodologii :) Temat masz sformułowany beznadziejnie. Tym bardziej mnie dziwi, że zrobiła to promotorka, czyli osoba, która posiada min. tytuł doktora. Ale nieważne. Zrób ankietę i całą robotę zwal na nauczycieli. Niech swoimi odpowiedziami na pytania wykażą, że zajęcia plastyczne wpływają wyjątkowo na rozwój wyobraźni dzieci w wieku przedszkolnym i są niezbędne. Bo tak naprawdę wszystko do tego się sprowadza.

Ja zakładam, że to temat czysto roboczy, który pod wpływem badań się zmieni. a co rozumiesz pod - dokładnie, wszystko się sprowadza do pozytywnej roli a takową można spokojnie wykazać przy pomocy ankiety.