Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pell me out

tabletki- tak czy nie?

Polecane posty

Gość pell me out

Hej:) Zastanawiam się czy nie iść do lekarza po tabsy... zabezpieczam się prezerwatywą... i zastanawiam się czy nie iść po tabletki... Bo teraz mi się spóźnia i dostaje szału(i pewnie przeze mnie bo sobie głupoty wpajam;/) jak to jest z tymi tabletkami? czy to prawda że mogę mieć problemy później z zajściem w ciążę? czy są drogie? jaki mogą być skutki uboczne?

Gość prezerwatywy 8
Ja używam prezerwatyw od 8 lat i są skuteczne. Wahania długości cyklu są normalne (nawet tygodniowe), więc jeśli prezerwatywy były prawidłowo użyte nie ma się co denerwować. Wcześniej używałam przez 2 lata tabletek i w sumie nie byłam zadowolona. Fakt dawały wielką pewność, ze nie ma ciąży. Ale mi źle działały na wątrobę, z którą miałam cały czas kłopot. A także zmniejszyły mi tak libido, że biorąc je mogłabym w ogóle żyć bez seksu nieodczuwając porządania. Rzuciłam je i problemy z wątrobą jak ręką odjął. A apetyt na seks mam przeogromny. Ja przed tabsami nigdy nie używałam prezerwatyw. A teraz wiem, ze dla mnie to lepsze rozwiązanie.

Jeżeli tabsy sa odpowiednio dobrane to nie ma mowy o jakichkolwiek skutkach ubocznych . Moje tabletki kosztują 7 zł. biorę je od roku i czuję się swietnie poprawiła mi się nawet cera i włosy a waga stała i stoi w miejscu. Przed planowaniem ciązy trzeba odstawic tabsy i wskazane jest odczekac 3-6 cykli aby gospodarka hormonalna wróciła do normalnego funkcjonowania .

Gość pell me out
aha... prezerwatywy8 czy zdarzały Ci się takie odchyły przy regularnej wcześniej miesiączce? oooooooola- jakie badania trzeba zrobić przed poproszeniem o tabl?

Gość ola malo wiesz
jak to nie ma mowy o zadnych skutach ubocznych? one sa zawsze tylko sa niewidoczne, przeciez nie wodzisz swojej watroby czy zaladka. nawet dobrze dobrane tabletki maja skutki uboczne tylko sa one nie widoczne. wystarczy przeczytac ulotka aby to wiedziec. ja po latach brania "dobrze dobranych" tabletek na okropny cellulit.

Gość prezerwatywy 8
Właśnie zapomniałam dodać, że w trakcie tych 2 lat brania tabsów przybyło mi 10 kg, a zrówno przed jak i po moja waga nie miała tendencji do takich skoków. Odkąd odważyłam się na prezerwatywy ma przez te lata stałą i niezmienną wagę. No, właśnie mit z tym dobieraniem: mi tak lekarz próbował dobrać, dlatego trwała ta moja męczarnia aż 2 lata.

Gość ola malo wiesz
jakie badania to powie Ci lekarz. na poczatek mofrologa, proby watrobowe, na krzepliwosc krwi to podstawa

Gość ola malo wiesz
przy tabletkach cale lata moze sie nic nie dziac az w koncu cos wyjdzie. poza tym spadek libido, suchosc pochwy to tez skutki uboczne, o ktrorych czesto nie ma sie pojecia

po tabletkach moga wystapic skutki uboczne albo nie. czesto dziewczyny zrzucaja cos na tabletki np, ze przez nie powstal cellulit;) itp, a czesto jest inna przyczyna cenowo tabletki sa od kilku do ok.50 zl za listek - policz sobie ile wydajesz miesiecznie na prezerwatywy i zobaczysz czy Ci sie oplaca (jesli tylko taka kategorie bierzesz pod uwage), zawsze mozesz poprosic o tabletki tansze mi tabletki daja spokoj, wieksza pewnosc niz inne srodki anty. nie musze myslec o zabezpieczeniu w chwilach uniesien

ja jestem po ciazy,zaczelam brac tabletki no i okres zamiast tydzien mialam dwa.Zle sie czulam,pocilam no i odstawilam.

Gość ola malo wiesz
mam 170 i waze nie wiecej niz 50 kg, chodze na aerobik aktywnie uprawiam sporty, nie mam skolonnosci rodzinnych co cellulitu z reszta to potwierdzi kazdy lekarz ze przyczyna sa tabletki tak samo jak wiele innych skutkow ubocznych, ktorych nie widac golym okiem. ktos kto pisze, ze ni ma zadncyh skutkow nie ma tez elementarnej wiedzy na temat hormonow i zazywanie nigdy nie jest 100% bezpieczne, ale wiekszosc dziewczyn woli tak myslec aby nie martwic sie o inne zabezpiczenie.

ja postwiłam na t abletki lubię komfort przed ciaża stosowąłm 3 lata zaszłam w ciaże bez problemu ( co nie jet reguła ) teraz też biore i chudziutak jestem

Gość ola malo wiesz
ja zawsze bylam szczupla i po tabletkach nie przytylam ani kg, ale przed ich odstawieniem lekarz poinformowal mnie, ze rowniez po odstawianiu zdarza sie tak, ze kobiety tyja...na szczescie mnie to ominelo. tak wiec nigdy nie mozna byc niczego pewnym. komfort daja jak sie je bierze regularnie, z tym nigdy nie mialam problemu.

Do laski która na mnie naskoczyła !!!!!!!! Dziewczyno ja naprawdę na tabsach czuję się rewelacyjnie ,to wszystko o czym piszesz jest mi zupełnie obce ,raz na poł roku lekarz robi mi proby wątrobowe wyniki są ok. Tysiące dziewczyn ma celulitis a połowa z nich nigdy nie brała tabsów

Gość prezerwatywy 8
Autorko, co do regularności to ja miałam szczęście do bardzo regularnych miesiączek. Przed tabsami było to średnio 31-32 dni, z tym, że pomimo tej regularności czasem bywało kilka dni wcześniej lub kilka dni później. Jak poczytasz trochę literatury naukowej/popularnonaukowej to zobaczysz, że to jest w normie. Jak już tu dziewczyny pisały organizm to nie zegarek. Po tabsach regularne miesiączki wróciły mi od razu i nie miałam z tym rzadnych problemów. Jedno się zmieniło i utrzymuje się do dziś. Mam częściej okresy czyli średnio co 26 dni. Regularność bardzo duża. Ale w ciągu roku bywa 2 cykle po 24 dni i 3 czy 4 , które mają 27 dni. Mam notatki z tych 8 lat i zdarzały się mi też cykle długości 31 dni, a także pojedyńcze bardzo krótkie 22 dni. To wszystko jest w normie. Ostanio ze styvcznia na luty zdarzył mi się pojedyńczy cykl o 8 dni dłuższy niż zwykle. Przyznaje trochę mnie zestresował - przecież nie ma antykoncepcji w 100% pewnej. Ale jak życie mi pokazało prezerwatywy są skutecznym środkiem. Dodam jeszcze, że NIGDY nie współżyję bez prezerwatywy, robimy to zawsze do końca wewnątrz, niezależnie czy mam płodne czy niepłodne dni. Jednocześnie obserwuję swój organizm, aby wiedzieć jaka to faza akurat. 🖐️

jezeli ktos koch sie czesto to tabletki moga byc wygoda.Tak czy inaczej dla mnie wazniejsze jest moje zdrowie i przeszlam na prezerwatywy,pomimo tego ze dla wielu moze to byc staromodne

Gość ola malo wiesz
nie naskoczylam tylko bawi mnie jak piszesz, ze tabletki nie maja zadnych skutkow ubocznych. to, ze czujesz sie swietnie nie znaczy, ze nic zlego nie dzieje sie z Twoim organizmem. przez caly okres brania tabletek w Twoim organizmie zachodza nieodwracalne zmiany, ktorych nie widac i nie czuc i wyniki kontrolne tego nie ukaza. czuc sie dobrze to jedno, a miec skutki uboczne to drugie.

a propo celulitu ja go nie mam a biore tabletki i co mi odpwiesz ??? ja tęz sie czuje znakomicie mimo brania tabletego oczywiscie badabnia kontrolne są !!!!1 jak coś jest zle z organizmem to tabsu bzdura może byc ale nie musi !!!

Gość ola malo wiesz
napisalas ze tysiace dziwczyn ma cellutli a nie bierze tabletek, ale jesli chodzi o moje cialo i mialabym sznase nie byc w tych tysiacach to czmu mialabym z tego nie skorzystac. napisalm dziewczynie jak bylo ze mna. przez wiele lat bralam tabletki, bylam bardzo zadowolona, wyniki byly super w normie,a mimo to pojawily sie problemy, ktore tylko dzieki wlasnej dociekiwosci pokazaly, ze sa spowodowane tabletkami, chocby ten cellulit.

Gość ola malo wiesz
myszka a ile je bierzesz?

Gość ola malo wiesz
to poczekaj jeszcze troche..

Gość co za bzdury piszesz
Tez czułam sie świetnie na tabsach, brałam je przez 7 lat, dopiero po odstawieniu zaczełam miec bolesne miesiączki, których nie maiąłm wcześniej i okazało sie że mam nadżerkę.... też uważałam ze tabsy są najlepszym środkiem i tylko głyupi używają innych metod to ze ktoś nie czuje skutków ubocznych po roku czy dwóch nei znaczy że za lat kilka czy kilkanaście nie pojawią sie jakieś konsekwencje

widze że nie wiesz co odpowiedziec bo 3 lata to zamało wg ciebie jak bym brala 1 to bys powiedzaiał że po 3 dostane celulit:D daj spokój każdy niesch stosuje jantyjkocepcje jak uwaza i każdy poleci co mu pasuje i tyle jest mnóstwo dziewczyn kótrym tabletki nie saszkodziły i odwrotnie widomo

Gość prezerwatywy 8
pell me out , napisz ile ci się spóźnia i jakiej długości masz cykle, rozumiem, że zwykle regularne?

u mnie ??? zadnych :) jak po porodzie używalismy gumek :O to byl dla mnie horror wiedznie spanikowana chodziłam

Gość ola malo wiesz
po jakims czasie zaczely bolec mnie nogi, zupelnie nie znacznie. poczatkowo to bagatelizowalam bo wszystkie wyniki byly w normie nawet z dodatkowymi, ktore wykonalam profilaktycznie. w miedzyczasie okazalo sie, ze mam wodny cellulit zupelnie inny od tego, ktory maja otyle dziewczyny. hormony zaczely zatrzymywac nadmiar wody w organizmie, wlsanie w nogach stad ten cellulit. pozniej zauwazlym, ze moje zyly od jakiegos czasu sa ciemniejsze...i tak sie zaczelo. jak sie cce brac tabletki to trzeba sie liczyc z konsekwencjami i bardzoo obserwowac swoj organizm. pamietam jak dzis ta kilka lat temu jak na tym forum bronilam tabletki...

Gość ola malo wiesz
tak za malo, bo po trzech latach nic nie bylo jeszcze widac i wciaz chodzilam zadowolona. widocznie ci nie zalezy na swoim zdrowiu czy wygladzie. ja jestem za mloda aby dalej szpecic swoje cialo. jest wiele innych metod antykoncepcji, ktore tez sa skuteczne, a pisanie, ze komus nie szkodzi jest malo wymierna, bo to chodzi o moje cialo, a nie czyjes.

Przyznam sie że gdybym miała brac tabsy ze wzgledów antykoncepcyjnych to nigdybym ich nie brała !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja na tabsy jestem niestety skazna ze względu na moją chorobę choruję na endometrioze gdyby nie one byłabym skazana na operacje przynajmniej 2 w ciągu roku . Tabletki powodują u mnie ze podczas sztucznego cyklu choroba nie ma szans na rozwijanie się ! Przedemną jeszcze dlugie lata leczenia ( ta choroba odchodzi wraz z menopauzą) i niestety nie mam takiego wyboru jak autorka postu BRAC TABSY - CZY NIE BRAC ! Ja jestem na nie skazana,