Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agnesa_83

zrozpaczona przyszla mama

Polecane posty

zmanierowana masz racje nie wiem... poprostu przypomnialo mi sie w jaki sposob ja to uzlyszalam i mnie krew zalala :D:D:D:D

jezeli jest wsrod was dziewczyna ktora tak bardzo jak ja chciala miec dzidiusia to napewno mnie zrozumie. Wyobrazcie sobie jak ja sie czulam...marzylam o tym dziecku chyba od zawsze, wiec jak tylko zobaczylam dwie kreseczki na tescie bylam poprostu najszczesliwsza osoba na swiecie gdyz moje najwieksze marzenie spelnilo sie. Poszlam do lekarza z mysla ze zobacze na zdjeciu choc minimalna fasolke, dowiem sie jak dbac o siebie i plód.A tu taka informacja.Dla mnie to byl koszmar,poprostu w jednej chwili wszystko zamienilo sie dla mnie w koszmar. zmanierowana krytykantka wierz mi ze to nie bylo przedstawienie 3 diagnoz,dla mnie to wyrazna informacja ze jest zle.Odrazu skierowanie na oddzial,jakies dziwne badania-poprostu szok. O tym iz moze to byc zbyt wczesna ciaza powiedziala mi dopiero na samym koncu jak zalewalam sie lzami i nie moglam wydobyc z siebie ani jednego slowa(wkazala resztki czlowiczenstwa).Teraz gdy poczytalam na ten temat, gdy poznalam historie innych kobiet wiem ze nie miala do tego prawa, tym bardziej ze wiedziala jakie to dla mnie wazne.Uwazam ze nie miala zadnych podstaw by mnie tak nastraszyc.Swoja diagnoze wystawila tylko i wylacznie na podstawie usg.

Gość zmanierowana krytykantka
agnesa ale wiesz lekarze wola zle nastawic. pewnie wynika to z tego, ze maja setki przypadkow, gdzie musza przekazac tragiczne informacje i trudno im sie to robi. poza tym nie chca zwlekac na wypadek gdyby cos sie dzialo. wole juz ze sa tacy nizby trzymali za raczke i nie dzialali. w medycynie trzeba zakladac najgorsze bo stwaka jest duza. inna sprawa ze rozni sa ludzie. ale ja mysle ze wgruncie rzeczy to nie jest niecuzlosc tylko strach przed tym zeby czlowiekowi spojrzec w oczy i powiedziec ze cos jest nie tak jesli wczesniej narobilo sie nadziei. dzwonisz po te wynki? napiszesz nam?

trafiłaś na lekarza rutyniarza, który w pacjencie nie widzi człowieka, który przeżywa i odczuwa strach tylko kolejny medyczny przypadek... takie są realia naszej służby zdrowia:( ja życzę Ci z całego serca, żeby to była jednak wczesna ciąża, której po prostu jeszcze niue było widać:) daj znać jaka jest ta beta:)

Ja caly czas myslalam ze to jest jeszcze zbyt wczesnie na wizyte.zadwonilam do lekarki z informacja o wynikach testow i z zapytaniem kiedy bym mogla przyjsc na wizyte by potwierdzic ciaze.Odrazu umowila mnie na nastepny dzien.Troche sie zdziwilam ale wkoncu to lekarz wiec wie najlepiej.No a ja ucieszylam sie ze nie musze czekac i ze wszystkiego sie dowiem odrazu. Dodam ze wizyta kosztowala 80 zl wiec to pewnie tez tlumaczy pospiech lekarza.

zmanierowana mam zupełnie inne zdanie. w tym wypadku lepiej jest uspokoic bo po jaka chlere ta kobieta ma sie denerwowac jak nic nie wiadomo. naprawde lepiej by bylo jakby doktorek powiedzial ze trzeba zaczekac i powtórzyc bete dla pewnosci niz wypalil z ta ciaza pozamaciczną... tez czekam niecierpliwie na wyniki badan autorki. napisz prosze jak bedziesz juz wiedziala :)

agnesa, dziwna ta lekarka... zarodek jest przeważnie widoczny od 6-7 tygodnia...

mamani moze masz racje. nie wiem jak bym wolala wobec siebie ale wydaje mi sie ze lekarze wola nie robic nadziei bo oprocz tego, ze maja trudny merytorycznie zawod to jeszcze maja trudny psychologicznie i czuja ze im tak latwiej niz pozniej zawiesc te nadzieje pacjent widzi tylko swoj przypadek ale oni maja ich wiele i zdaja sobie sprawe takze z tego jakie jest prawdopodobienstwo zlego i dobrego wyniku tak czy inaczej czekamy z toba agnesa

zmanierowana krytykantka wiem ze masz racje.Pewnie gdyby okazala sie najgorsze bylabym jej wdzieczna.Wierze jednak ze jest naczej i dlatego tak mnie to boli i zniecheca do niej. Zaraz jade po wyniki.Jak bede cos wiedziala odrazu dam zanc. Wielki dzieki za slowa otuchy.

trzymaj sie

moja pierwsza beta dwa dni po terminie okresu to było cos koło 300 ...

Dzwonilam do mojej pani gin i powiedziala mi ze jest to wartosc graniczna(okropna baba)wczesniej mi mowila ze jak bedzie powyzej 1500 to bedzie niepokjacy znak.W pn mam powtorzyc badnia i zrobic kolejne usg.Powiedzcie mi co znacza te cyferki.Czy przy takim poziomie hcg ma prawo nie byc widac tej ciazy?

na Twoim miejscu zrobiłabym bete jeszcze raz pojutrze i wtedy zobaczysz czy odpowiednio przyrasta... poziom powinien sie mniej więcej podwoić co dwa dni...

u mnie beta była troche ponad 900, ale pęcherzyka nie było jeszcze widać... będzie dobrze:)

jak juz mowilam moje ostatnie cykle byly nieregularne.Ostatnia miesiaczke mialam 18 stycznia. Robilam sobie test ciazowy 20 lutego i wyszedl negatywny.

Ocena jakościowa hCG w moczu w terminie oczekiwanej miesiączki pozwala potwierdzić ciążę lub z dużym prawdopodobieństwem ją wykluczyć. Ocena ta nie daje jednak wskazówek czy stwierdzona w ten sposób ciąża jest prawidłowa czy ektopowa. Do tego celu niezbędne są oznaczenia ilościowe podjednostki beta hCG. Uważa się, że we wczesnej ciąży stężenie beta hCG powinno wzrastać nie mniej niż o 66% w ciągu 48 godzin, o 114% w ciągu 72 godzin i o 175% w ciągu 96 godzin. Po szóstym tygodniu ciąży prawidłowa szybkość narastania poziomu beta hCG ulega zwolnieniu. W przypadku ciąży ektopowej narastanie poziomu beta hCG jest wolniejsze, jednakże ażeby pojedyncze oznaczenie poziomu beta hCG miało sens diagnostyczny musi być oznaczony przybliżony wiek ciążowy. Ponieważ wnioskowanie z czasu zatrzymania miesiączki może być zawodne, gdyż obarczone bywa niekiedy błędem niepewności co do jej daty - jako metoda obiektywna pozostaje badanie USG (9). W celu oznaczenia wartości beta hCG stosuje się obecnie najpopularniejsze testy oparte na metodach radioimmunologicznych pozwalające na czułe i precyzyjne oznaczenie ilościowe. Mniej rozpowszechnione są testy immunoenzymatyczne. Wykrywalność hCG jest specyficznym wskaźnikiem istnienia żywego trofoblastu, a jej poziom ma bezpośredni związek z ilością komórek cytosyncytiotrofoblastycznych. Poziomy hCG wykorzystywane dla określenia wieku prawidłowej ciąży pozwalają ocenić kiedy w badaniu USG powinno pojawić się echo płodu. Dla badania przezpochwowego strefa ta rozpoczyna się od poziomu 750 mU/ml lub 1000 mU/ml co zwykle odpowiada 4-5 tyg. ciąży. Przy takim lub wyższym poziomie beta hCG i braku wewnątrzmacicznego pęcherzyka ciążowego w USG, bólach podbrzusza i krwawieniu w okresie od czwartego do szóstego tygodnia od zatrzymania miesiączki podejrzenie istnienia ciąży pozamacicznej jest uzasadnione. W ciąży pozamacicznej poziom beta hCG może być niższy niż by należało się spodziewać z oceny czasu zaawansowania ciąży. Wskazane jest wówczas powtórne oznaczenie poziomu po 48 godzinach wraz z ponownym badaniem ultrasonograficznym. Jeżeli wzrost beta hCG po 48 godzinach jest mniejszy niż 66% to rozpoznanie ciąży ektopowej jest bardziej prawdopodobne (10). Niski poziom beta hCG można obserwować w ciąży ektopowej, która uległa poronieniu z jajowodu lub w której tkanka trofoblastyczna nie jest już zdolna do życia. Wraz z pozostałymi warunkami może to być przesłanką do decyzji o postępowaniu wyczekującym. Z kolei poziom beta hCG 1000 mU/ml lub więcej może sygnalizować grożące pęknięcie takiej ciąży.

zadzwon do innego lekarza i zapytaj co ci da powtorzenie testu jutro jesli ten wspolczynnik powinien tak szybko rosnac to moze nie warto czekac az do poniedzialku?

Chyba sie zalamuje.Powiedzcie mi co ja jeszcze moge zrobic.Dzwonilam do innego gin powiedzial mi ze przy takim poziomie hcg dobra aparatura powinna juz wykryc pecherzyk.

spytaj czy ci warto robic test jutro jesli jest jakikolwiek sens po co czekac do poniedzialku?

Gość o ile mozesz sobie pozwolic
na to finansowo umow sie do dobrego ginekologa ktory ma dobry sprzet do usg. moj gin ma w gabinecie kiepski sprzet ale jest swietnym lekarzem wiec zawsze umawiam sie - z reszta za jego zaleceniem- do innego na usg (to jedna i ta sama przychodnia wiec nie place dodatkowo).

jak sobie obliczylam jutro powinno byc kolo1000 a w poniedzialek okolo 2400 no i ten wynik w poniedzialek bylby bardziej wymierny ale co szkodzi zrobic dwa razy?

Nie wiem co mam robic.Chyba tylko my zostalysmy zmanierowana krytykantko na tym forum.Pewnie dziewczyny nie maja mi odwagi powiedziec jaka jest prawda.Dzwonie teraz po wszystkich kolezankach i szukam dobrego ginekologa z dobrym sprzetem.Jestem zrozpaczona...

agnesa ja bym chyba jeszcze dzis poszla na usg a jutro zrobila kolejne badanie krwi. i postanow sobie ze nie bedziesz sie martwic tylko dzialac. jest tyle tych historii ciazowych i tyle scenariuszy. zrob wszystko co mozesz zeby wiedziec jak najwiecej sie da. ale dbaj tez o swoje nerwy bo to nie jest bez znaczenia

agnesa, a ja powiem Ci prawdę, wg mnie wszystko będzie OK, powtórz badanie pojutrze i zobaczysz jak beta przyrasta, obstawiam bardzo wczesną ciążę :-)

ale pojutrze jest sobota . laboratoria sa nieczynne

moze zrob jutro to Badanie w moczu poziomu metabolitu progesteronu trzy alfa glukoronidu pregnandiolu (PGD) ma dla rozpoznania ciąży pozamacicznej znaczenie uzupełniające.