Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

karolcia8

czy mamy wpływ na to kogo kochamy???

Polecane posty

Monogamia jest bardziej właściwa kobietom" jeszcze tylko to ....;)ale ta skłonnośc tez jest warunkowana biologicznie, a i tak nie do końca, bo kobiety także szukają lepszego materiału genetycznego, a wtedy sa poligamiczne do bólu. także i to moga byc stereotpyy narzucone nie inaczej a kulturowo;)

a ty znowy cytujesz pojedyncze wyrazy wyrwane z kontekstu komiczne- wybiórczość masz we krwi:) ale trafnie trafnie usmiałam się:)

Gość jak już to
c.u. kobieto co post to błąd!!!!!!!!!

"a ty znowy cytujesz pojedyncze wyrazy wyrwane z kontekstu komiczne-" ale ja tam niczego nie cytowałem :P

Myślę, ze nie posuniemy się ani o milimetr jeśli nie omówimy granicy (zakładam, ze są to jednak półcienie) pomiędzy naturą a kulturą. Ale pomimo porywającego temtu i intrygującej rozmówczyni, nie mogę sie na te meandry wnioskowania skusić, bo jednak muszę coś w tej pracy zrobić :D I Jeszce tylko to ;) pisząc wynikłe z natury, mam na myśli wprost odzwierzęce bo mam świadomość, ze istota świadoma (człowiek) w sposób naturalny tworzy kulturę, która go przetwarza. Ide popracować :D Podkreślam, ze nie jestem specjalistą i nie mam zamiaru upierać sie dla samego upierania. Chętnie coś poczytam, może coś polecisz..?

to nie było do mnie, ale i tak sie wetnę. :D Na temat kobiecej skłonności d monogamii to chyba najlepsza będzie "Wojna plemników", autora, niestety, nie pamiętam :)

chyba drugą częścią była "Wojna jamników" z tego co pamietam :P

ja też nie jestem specjalistą. ale pomijając badania, dowody, po prostu osobiście myslę, że jestesmy targani sprzecznymi prądami w tym wszystkim. a ciekawe jest tez jak wiele zmieniłoby zalegalizowanie poligamii. i tu własnie uwidoczniłyby się czynniki psycho-osobowościowe, bo w ostatecznym rachunku i one mają znaczenie jaki model realizacji popędu(tak, bo to on lezy u podstaw), wybieramy. pozdrawiam🌻

Pytanie: czy postawa wyrażająca się zmianą partnera/partnerki na inną/innego jest monogamią czy poligamią? Czy musimy tu sięgnąć do motywacji? Uwarunkwoań psychologicznych? Ja mam wrażenie, ze to jest de facto polligamia. Może to przeświadczenie wynika z obserwacji własnej osoby, bo pomimo, że mam etyczne blokady, mam poczucie, ze rola samca przewodnika odpowiadałaby mi najbardziej :D Po prostu zamiast mieć po jednej samicy raz za razem (czasem dwie na raz ale nie cały czas), mieć wiele na raz :classic_cool:

Gość Czy to konkurs na mądrości

i tu własnie uwidoczniłyby się czynniki psycho-osobowościowe, bo w ostatecznym rachunku i one mają znaczenie jaki model realizacji popędu tak tak tak! po prostu ile kobiet zgodziłoby się zupełnie świadomie na rolę jednej z wielu..? ;)

Gość Czy to konkurs na mądrości
żywię swój entelekt odpadkami z kafeterii :)

ja bym sie nie zgodziła :D:D:D A z drugiej strony, jak sie spojrzy na zdjęcia żon mormonów, to one zawsze sprawiają wrażenie takich zadowolonych :D:D:D Wiele naraz? a to technicznie wykonalne? :P

"Wojna plemników"...ale ta natura nienażarta...:P ja polecam Helen Fischer-Naturalna historia monogami , cudzołóstwa i rozwodu. chyba, że juz czytaleś, bo to popularna książka raczej:). a jesli nie to myslę, że będzie Ci się podobac, bo babka jest antropologiem-darwinistą. Nie polecam idealistom;)

Może to przeświadczenie wynika z obserwacji własnej osoby, bo pomimo, że mam etyczne blokady, mam poczucie, ze rola samca przewodnika odpowiadałaby mi najbardziej Po prostu zamiast mieć po jednej samicy raz za razem (czasem dwie na raz ale nie cały czas), mieć wiele na raz" rozumiem. ale, to wciąz tylko jedna z opcji:)Twoja opcja. i nie przeceniałabym jednak skłonności kobiet do monogamii, w strategiach rozrodczych sa te baby o wiele bardziej wyrachowane niz samce;)

Mormoni, islam ludzie muszą dorabiać do funkcjonalnego rozwiązania ideologię :p Fak, mnie także targają sprzeczności. Prywatnie stawiam na to, ze się wyszumię, nałykam się tej rozpusty i koło 40 będę monogamistą z wyboru :classic_cool: i poniekąd z konieczności :D

czy postawa wyrażająca się zmianą partnera/partnerki na inną/innego jest monogamią czy poligamią?" Ty wierzysz w poligamię i będziesz każdy jej przejwa gloryfikował. tymczasem poligamia i monogamia wcale się tak naprawdę nie wykluczają. obie leża w naszej naturze. łączenie się w pary, oschowanie potomstwa, wtedy ta więz z jedną osoba jest tak bardzo istotna, a potem szukanie urozmaicenia. I tylko w zalezności od kultury inaczej to sie rozkłada. nasza kultura Zachodu, a islam. a przecież i w islamie praktyka sporadza się najcześciej do tego, że mężczyzna zyje z jedną kobietą, a u nas prowadzi się podwójne, potrójne:P zycie.

i nie przeceniałabym jednak skłonności kobiet do monogamii, w strategiach rozrodczych sa te baby o wiele bardziej wyrachowane niz samce dzięki za książkę, tego nie czytałem nie przeceniam :D miałem na myśli relatywnie większą skłonność niż u mężczyzn, takie zjawisko daje się zaobserwować Kobiecie po prostu bardziej opłaca sie w perspektywie macierzyństwa mieć jednego pewnego, niż kilku niepewnych - strategia :D Myślę, ze wizja kobiety jako wiernej jednemu, także jest kulturową nakładką.

Gość wenusjanka...
Na poziomie instynktu, czyli biologii, każdy czlowiek jest poligamiczny. Na poziomie kulturowym jesteśmy monogamiczni, bo każdy pragnie pewnej imtymności, zaufania, wyłaczności. Człowiek szczęśliwy to ten, kto dobrze ulokuje swoje uczucia:)

z drugiej strony zobaczcie- ile ludzi zdradza, wiedzie podwójne zycie, tyle samo cierpi, szaleje, i w koncu- czy ktos z nas chce byc zdradzony tak naprawdę???nie...i to się plącze i będzie sie plątać póki beda ludzie, pragnienie związku z druga osobą, pragnienie urozmaicenia, nuda, rozpad związku, znów szukanie, znów wiara, że się uda. a mnie się wydaje, że ostatecznie wybieramy dla siebie model i zyjemy poligamicznie lub monogamicznie. ostatecznie nikt i nic nie zmusi Cie frk to slubu, prawda?;)no własnie.

"Ty wierzysz w poligamię i będziesz każdy jej przejwa gloryfikował. tymczasem poligamia i monogamia wcale się tak naprawdę nie wykluczają. obie leża w naszej naturze. łączenie się w pary, oschowanie potomstwa, wtedy ta więz z jedną osoba jest tak bardzo istotna, a potem szukanie urozmaicenia. I tylko w zalezności od kultury inaczej to sie rozkłada. nasza kultura Zachodu, a islam. a przecież i w islamie praktyka sporadza się najcześciej do tego, że mężczyzna zyje z jedną kobietą, a u nas prowadzi się podwójne, potrójne zycie." Z tym jak to ujęłaś, mogę się zgodzić. W sumie wykazałaś mi, ze bardziej zająłem się słowami niż zjawiskiem. Nalezy pamiętać, że istnieją stany pośrednie, które tak jak wskazujesz, nalezy traktowac jako suwerenne a nie tylko pochodne od biegunwych. Zaczynam popadać w amatorską propedeutykę metodologii :p Wniosek z tego co napisałś taki, ze jak zwał tak zwał, lubimy różnorodność :D

Wniosek z tego co napisałś taki, ze jak zwał tak zwał, lubimy różnorodność " tak, lubimy. ale nie przeszkadza to temu, że chcemy się wiązać w pary. a, że trwałośc tych par jest jaka jest, to juz inna historia....