Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kim...*

nie moglam dac dziecku swojego nazwiska

Polecane posty

Gość kim...*

i to sa moje prawa obywatelskie?? urzedniczka powioedziala ze dziecko musi miec nazwisko ojca skoro on je uznaje- paranoja a ile jest matek co same wychowuja dzieci a nazwisko przetrwa tego co ,,zrobil,, czy ta baba mnie oszukala czy takie durne prawo mamy?

Gość matylda się zesrała

Gość poszukac w googlach
i organizacjach kobiecych!

Gość kim...*
dodam jeszcze ze nazwisko mojego partnera jest po prostu trudne dla polskich urzednikow i chcialam dziecku dac swoje lub podwojne

Gość halina melina
Współczuję... Daj mu podwójne nazwisko skoro nie może mieć tylko Twojego...

Gość kim...*
no to mnie oszukala- nie dajcie sie jesli chcecie dac swoje nazwisko

Skoro nie Jesteście małżeństwem, a ojciec uznał dziecko, to dziecko będzie nosiło nazwisko ojca.

Jeżeli nie jesteś w formalnym związku ze swoim partnerem, to nie miała prawa ci odmówić.Zawsze możesz jako "panna" mieć dziecko i to jest twoja sprawa i dziecko nosi twoje nazwisko.Idz do kierownika Stanu Cywilnego ze skargą, ale warunek to taki,że nie jesteś w formalnym związku z facetem.

musi być taka możliwość bo moja znajoma ma synka, ojciec uznał dziecko - płaci alimenty a dzieciak nosi nazwisko matki

Gość kim...*
WYJATEK: aby dziecko nosilo nazwisko matki potrzebna jest zgoda matki i oswiadczenie ojca''

Gość ja nie mam slubu
ojcicec uznal dziecko i urzedniczka pytala ktore nazwisko dziecko ma miec wiec powiedzialam ze moje i zadnego problemu nie bylo

Gość kim...*
dzieki jolkaza no wlasnie nie jestesmy w formalnym zwiazku, ale baba byla taka przekonana o swoim, ona juz tyle spraw podobnych (chodzilo o obcokrajowcow) zalatwiala i sie upierala ze ma racje a kierownik UC sam to podpisal

Gość kim...*
a teraz dziecko ma paszport i juz nie jestesmy w Polsce...

Gość pracuję w usc
Jeśli jesteś panną ,w usc stawiliście się razem i mężczyna uznał dziecko,to wówczas dziecko nosi nazwisko ojca albo matki.W tym momencie to decyzja rodziców, jakie nazwisko dziecko będzie nosiło.Natomiast NIE ma mozliwości w tej sytuacji,by dziecko nosiło nazwisko dwuczłonowe.

Regułą jest, iż dziecko pozamałżeńskie będzie nosiło nazwisko swego ojca, jeżeli jego ojcostwo zostało ustalone przez tzw. uznanie dziecka. Uznanie dziecka może nastąpić przed sądem rodzinnym, kierownikiem urzędu stanu cywilnego, a za granicą przed konsulem i polega na złożeniu przez osobę będącą ojcem dziecka oświadczenia przyznającego ten fakt. W sytuacji, gdy mężczyzna nie chce złożyć takiego oświadczenia dobrowolnie, matka dziecka lub samo dziecko może wytoczyć przeciwko takiej osobie powództwo o sądowe ustalenie ojcostwa. W przypadku ustalenia ojcostwa w ten sposób, dziecko będzie nosiło nazwisko takiego ojca tylko wówczas, gdy o to wystąpi dziecko, które ukończyło 13 lat lub jego matka. Jeżeli ojcostwa dziecka nie ustalono, dziecko nosi nazwisko matki (art. 89 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego)

Gość pracuję w usc
musztardo,regułą tak-rodzice zazwyczaj podczas uznania ustalają,że dziecko będzie nosić nazwisko ojca.Co nie znaczy,że nie może ono nosić nazwisko matki,jeśli tak podczas uznania zadecydują(zdarza się to sporadycznie)

No właśnie, doczytałam się, że: W przypadku gdy dziecko zostało uznane przez ojca, nosi jego nazwisko, chyba że ojciec dziecka oświadczył, że będzie ono nosić twoje nazwisko, jeśli wyrazisz na to zgodę. Czyli potrzebne jest oświadczenie ojca.

Gość pracuję w usc
aby nie być posądzoną o gołosłowność podaję podstawę prawną-kodeks rodzinny i opiekuńczy Art. 89. § 1. Jeżeli ojcostwo zostało ustalone przez uznanie dziecka, dziecko nosi nazwisko ojca, chyba że ten za zgodą osób, których zgoda jest potrzebna do ważności uznania, złożył przy uznaniu dziecka oświadczenie, że nosić ono będzie nazwisko matki; jeżeli w chwili uznania dziecko ukończyło już trzynasty rok życia, potrzebne jest także wyrażenie zgody przez dziecko osobiście.

Gość te baby
w urzedach byle co żrą i byle co klepią , byle mało roboty , mnie tez okłamły a potem przez rok musiałam to naprawiac - beszczelnie sie wyparła i nawet przepraszam nie powiedziała jhedza

Gość pracuję w usc
E tam,są wyjątki :P