Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polika

Czym wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej?

Polecane posty

Gość polika

Gość piaskiem

Gość zagotuj w nim colę

jak ja przypaliłam garnek to zagotowałam w nim proszek do prania. potem musiałam bardzo dokładnie wypłukać i wyparzyć kilka razy, no ale garnek jak nówka ;)

Gość solą
nasypac soli i szorować. szybko puszcza i wygląda jak nówka. na moje tak zadziałało.

Gość nie mozna uzywac soli
na garnki nierdzenwe nawet wode mozna solic dopiero po zagotowaniu wody bo w przeciwnym razie moga zardzewiec

Gość romand
Po wstępnym usunięciu przypalenizmy, wlać ok.80% roztworu kwasu orrtofosforowego,podgrzać do wrzenia.(Okulary ochronne!!). Pozostawić na ok10minut.Usunąć rozluźnioną warstwę zgorzeliny i dobrze przepłukać.Powierzchnia błyszcząca!

Gość tylko na grubą girę...
wsyp sodę oczyszczoną i powoli zalej gorącą wodą. po 10 min. powinno zejść :)

Gość zagotuj wode z proszkiem
do prania

Gość terenia52
Smażyłam truskawki w nowym , nierdzewnym garnku. Chwila pozostawienia bez nadzoru i dno pokryła kilkumilimetrowa zwęglona skorupa.Znalazłam na forum poradę z tabletką do zmywarki.REWELACJA.Wrzuciłam tabletkę,zalałam niewielką ilością wrzątku(tak,aby przykryć dno),zostawiłam na noc.A rano,bez szorowania,skrobania itp - wszystko odstało.Garnek umyłam płynem do naczyń i jest jak nowy.Gorąco polecam ten sposób

Gość gość
A czy ktoś z Was zna preparat Grom do przypalonych powierzchni? Polecam, bo to najlepszy środek jaki znam. Kosztuje cos z 7 zł. Kupuje go w sklepie internetowym e-chemia.

Gość gość
Cześć znam sklep e-chemia. Moja żona kupuje tam różne środki chemiczne: proszki, płyny i czort wie co jeszcze. Tego preparatu nie widziałem, ale dzięki za podpowiedź.

Gość gość
Na mocne przypalenia dobry jest ryż,który trzeba powoli gotować i zostawić do następnego dnia-póżniej pięknie wszystko odchodzi.Można też gotować chwilę wodę z Wizirem do białego-pięknie czyści i nabłyszcza.

Gość mmamii
Czy garnki z philipiak czyści się w standardowy sposób?

Aby skutecznie pielęgnować naczynia Philipiak, należy używać preparatów przeznaczonych do pielęgnacji naczyń ze stali szlachetnej np. mleczko Inox Luks. Mleczko do czyszczenia naczyń z mikro-drobinkami Rubinu. Specjalistyczny środek przeznaczony do czyszczenia i pielęgnacji wyrobów ze stali szlachetnej. Innowacyjna formuła doskonale i szybko usuwa nawet najcięższe zabrudzenia. Należy polać zabrudzona powierzchnię, odczekać chwilę i przetrzeć szmatką. Na koniec wytrzeć umyć pod bieżącą wodą. Środek zawiera dodatkowo: substancje polerujące i kwasy nieorganiczne. Do mycia naczyń nie należy używać ostrych gąbek, ani nie szorować, bo to może porysować powierzchnię naczynia. W przypadku osadu wynikającego z jakości wody plamy można usunąć za pomocą wody z octem lub wody z cytryną rozcieńczonych w proporcjach woda do octu 5:1 i na koniec umyć pod bieżącą wodą miękką szmatką. Pozdrawiam, Marta Kowalewska Online Ekspert marki PHILIPIAK

Gość gość
SPOSÓB Z TABLETKĄ DO ZMYWARKI!!! REWELACJA!!!! POLECAM!!!!

Ja do usuwania przypaleń używam albo Grill & Oven albo Grease Remover. Grill & Oven używam do słabych przypaleń lub mycia szyby piekarnika. Kosztuje naście złotych, ma wygodną butelkę z atomizerem i działa na 100 %. Jego efekty można zobaczyć na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=TVhtQriZznU&t=1s Do mocnych przypaleń gdy np. przypalę konfiturę lub ryż stosuje natomiast Grease Remover. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł i jest wręcz rewelacyjny i bardzo skuteczny. Jego działanie można zobaczyć na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=Um6_fBZWmi0&t=. Obydwa te środki znalazłam w internecie już parę lat temu i z powodzeniem używam ich do dziś. Gorąco polecam.