Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość T.40

Alimety - pomysł do przedyskutowania

Polecane posty

Gość T.40

Szanowni Państwo Napisze krótko, by nie tracić Państwa czasu: Ciagle słyszy się o wieloletnich procesach sądowych, o zawaleniu sądami wieloma sprawami. Wydaje mi się, że istnieją możliwości aby część spraw sądowych uregulować odrębnymi przepisami. Na przykład istnieje możliwść i potrzeba urzędowego uregulowaniu wysokości alimentów. Myślę o tabelarycznej postaci ryczałtowych alimentów na każde dziecko, które można ogłaszać w Dzienniku Ustaw lub Rozporządzeniu. Przykład.: dochod netto alimenty na 1 dziecko na 2 dzieci na 3 dzieci 1000 -1999zł 200zł 140 zł 100 zł 2000 - 2999zł 350 zł 250 zł 200 zł 3000 - 3999zł 450 zł 320 zł 280 zł.... (np. jeżeli Ojciec ma dochód 2500 zł i 2 dzieci to na każde dziecko płaci miesięcznie 250 zł) Oczywiscie jest tylko przykład. Według mnie zaletą stroną tego rozwiązania są następujące pozytywy: - radykalne zminiejszenie ilości sądowych spraw o alimenty, a tym samym możliwość zaangażowanie sędziów do innych ważnych spraw i przyspieszenie toku innych procesów, - wyeliminowanie loteri w sądzie - wysokość alimentów jest nieprzewidywalna, każdy sąd ma własne wyroki (przy tych samych dochodach w różnych sądach orzeka się różne wysokości alimentów); - wyeliminowanie jednego ze sporów, który negatywnie odbija się na relacji dziecko- skłócenie rodzice; - wiele jest frazesów w stylu "dla dobra dziecka", ale każda sprawa alimentacyjna jest odświeżeniem sprawy rozwodowej, które nie jest pozytywnym przeżyciem dla rodziców. Stan ten przenosoi się na dziecka!!!! - Sąd rodzinny uwzględnia głównie wydatki potwierdzone rachunkami. nie dokonuje analizy dowodów. Na przykład podczas sprawy mojej sprawy alimentacyjnej, była żona wykazała koszt wydatków na dziecko w wysokości ponad 2500 zł. Zostało to bezkrytycznie przyjęte przez sąd - bo zostały te wydatki potwierdzone rachunkami. Po zsumowaniu wydatków na byłą żonę oraz na dziecko wyszło mi, że łączne miesięczne wydatki przekraczają 4 000 przy wpływach poniżej 3 000 zł. Nikt się nie zainteresował tą różnicą finansową. - dostosowanie prawa rodzinnego do istniejących norm etyczno-moralno-prawnych (Kodeks rodzinny i opiekuńczy obowiązuje od 1964 r. !)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować