Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość serta

Studiowanie w Londynie i koszty - prosba o rade!

Polecane posty

Gość serta

Mam pytanie odnosnie studiowania w Londynie. Zastanawiam sie nad studiami postgraduate (part time) i zastanawiam sie czy jest mozliwoscia utrzymanie sie w Londynie i jakie to są mniej wiecej koszta. Biore pod uwage wziecie pozyczki choc od ogroma informacji mi glowa peka i sama nie wiem czy sie na nią kwalifikuje nie pisząc juz nawet o tym ze zazwyczaj na postgrad. nie jest dostac az tak łatwo cokolwiek. Myslałam o tym by pracowac przez okres wakacji, teraz tez moze sobie cos tam zarobie, choc nie bedzie tego duzo... W sumie nawet nie wiem czy bym sie dostala, ale przed samym wysłaniem papierków powstrzymuje mnie fakt iz bedzie niewykonalne utrzymanie sie tam, zwłaszcza jesli nie uzyskam zadnej pozyczki. Aha, rok kosztuje ok. Rok kosztuje £3,565. Wiem, ze troche głupie pytanie, ale nigdy nie byłam na Wyspach wiec pytam:) Dzieki za wszelką radę :)

Gość domina86
Hej. ja jestem na pierwszym roku studiow w Londynie i tak szczerze to powiedzialam bym ze trudno,a moze i nawet bardzo trudno jest znalezc prace biurowa jezeli jestes studentem,najlepiej/najlawiej to mysle, ze jest znalezc prace w restauracjach itd. wieczorem albo w weekendy. u mnie to wyglada tak,ze pracuje w ochronie i ide do pracy kiedy moge/chce np.jak ktos jeswt chory czy na hooliday na zasadzie zastepstwa, wiec jka na razie to pracuje full time i studuije full time ,ale niestety malo ktora praca jest taka 'elastyczna' plus mozna calkiem sporo zarobic ;-) Jezeli chodzi o okoszty utrzymania w Londynie to wg.na takie podstwowwe zycie potrzebne jest min.120 funtow tygodniowo: 1.pokoj- jednoosobowy ok.70funtow 2.dojazdy- aytbousem ok 15 funtow, metrem zalezy skad dokad wg.najbardziej popluarna jest od strefy 3 do 1 ,koszt 28 funtow 3.wyzywienie0najlepeij gotowac samemu ,nie tylko dlatego ze jest taniej ,ale pzrede wszystkim ze jak nie ugotujesz sama to naoparwde nie wiem co bedziesz jesc, albo kanapki albo ochydne, ewentulanie jak masz szczescie trafic to bez samku odgrzewane jedzenie z superkarketu. 4.oplaty typu telefon czy kino itp. ale nie martw sie za bardzo,nie jest to niemozliwe zeby ttutaj przezyc ;-) najlepeij skontaktuj sie z studentfinancedirect.co.uk i zobacz jezeli moga ci w jakis sposob pomoc- np. mozesz dostac pozyczke na utrzymanie -maintenenace loan , albo bezwrotna pomoc finansowa -grant. POWODZENIA

Gość serta
Dzieki za odpowiedz i pomoc:) Z tego co przegladałam chyba nie kwalifikuje sie do zadnych pozyczek czy stypendium, zwłaszcza teraz, bo w sumie terminy juz mineły. Przekrocze 25 wiosen niedługo;) A moze lepiej poczekac rok i cos zarobic, no musze zobaczyc. Pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje :)