Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poziomka..

dla osób mających konto w pko bp

Polecane posty

Gość poziomka..

dla osób mających konto w pko bp wzięłam dziś wydruk z bankomatu i mam na nim dwie pozycje saldo rachunku wolne środki co mam brać pod uwage?

Gość na koncie zostało ci
saldo rachunku minus wypłacona kwota

Gość słuchaj poziomka
najważniejhsze żebyś miała zawsze kilka prezerwatyw pod ręką

Gość do głupiej na koncie
nie pisz głupot, przecież ona ma limit debetowy i jej saldo jest ujemne

jeśli dziś nic z bankomatu nie wzięłaś to masz nadal 47,51

Gość saldo to Twoje pieniądze
na plusie. Czyli masz 47,51zl. A 500zł to kwota przyznanego limitu debetowego, czyli 500 - 47,51= 452,49 zł debetu który możesz wykorzystać.

smutna taka masz dwie kwoty równe, bo nie masz przyznanego debetu.

Gość ja mam takie konto
wydaje mi sie że jesli masz konto debetowe to 'wolne środki' to jest to co masz na koncie + możliwy debet. Ale nie dam sobie ręki uciąć. Ja mam konto takie bez debetu i u mnie wolne środki - to tyle ile mam faktycznie na koncie, saldo to tyle ile miałam np przed wypłacaniem z bankomatu. Saldo zmienia sie w momencie gdy bank zaksięguje wypłaconą/wpłaconą kwotę na koncie. PKO BP księguje kilka razy dziennie z tego co wiem, ale jak np wypłacisz/wpłacisz jakies pieniądze w sobote wieczorem to saldo zmienia się dopiero w poniedziałek.

Gość poziomka..
nic nie rozumiem .. wczoraj wp lyne la na konto pensja 1200 zł pobrałam z bankomatu 700 zł i wzięlam wydruk .... tak więc te 500 zł jest z pensji ,a chodzi mi o te saldo czy to jest na plus czy na minus? od niedawno mam konto i dlatego nie rozumiem

Gość poziomka..
mam super konto

widocznie kwota która wpłynęła na twoje konto jako pensja jeszcze nie została zaksięgowana. Jeśli pensja wpłynęła wczoraj po południu, to jest to możliwe. Czyli na koncie miałaś tylko to czterdziesci parę złotych + 500 zł limitu debetowego. W takim razie nie rozumiem tylko jakim cudem wypłaciłaś te 700 zł...

Gość poziomka..
pensja wpłynela rano

ja się już też pogubiłam. poziomka.. od kiedy masz konto i ile wypłat już wpłynęło na twoje konto?

Gość poziomka..
od dwóch miesięcy mam konto a wczorajsza pensja była pierwsza wpłata większą bo wpływały jeszcze alimenty....

może wcześniej weszłaś na debet nieświadomie i teraz gdy wpynęło Ci te 1200zł wypłaty od razu ściągnęli Ci ten dług. Ty wypłaciłaś 700zł i po ściągnięciuu debetu zostało Ci z wypłaty tylko te 47 zł z groszami. A reszta czyli te 500 - 47zł (te 452zl) to już kwota debetowa (minusowa). Ale mogę się mylić. Najlepiej gdybyś poszła do okienka w banku i się zapytała. Albo załóż sobie do konta Inteligo (płatne 2 zł miesięcznie) i tam będziesz widziała każdą zmianę na koncie.

Gość zzzuzaa
a ja mam pytanie tego typu jak to możliwe ze mam wolne środki na minusie???? Wszystko rozumiem saldo konta, wolne środki itp. ale ne rozumiem ni jak jak mogę mieć wolne środki na minusie????

Gość no więc wyjaśniam ...
Saldo to kasa zaksięgowana. Może wynosić od sumy dowolnie wysokiej do -1000 zł, jeżeli masz przyznany debet w takiej właśnie maksymalnej wysokości. Powiedzmy, że dostajesz na 1-go 2000 zł i masz na koncie 970 zł wykorzystanego debetu z 1000 zł możliwych do wykorzystania. Po wpłynięciu tych pieniędzy pojawi się informacja: Saldo księgowe: 1030 zł (2000 zł - 970 zł na pokrycie debetu) Środki dostępne: 2030 zł

Gość zzzuaa
zgoda i wogole dziekuje za odpowiedz ale nie pytam o saldo tylko o wolne środki :D, nie rozumiem ni w zab jak moglo dojsc do sytuacji kiedy wolne srodki mam minusowe skoro nie ma ozliwosci podjęcia wiekszej sumy z kąta niz ta dostępna na wolnych środkach. Chyba zbyt kolorowo to opisuje, sama bym sie pogubiła z lekka

Gość zyleta
Witam minusowe wolne srodki masz wtedy kiedy wykorzystasz debet ,czyli pozyczysz od banku, a jesli masz wolne srodki na plusie to sa to Twoje pieniadze pozdrawiam

Gość zzzuzaa
nie no nadal nie kumam. Albo ja jakaś tempa jetem albo już nie wiem. Przecież wchodząc na debet już pożyczam od Banku pieniążki (nie moje). Z tego co wiem moje to te które są na koncie kiedy saldo jest na plusie, a nie wolne środki.

Gość zzzuzaa
ale mimo wszystko dziekuje za odpowiedzi, widzę że forum żyje :)

Gość Mii
Witam, Mam 1 konto w pko i kompletnie się nie orientuję.. Jeśli mam na koncie taką oto sytuację: saldo rachunku: -137 wolne środki: 122 Czy to znaczy ,że mam dług na 137 złotych? Z góry dziękuję za podpowiedz..

Gość a jesli mam
a jeśli mam np : dostępne środki - 50,- saldo rachunku - 200,- tzn że ? :|

Gość aglagla
to znaczy,ze ci wspolczuje

Gość mila..
a ja mam saldo rachunku 1200 zł a wolne środki 1000 zł a dzisiaj wypłaciłam 200 zł, więc ile mam pieniedzy w rzeczywistosci i czy to zawiera kredyt ?