Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ziarniniak pępka- potrzebuje wiedziec co robic????????

Polecane posty

Gość gość

czy ktoras z Was moze mi cos o tym napisac, jak to usunac? czy trzeba itp.

Gość gość
bo syn mojego szwagra to ma i powiedzieli ze z tym nic sie nie robi

Gość gość
prosze o pomoc, nikt nic nie wie?????

Gość hhhhhhhhhhyyyyyyyyyyy
chyba trzeba sie udac do chirurga-malenstwo jest kilkutygodniowe tak? jesli to to co mam na mysli on przepisyje specjalny płyn i sielapisuje tak jak spirytusem tylko ze to jest mocniejsze

Gość hhhhhhhhhhyyyyyyyyyyy
jesli bedziesz miała pyania to pisz-chetnie pomoge

Gość gość
oo dzieki sliczne, przekaze im dzisiaj bo oni byli w przychodni na wizycie z maluszkiem (maluch ma 6 tygodni) i pani dr powiedziala ze to juz tak zostanie, ale nam jakos tak sie nie wydaje;(i dlatego pisze, tu jest tyle roznych osob i kazda wie cos na kazdy tematco do tego pepuszka, to oni go normalnie pielegnowali, kikutek odpadl a zostal ten ziarniaczek

Gość hhhhhhhyyyyyyyyyyy
i własnie to trzeba "wypalic" ten płyn jest sporo mocniejszy od spitytusu jakim sie przemywa pepek-ja z przychodni dostałam skierowanie do chirurga i on to przepisał-pozniej kilka kontroli-chwile zeszło nim ta ziarnina sie wypaliła

Gość hhhhhhhyyyyyyyyyyy
z pewnoscia nie mozna tego zostawic bo przeciez to brzydko wyglada i o infekcje nie trudno tym bardziej ze to pepuszek

Gość gość
bardzo dziekuje, zaraz jade do tesciowej to jej to wszystko powtorze, bo ja najbardziej to zaniepokoilojeszcze raz dzieki, napisze pozniej co i jak powiedzial chirurg

Gość hhhhhhhyyyyyyyyyyy
Ziarniniak pępka: Czasami miejsce po odpadnięciu pępowiny nie goi się prawidłowo. W dnie pępka pojawia się wtedy czerwony, sączący guzek. Jest to tak zwany "ziarninik pepka". Ziarniniak jest to przerastająca, zakażona i nie gojąca się tkanka ziarninowa. Stan ten w każdym przypadku wymaga konsultacji lekarza. Leczenie polega na stosowaniu maści z antybiotykiem, częstej toalety pępka, a w wybranych przypadkach drobnego zabiegu polegającego na podwiązaniu szypuły ziarniniaka. tu masz jeszcze ino z netu

Gość hhhhhhhyyyyyyyyyyy
i jeszcze nie premywa sie tego tak jak wczesniej tylko moczy koncuwke patyczka do uszu w tym płynie i lekko dotyka zreszta tych informacji juz udzieli wam lekarz dziwie sie ze lekarka przychodni nie potraktowała tego powaznie

Gość gość
ja tez sie dziwie... to to co masz z netu ja tez znalazlam

Gość hhhhhhhhhhhhyyyyyyyyyy
jeszcze jesli bedziecie u chirurga dzieciecego panstwowo to potrzebne jest skierowanie od rodzinnego lekarza -czesto (przynajmniej u nas ) terminy przyjecia sa odległe ale jesli sie podejdzie i powie ze chodzi o pepuszek to przyjmuje od reki

Gość hhhhhhhhhhhhhyyyyyyyyyyyy
bede czekac na info w sprawie "pepuszka" :)

Gość gość
oki:) dam znac:)

Gość gość
też borykam się z tym problemem, po wizycie u chirurga dziecięcego ziarniaka wypalam go małemu 10% azotanem srebra, nie jest to przyjemne ze względu na to że roztwór ten w zwiazku z tlenem czernieje i pozostawia trudne do usunięcia plamy ale efekty sa:)

Gość gość
Moja córka skończyła 2 mce. Ostatnio zauważyłam taką kulkę przy jej pępku, myślałam, że sobie rozraziła pieluchą, ale mijał kolejny dzień i to nie znikało, zaczęłam więc szukać w internecie i okazało się, że to ziarniak pępka. Zapisałam ją do pediatry, ale był weekend i trzeba było czekać. Stosowałam ze 4 razy dziennie octenisept i wietrzyłam, zawijałam też pieluchę, aby nie dotykała. Tak jakby trochę przysechł a zauważyłam, że pojawiło się jakby drugie "mięsko". Dalej stosowałam octenisept i chyba w sumie drugiego dnia stosowania strupek odpadł zaczepiwszy się o pieluchę. Zatem póki co polecam spryskiwanie i powinno pomóc. Mi pomogło i chyba muszę odwołać wizytę, bo nic póki co się nie dzieje niepokojącego.