Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kmik987

pieczone ziemniaki?

Polecane posty

Gość kmik987

hej mam ochotę zrobić pieczone ziemniaki w piekarniku ale nie wiem jak.czy zrobić je w naczyniu żaroodpornym czy w zwykłej brytfance ,czy mam użyć folii??????? nie mam pojęcia może rzuci ktoś jakimś sprawdzonym przepisem.z góry dziękuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiertniczy
chcesz typowe poznańskie pyry zrobic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kmik987
nie chcę całych ziemniaków ,myslałam,żeby je pokroić pózniej mam zamiar zrobić do nich sos czosnkowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kmik987
jak długo piec pokrojone????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz ziemniaki lekko obgoowac (surowe tez sa ok), wysmaruj brytfanne maslem, wrzuc kawalki ziemniakow, kilka zabkow czosnku, posol, dodaj rozmaryn polej oliwa z oliwek. Zapiekac 180 w zaleznosci od wielkosci ziemniakow 30min-1h

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kmik987
zakamuflowana pomarańcza a zamiast grytfanny mogę użyć naczynia żaroodpornego/?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kmik987
dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrób zapieknke
dodaj cebulkę ,czosnek ,kiełbaskę ser żółty pycha i wszystko zapiecz około 30 minut .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi wcale
ja wlasnie robie i jeszcze 5min i beda gotowe pychotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robię w naczyniu
żaroodpornym, ziemniaki kroje na połówki i układam w naczyniu wysmarowanym masłem, na każdy ziemniak też kładę kawałeczek masła(bo inaczej są suche), posypuje czosnkiem i papryką, albo gotową przyprawą do ziemniaków:) pieką sie 40 minut na 180 stopni z termoobiegiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gresso
Ziemniary pokroic na równe cząstki (co by się równo piekły), rzucic na blachę, dodac 4 ząbki czosnku, sól, majeranek, rozmaryn, polac oliwą, łapami to wszystko wymieszać :) i dp pieca na 210 stopni. Musza byc lekko zarumienione Zapach podczas pieczenia jest zajebisty! :D I ta skórka.... :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gresso
a własnie - ja stosuję grzałkę dolną i górną z nawiewem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kmik987
a czy naczynie żaroodporne mam przykryć bo mam takie z pokrywką czy zostawić odkryte???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przykryc na pewno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak przykryjesz, to zawartosc sie ugotuje a nie upiecze. mozesz na poczatku miec przykryte (co zastapuje wstepne gotowanie ziemniakow w garnku), a po jakis 20 min. odkryj i niech sie kartofliska ladnie rumienia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja nigdy nie przykrywam
przecież chodzi o to żeby miały pyszną skórkę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam pytanie- zrobiłam takie ziemniory, ugotowane kawałki na blachę, posypane zielskiem (chyba to byl rozmaryn), czosnek i masełko na to. I czosnek się przypalił 😭 zapach był a smak juz nie (gorzkawe....trzeba było zdzierac przyprawy). Piekły sie chyba 150 stopniach, ale nie jestem pewna (dawno było)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ARA196
Trzeba ziemniaki umyć /zostawić skórkę/ szczoteczką, pokroić na duże fryty posolić dodać rozmaryn lub tymianek trochę czosnku/ja daję granulowany/i polać oliwką /troszkę na całą blachę taką z piekarnika ok. 2 łyżki/.Ułożyć na folii aluminiowej- nie trzeba wtedy tej blachy myć i włożyć do piekarnika 200 st. przez pierwsze 10-15 min. potem zmniejszyć temperaturę do 180 i piec ok 30 min. Są pyszne zdrowsze niż gotowe frytki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hiacynta5
Mocno przyprawione ziemniaki polac oliwa i wysypac na blache ale ROZGRZANA i co jakis czas poruszac nimi. Blacha musi byc troszke rozgrzana w przeciwnym razie kartofelki przykleja sie do niej na amen i nie beda pyszne i chrupiace Mozna ziemniaki takze posypac bulka tarta lub grysikiem wtedy na 100 % beda chrupkie Dodam jeszcze ze ja zawsze pieke surowe kartofle. po co rozgrzewac i palnik i piekarnik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gfdgfgfgfdg
Ja lubię takie ziemniaczki: kroję surowe w kostkę, posypuję wegetą (czym kto lubi :)) piekę na maśle w piekarniku :) do tego pieczone pałki z kurczaka. Polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość she27
najpierw gotuje pokrojone ziemniaki przez ok 15 minut zeby byly na w pol miekkie. nastepnie do naczynia zaroodpornego (lub brytwanki z folia) dodaje niewielka ilosc tluszczu z gesi- najlepszy i nagrzewam w piekarniku 200 stopni. Po ok 15 minutach odcedzam ziemniaki i potrzasam je w garnku ( przez to krawedzie ziemniakow beda chrupiace). wkladam ziemniaki do naczynia, przyprawiam wg wlasnego uznania i do piekarnika ( mozna obnizyc temp. do 180 stopni) na ok 30-40 minut! Gotowe, sukces ggwarantowany! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podgotowane ziemniaki (gotuje sie 2-3 minuty, zeby tylko puscily skrobie, beda bardziej chrupkie, a nie wygotuja sie witaminy) mozna przypiec w piekarniku okraszone tluszczem z kaczki. (zaoszczedzonym po wczesniejszym pieczeniu kaczki lub dostanym od jakiejs zaprzyjaznionej osoby ;) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dopiero teraz doczytalam, ze moja poprzedniczka napisala o tluszczu z gesi :) na pewno tez pycha, ach te drobiowe smalczyki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gaagaa.gg
ja robię wnaczyniu żaroodpornym , przykryte, ale zawsze wychodzątakie jak duszone a nie upieczone, nie mają chrupkiej skórki co zrobić żeby były chrupiące?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piec odkryte
po prostu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość_Madzia
Ja uwielbiam pieczone ziemniaki. Robię kilka razy w miesiącu dla urozmaicenia. Ostatnio znalazłam fajny przepisy -http://czerwonywidelec.pl/pieczone-ziemniaki-przepis/ -wychodzą jeszcze smaczniejsze niż dotychczas, więc polecam gorąco!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość toikrrt
Można na stronie nmr.com.pl znaleźć dużo przypraw. My do swojego lokalu często tutaj robimy tego typu zaopatrzenie. Mają przyprawy bardzo smaczne zwłaszcza do ziemniaków, szaszłyków, czy karkówki. Te mamy sprawdzone, ale wybór jest dużo bardziej urozmaicony. Gdzieś tam widziałam też przyprawy do śledzi, piernika, czy smalcu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×