Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

poleńka

niepłodność - kolejne etapy leczenia

Polecane posty

Chciałabym się dowiedzieć, jakie są kolejne etapy w przypadku problemów z zajściem w ciążę. Tzn. jakie badania lekarze najczęściej zlecają, jakie podają lekarstwa itd.itp. Pytam dlatego, że już od ponad roku staramy się z mężem o dzidziusia, na razie bezskutecznie. Do tej pory gin. zlecił mi tylko badanie prolaktyny (była ok) , ostatnio mówił, że można już myśleć o inseminacji. Wiem, że to wszystko wymaga czasu i zaufania do lekarza, nie chicałabym biegać co miesiąc do innego, ale mimo wszystko wolę zapytać, żeby sie upewnić czy nie można zrobić czegoś wcześniej przed ewentualną decyzją o inseminacji.

Zanim zdecydujecie sie na inseminacje nalezy zrobic szereg badan stwierdzajacych przyczyne nieplodnosci. I tak do podstawowych badan nalezy badanie nasienia - maz i sprawdzenie czy wystepuje u ciebie owulacja ( monitoring cyklu - usg) . Nalezaloby zbadac hormonki w 3 dc FSH, LH, estradiol, obojetnie kiedy prolaktyna, testotereon, hormony tarczycy, oraz w ok 8 dni po domniemanej owulacji progesteron i ponownie estradiol. Dodatkowo nie zaszkodzi zabdanie droznosci jajowodow i wrogosci sluzu. Jesli stwierdzi sie przyczyne nieplodnosci mozna myslec o jej ominieciu...mowienie o inseminacji bez zrobienia np. droznosci nie ma sensu. Powodzenia :)

dziekuej za odpowiedz. taki mi sie wydawało ze wiecej tych badan nalezy zrobic. zapomniałam jednak napisać, ze miałam monitorowane dwa cykle i na pewno mam owulacje, a mąż też zrobił badania i wszystko jest ok. jak długo trzeba czekać na badanie drożności? czy to w jakim okresie cyklu robi sie to badanie ma jakieś znaczenie? Ile kosztuje badanie prywatnie? z góry dziekuje za odpowiedzi

"Jest to zabieg polegający na podaniu najlepiej w dniu spodziewanej owulacji laboratoryjnie przygotowanych i aktywowanych plemników. Plemniki podane są wprost do macicy cieniutkim cewnikiem". w internecie sporo można przeczytać na ten temat, skutreczność niestety chyba jednak nie jest zbyt duża

Inseminacja to metoda wspomagania rozrodu polegajaca na wprowadzeniu do macicy uprzednio przygotowanego nasienia. Omijamy w ten sposob przeszkode wrogiego sluzu ale nie omijamy niedroznych jajowodow. Skutecznosc jej jest jednak dosc niska :( Najczesciej poleca sie ja parom kiedy parametry nasienia sa obnizone lub jest wrogosc sluzu. A co do hsg - ma znaczenie kiedy sie je wykonuje..tzn. musi byc pewnosc ze nie ma ciazy. Dlatego najczesciej robi sie ja do 12 dc ale juz po @. Do tego czesto robi sie badania czystosci pochwy. Co do kosztow roznie z tym bywa..slyszalam ze czasem na nfz nawet mozna zalatwic, a czasem trzeba zaplacic. Zalezy od gina.