Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baardzo głupia

Straszne zęby i problem

Polecane posty

Gość baardzo głupia

Mam 21 lat i zęby w opłakanym stanie. Za młodu (jak to brzmi) z dbaniem o higiene jamy ustnej było krucho. W wieku ok. 15lat wyleczyłam ok.6 zebów "za jednym zamachem" i do tego czasu starałam sie o zęby dbać... Jednak z czystym sumieniem musze przyznać, że nie zawsze bywało to tak jak powinno....i tu zaczyna się problem. Mam ogormny lek przed dentystą. Przez ten strach dorobiłam sie wielkiej dziury...nie wiem jak wtedy zniosłam batalię z sześcioma. Nieważne, pokonałam w końcu strach i udałam sie z tą dziurą do stomatologa... Tu zaczął się problem. Ząb do elczenia kanałowego, wiadomo boli...ale na mnie nie zadziałało w ogóle znieczulenie. Po 3 czy 4 zastrzyku babka zrobiła to co musiała tylko po rozpoczęciu i stwierdziła, że czasami bywaja takie dni. Umówiłam się na anstepną wizytę i...znowu to samo. Znieczulenie kompletnie nie działało (zwijałam się na foltelu anwet wtedy, gdy wg dentystki i bez znieczulenia bolec nie powinno). Ząb znowu nie został zrobony do końca. Trzeci raz nie odwazyłam sie pójść. Dodatkowym "mptywatorem" był fakt, że w sumie ząb sam od siebie nie bolał, no chyba, że mechanicznie jedzeniem czegośc twardego ale to tylko chwilowe.... Dziś z tego zęba mało co co zostało...na innym zrobił mi się ogromny kamień. Ząb się uszczerbił. W innym puściła stara plomba i również ząb sie ukruszył. Reszta zębów chyba ok. Ale ten jeden feralny...cóż, moim zdaniem na bank nic sie już nie da z nim zrobić...prawdopodobnie do usunięcia. Tyle szczęścia, że psują mi się tylne... Teraz do rzeczy...wiem, że powinnam w końcu przełamac strach zanims tracę wszytskie zęby, ale...przeraża mnie to. Są jakies inne formy znieczulenie poza tm pieprzonym zastrzykiem??? Umrę chyba na fotelu. Moje zebyto stomatologizne wyzwanie a blokada psychiczna ogromna. Zwłaszcza wspomnienie niedziałającego znieczulenia paralizuje mnie tak, że boję sie nawet umówić telefonicznie na wizytę...ja chyba potrzebuje psychologa. Może ktoś tez tak miał???? Jak pokonać ten strach? Co ze znieczuleniem, jak inaczej? Co może być przyczyną, że ono kompletnie nei działało? Mam jeszcze pytanie o wybielanie...kawka + papierosy zrobiły swoje. Jesli przełamałabym się i doprowaziła leczenie do końca czy mam sznase na wybielanie po takich zabiegach? Mam na myśli mocno zaplombowane zęby, czy to nie będzie rpzeciwskazaniem?

Przecież zawsze możesz wyleczyć zęby pod narkozą ... wtedy śpisz i nic nie czujesz :)

Gość kaśkaaaa
jak ja pytałam dentystę o wybielanie zębów, to powiedział mi, że musiałabym powymieniać wszystkie plomby bo będzie widać różnicę :O narazie dałam sobie spokój, bo mam tych plomb sporo - jako dziecko bardzo chorowałam, zażywałam mnóstwo antybiotyków i ponoć dlatego mam tak słabe zęby :(

Gość fbhfbhfeb
Coś tu nie tak.Przeciez w leczeniu kanałowym ząb otwierany jest trochę i wkąłdana jest do niego trutka.Trutka powinna zadziałąc ok.tyg.jezli nie zadziała to trzeba powtorzyc zatruwanie po raz drugi ,nieraz bywa ,ze trzeci,ale to sporadyczne wypadki.Jezli ząb jet dobrze zatruty to nei trzeba w ogole uzywac zastrzykow znieczulajacych aby usunac martwe nerwy.

Gość fbhfbhfeb
I coś mi sie nie chce wierzyc,ze dentystka wstrzykuje Ci 3,4 zastrzyki w to samo miejsce

Gość fbhfbhfeb
Jezli to wszysko prawda co piszesz,to chyba trafiłąs na nieprofesjonalna dentystke.

Gość fbhfbhfeb
Nie zawsze mzona leczyc zeby pod narkoza,jest wiele przeciwstawien.Nawet zwykłego znieczulenia nie zawsze mozna uzyc.Lekarz powinien zrobić wywiad aby dowiedziec sie o przebytych i aktualnych chorobach,uzywanych lekach a w wypadku zastosowania narkozy powinien pacjenta poddac badaniom i wynikom aby wykluczyc przeciwskazania

Gość Cheer up F
Ja miałam kanał robiony w wieku 15 lat i to jedynkę! :o Miałam ją zaleczoną, ale do czasu...niestety zawaliłam sprawę(albo dentystka), bo próchnica powróciła. Teraz jestem załamana obserwując tempo w jakim łapię próchnicę ;O Do tego na jedynce widzę dziwną kreskę, boję się żeby temu zębowi się nic nie stało, bo chciałam na niego założyć licówkę kompozytową ;( jak nie będzie takiej już możliwości to się załamię, bo chodzę z trupem już 1,5 roku i się dosyć odróżnia ;/ Myję zęby 2-3, w porywach 4 razy dziennie, piję mleko, ograniczam słodycze...jestem zrozpaczona