Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzyysstttka

Prosze o pomoc w doborze odpowiedniej literatury do pracy maturalnej

Polecane posty

Gość maturzyysstttka

Mam ogromna prośbę jesli jest ktos moze zorientowany jakie ksiazki moge wybrac do opracowania tego tematu: "Odzwierciedlenie problemów współczesnego swiata w małych formach prozatorskich (nowela, opowiadanie) w literaturze wspołczesnej. Analiza wybranych utworów" wybrałam juz Opowiadania Borowskiego i Medaliony ale potzrebuje cos jeszce jesli ktos by mogl to prosze o pomoc byłabym ogromnie wdzięczna

Gość maturzyysstttka
up

Gość ks. Tomasz
yyy, opowiadania borowskiego i medaliony to jest literatura współczesna??

Gość evlenka
no z ogolnego wspolczesna a jaka??

Opowiadania Marka Hłasko - autor debiutował w 1956r zbiorem opowiadań "Pierwszy krok w chmurach". To tam znajduje się opowiadanie tytułowe o "zdeptanej" niewinności pary zakochanych,. Znajdują się tam także utwory: "śliczna dziewczyna" - o bohaterce, której brzydotę duszy zdobiła niezwykła uroda ciała, "Pętla" - o Kubie alkoholiku i niemożności wyjścia z dna nałogu. Wszędzie opowiadaniach tych: 1. Iluzja, marzenie zderza się z brutalnością świata, 2. Po zetknięciu z rzeczywistością bohaterowie zostają odarci ze swoich złudzeń i ideałów, 3. Nie ma prawdziwej miłości, przyjaźni, wierności, 4. Życie jest pełne brudu, fałszu, niesprawiedliwości, 5. Pozytywny, prawy bohater pozostaje bezradny wobec złej rzeczywistości ( tytuly : Ostatni do raju, sowa corka mlynarza, piekni dwudziestoletni) Ja bym sie na nim skupila, bo jego opowiadania sa na prawde zarabiste i opowiadaja o problemach wspolczesnosc - milego czytania

medaliony , i borowskiego mozna nazwac literatura wspolczesna rowniez ale mozesz poszalec...problem niewiernosci w cyberswiecie opowiadania Wisniewskiego :P

Gość Meli
Wydaje mi się, że możesz wykorzystać jeszcze "Intymną teorię względności" - Janusza Leona Wiśniewskiego. Są to króciutkie opowiadanka dotyczące spraw współczesnych. Życzę powodzenia!

Gość maturzyysstttka
bardzo dziekuje za pomoccc :):)):))):):):