Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nordica

Mam brodawczaka.Jestem załamana

Polecane posty

Gość nordica

Poszłam dziś do ginekologa na rutynową kontrolę i dowiedziałam się że mam wirusa brodawczaka. Mam 3 brodawki na zewnętrznych narządach płciowych. Dostałam skierowanie na zamrażanie brodawek i lekarz nawet nie chciał mi zrobić cytologii. Wiem że to związane jest z wirusem HPV, który prowadzi powoduje raka szyjki macicy. Mam 27 lat, od 7 lat męża którego niegy nie zdradziłam i małe dziecko. Skąd to się wzięło i co teraz? Ze strachu nie mogę nawet jeść.

Gość nordica
Czy nikt z Was nie zna tematu? :(

Gość Brodawczak
wiesz ja tez mam sklonnosci do tego typu anomali na skorze .nie trafil mi sie jeszcze w tym miejscu co tobie ,ale w roznych innych miejscach tak.Z tego co sie orientuje brodawczak nie jest grozny ,wiec sie nie martw.Ja mialam juz usuwane ,elkrokoagulacje mi zrobil dermatolog i jest ok.Posdrawiam

Gość o ranyyyyyyyyyyyy
to sie wzielo od kogos albo meza albo poprzedniego partnera seksualnego Jest ponad 20 odmian HPV, i nie wszystkie z nich to wyrok chodz kilka mozna uznac za bardzo wysokie ryzyko - zrob badania prywatnie - niech okresla rodzaj HPV i bedziesz wiedziala czy bardzo sie martwic czy nie.

Gość nordica
Wszędzie jest napisane że zarażenie następuje kilka tygodni lub miesięcy po kontakcie sexualnym. U mnie to niemozliwe, bo z mężem jestem 7 lat a to mam od 6 mcy, czyli po porodzie. Czy mogłam sie tym zarzucić u ginekologa? Jest to mozliwe wogóle? Wirus 6 i 11 HPV, brodawczaki, są ponoć niegrozne, ale nie wiadomo czy nie mam tez innego wirusa HPV przy okazji. Brodawczak, na czym polegał Twój zabieg? Bo to chyba nie to samo co zamrażanie. nie miałaś potem "przerzutow" brodawek?

Gość smierdzący ser
a maż tez wierny był?

Gość małgorz999
no to pewnie przy porodzie cie zarazili brak slow ja jeszcze nie mam dzieci ale wiecie czego sie najbradziej boje??????????????????// porodu ze mnie potraktuja jak jakas ostatnia szmate nie pomoga i pewnie cos mi jeszcze uszkodza!!!!!! polska >>>>dlatego po studiach chce stad wyjechac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość a to ja
To chyba powinno wyjaśnic wiele niedomowień : Kłykciny kończyste są charakterystycznymi brodawkowatymi zmianami w kolorze ciała, pojawiającymi się zwykle kilka tygodni lub miesięcy po kontakcie seksualnym z osobą zakażoną. Najczęściej pojawiają się na zewnętrznych narządach płciowych lub w pobliżu odbytu u kobiet i u mężczyzn. Rzadziej mogą pojawiać się także w pochwie lub na szyjce macicy. Zazwyczaj nie wywołują pieczenia, swędzenia lub bólu Kłykciny kończyste występują bardzo często. Jest nimi obciążone około 1-2 % aktywnych seksualnie osób. W większości przypadków brodawki te występują u młodych osób dorosłych: u kobiet szczyt zachorowań przypada na okres między 20 a 24 rokiem życia, a u mężczyzn między 25 a 29 rokiem życia. W Polsce, w ciągu ostatnich 15 lat, liczba rozpoznanych nowych przypadków kłykcin kończystych wzrosła ponad trzykrotnie. Istnieje możliwość, że brodawki ustąpią samoistnie, bez leczenia. Na ogół jednak mają tendencję do utrzymywania się lub powiększania. W zależności od rozmiaru oraz umiejscowienia istnieje kilka metod leczenia. Lekarz może wybrać specjalną maść lub roztwór przeznaczone do stosowania miejscowego. Niektóre brodawki można usunąć poprzez zamrażanie, elektrokoagulację lub za pomocą lasera. Jeżeli zmiany nie odpowiadają na leczenie, można usunąć je chirurgicznie. Często dochodzi do nawrotu kłykcin po leczeniu. Ich odsetek sięga 90%. Dzieje się tak, ponieważ wirusy HPV, wywołujące zmiany, mogą wciąż być obecne na błonach śluzowych narządów płciowych, a proces gojenia sprzyja aktywacji cyklu życiowego tego wirusa. Więcej tutaj: http://www.informed.com.pl/main/index.php?showArticle=82

Gość a to ja
Jeśli ty męża nie zdradziłaś to mogłaś sie zarazić w poprzednim związku i nie mieć żadnych objawów(to możliwe). Niestety jest tez bardzo prawdopodobne że to mąż zaraził Ciebie na początku waszego związku lub co gorsze - nie był Ci wierny. Najgorsze z tego jest to że do końca życia sie tego paskudztwa nie pozbędziemy, oby tylko nawroty były jak najrzadsze.To że brodawki pojawiły sie w czasie ciązy - to normalne - masz większe ukrwienie w okolicach intymnych a to sprzyja niestety nawrotom. Ryzyko zakażenia wirusami HPV można ograniczyć, zarówno dla mężczyzn jak i dla kobiet, poprzez ograniczenie liczby partnerów seksualnych. Prawidłowe używanie prezerwatyw również redukuje ryzyko zakażenia wirusami HPV, chociaż nie chroni ona przed zakażeniem w 100%. Jedyną, efektywną w 100% metodą uniknięcia zakażenia wirusem HPV jest unikanie kontaktów seksualnych z osobami zakażonymi, ale należy pamiętać o tym, że zakażenie wirusami HPV często przebiega bezobjawowo, tak więc nie można w sposób całkowicie pewny stwierdzić czy dana osoba jest zdrowa.

Czy te brodawki koniecznie trzeba wymrażać? Słyszałem, że są różne preparaty które pomagają je usunąć, np. takie kremy: https://salubron.com/pl/papistop Bardzo polecali na innym forum i zastanawiam się na kupnem. Macie jakieś doświadczenia z takimi kremami?

Gość gość
Właśnie podczas tych rutynowych badań pochwy dochodzi do RÓŻNYCH zakażeń bo gabinety lekarskie i szpitale to siedliska zarazy a rękawiczki chronią tylko lekarza! Dlatego podczas każdego badania cipki jest partner do jego obecności mamy prawo i pilnuje by nic nie dotykał ginekolog w gabinecie gdy coś dotyka partner prosi o zmianę na czyste rękawiczki! Ale tępe i zacofane polki wstydzą się partnera podczas badań a ginekologa mają za Boga ale czasami i tak kończą zabieg bez obecności osoby bliskiej. ..." Na cztery lata więzienia został skazany ginekolog, który zgwałcił swoją pacjentkę. Kobieta była wtedy pod wpływem środków znieczulających. Mężczyzna ma też 10-letni zakaz wykonywania zawodu, musi też zapłacić 40 tys. nawiązki dla swojej ofiary. Prokuratura domagała się kary ośmiu lat pozbawienia wolności, a pełnomocniczka ofiary – dożywotniego zakazu wykonywania zawodu lekarza."

Gość gość2131311
Ja tez miałam brodawki w okolicach intymnych, okazało się, że to kłykciny kończyste. W Warszawie konkretnie w Wilmed miałam zabieg ich odmorożenia. Kosztowało mnie to 2,5 tys , zabieg był w znieczuleniu dożylnym. Teraz mogę powiedzieć ze problem z głowy mam, mam tylko nadzieje, ze nigdy to nie wróci, bo dyskomfort odczułam okropny... Na szczescie tylko u mnie to wystąpiło, u partnera okej, bo tez kazałam mu zrobic badania na obecność wirusa HPV.

Gość gość
17.30 do psychiatry też chodzisz z partnerem czy już sama?

Gość gość
Czy to jest to samo co np na dloniach? Takie brodawki? Wiele ludzi to ma. Dotykamy różnych rzeczy. Dzieci mogą to pzynieśc ze szkoły, z przedszkola. Dotykamy się "tam" np myjąc czy nie wiem masturbując. Teoretycznie sami możemy się zarazić. Może jakieś zaczątki miałaś na dłoniach, palcach? Albo mąż?