Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

e-mama

Niemowlęca książka kucharska.

Polecane posty

Proponuję topik, w którym mamy które nie kupują słoiczków, tylko gotujące same, mogły wymieniać się przepisami na smaczne, urozmaicone i sprawdzone potrawy :) Mam nadzieję, że znajdą się chętne do dzielenia się przepisami :) Ja dopiero zaczynam i niewiele mogę ze swojej strony zaproponować, ale pewnie niedługo też zacznę się dopisywać :)

OK, to wpiszę się jako pierwsza. Będzie prosto i banalnie, bo mój maluszek dopiero zaczyna przygodę z pokarmami stałymi. Jabłuszko ugotować, obrać na gorąco ze skórki, zblenderować, i jeszcze na ciepło dodać kleiku ryżowego BoboVity (tego bezsmakowego) - 3 łyżeczki na każde 100ml jabłuszka. Moja mała to wcina aż się uszy trzęsą :)

ja takie jabłuszko gotowałam z kawałeczkiem laski wanilii - piękny zapach i smakowało lepiej :D

channah - dzięki za odzew! W którym miesiącu życia dziecka dodawałaś tę wanilię?

Bobs jak miał z 7-8 mcy wcinał z wanilią , do dzis lubi ja w sumie nie miałam nigdy skomplikowanych przepisów (marna ze mnei kucharka...) proste zupki (warzywa gotowane w minimalnej ilości wody + mięsko, jak miał z roczek to już na wywarze) a u nas hitem jest puszysty omlet z owocami (no ale to juzdla smyków, które wcinaja całe jajko)

Chanah - w wolnej chwili może podrzuć jakiś przepisik :) Z pewnością przyda się dziewczynom (no i mi - jestem bardzo zainteresowana tematem :) ).

Przepis na pierwszą zupkę jarzynową, spisany z czasopisma (Od 5. miesiąca): -pół marchewki, -pół ziemniaka, -łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki, -łyżeczka świeżego masła, -1-2 płaskie łyżeczki kleiku -pół szklanki wody. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości (ok. 20 minut). Zmiksować/przetrzeć przez sitko, dodać kleik i masło, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Voila :) Dziś ugotuję to córci :)

ja wyczytalam w maluszku taki przepis na pasztet ale sama jeszcze nie probowalam gotuje sie cielęcine i warzywa ( marchew pietruyszka ziemniak) . mięso mieli sie 3 razy a warzywa raz. wszystko wrzuca sie do miski i dosypuje 3 łyzki sinlaku nstle wbija jajko i zarabia. smaruje sie brytwanke tluszczem np oliwą i posypuje sinlackiem wyklada mieszanke i góre posypuje sinlakiem a potem do piekarnika :D:D i powstaje pasztet :D:D:D

ja mam z czasopisma "Twoje dziecko" coś na prawdę prostego i szybkiego w przygotowaniu : :) Śliwkowo- ryżowy przysmak ( niemowlę 7-8 miesięcy) - pół startej marchewki - śliwka mrożona - 1,5 łyżki ryżu - łyżeczka masła - szklanka wody - 40 dag schabu wieprzowego - koperek 1.Mięso ugotuj oddzielnie w małej ilości wody. 2.Zagotuj ę i wsyp do niej ryż. 3.Marchewkę umyj, obierz, opłucz, pokrój w ę i wrzuć do ryżu.4.Dodaj śliwkę bez pestki.5. Gotuj wszystko do miękkości. 6.Zupkę zmiksuj dokładnie z połową ugotowanego mięsa i dodaj masło. 7.Zagotuj. Resztę schabu drobniutko posiekaj i posyp nim wierzch zupki.8.Udekoruj drobno posiekanym koperkiem. Polecam ! mojej córeczce bardzo smakuje ;)

a może zna ktoś przepis na pomidorówkę dla 9-cio miesięcznego dziecka??:) bardzo proszę :D

ja do włoszczyzny i mięsa dodaję trochę koncentratu pomidorowego i mam pomidorówkę

A gotujecie dzieciom na mrożonkach? Czytałam, że warzywa w mrożonkach muszą być super jakości - żeby przetrwały głębokie zamrażanie. Może by spróbować? Mrożonki są dosyć różnorodne... :)

Gość matex
sredni ziemniak, 2 galazki zielonego koperku, odrobina masla,sol-jesli uzywamy, ugotowac. Pod kiniec gotowania lyzka kwasnej smietany 10%, zdusic lub zmiksowac.

Gość matex
na mrozonkach zez gotuje, ale zanim nastawie zupke oplukuje troche te warzywka pod biezaca woda. Oczywiscie na sitku :). Zaleta mrozonek jest to, ze przygotowanie obiadku zabiera mniej czasu.

Od 10. miesiąca - kremowa zupka z ryżem: 800g pomidorów, cebula, szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki oliwy, łyżeczka cukru. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Do cebulki dodać pomidory, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Wlać bulion, całość gotować 25 minut, zmiksować. Podawać z ryżem. Od 13. miesiąca - Pomidorówka babci Ani. Kawałek mięsa z indyka, połowa włoszczyzny, 2 pomidory, natka pietruszki, makaron. Mięso umyć, pokroić, gotować na małym ogniu do miękkości. Warzywa zetrzeć na tarce, dodać do zupy., gotować 10 min. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić, wrzucić do garnka. Posypać natką, podawać z makaronem. Przepisy z Twojego maluszka, nr 08/2007

ZUpka rybna - od 7-8 miesiąca: pół małej marchewki, ziemniak, 2 różyczki brokułów, łyżeczka masła, odrobina bardzo dokładnie posiekanego koperku, 40g świeżej ryby (dorsz, mintaj). Warzywa umyć, obrać, gotuj aż warzywa będą miękkie. Brokuły ugotuj na parze i dodaj pod koniec gotowania. Oddzielnie utotować rybę 9najlepiej na parze), wyjąć ości, dodać do zupy. Zupę zmiksować, dodać łyżeczkę masła, zagotować i doprawić koperkiem. Z Twojego dziecka 12/2007

Jarzynowy przysmak z kaszką ryżową - 7-8 miesiąc: po pół marchewki, małej pietruszki, ziemniaka, 3 grube plastry cukinii, łyżeczka masła, pół szklanki wody, pół żółtka, 2-3 łyżeczki kaszki ryżowej. Warzywa obrać, pokroić, ugotować. Jajko ugotowac na twardo, oddzielić białko od żółtka, pół żółtka dodaj do ugotowanych warzyw. Zmiksować, dodać kaszkę i masełko, wymieszać. Z Twojego dziecka 4/2007

marchewka, mala cukinia- zetrzec na tarce o grubych oczkach, poddusic na niewielkiej ilosci oliwy, dodac ryz, zalac woda, sol, szczypta curry. Gotowac-dusic na malym ogniu az ryz bedzie miekki. Mozna zrobic obiad dla calej rodzinki, do tego mieso albo ryba.