Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość millla20

kiedy zmienia sie kolor oczek u dziecka?

Polecane posty

Gość millla20

hej. jestem ciekawa kiedy zmienia sie kolor oczek u dziecka. coreczka ma 3 mc i nadal ma niebieskie a my z mezem mamy brazowe. wiecie cos na ten temat?

moja ma 10 miesięcy i nadal cholera wie po kim bedzie miała oczy:( ja wciaż wierę że po mnie- bo ogólnie jest wierną kserokopią męża- to może chociaż tyle- ale wiem że syn też późno zmienił kolor oczu

hej! z tego co wiem to wasza córeczka moze miec miebieskie oczym. poprostu za dana ceche odpowiada para genów i ty i twoj maz macie w tej parze allel dominujacy (odpowiadajacy kolorowi brazowemu) i allel recesywny (odpowiadajacy kolorowi niebieskimu) i dlatego macie brazowe oczy bo braz jest dominujacy, ale wasza córeczka odziedziczyła po was po allelu recesywnym i ma w swojej parze genów dwa allele recesywne i dlatego ma jasne oczy. natomiast dziecko rodziców z jasnymi oczami nie moze miec ciemnych bo zadne z rodziców nie ma allelu dominujacego (bracowego) i moze dziecku przekazac tylko recesywne. gdyby ktorys rodzic miał allel dominujacy to miałby brazowe oczy. mam nadzieje ze zrozumiale to opisałam pozdrawiam

Gość a to bardzo dziwne
bo znam rodzine, gdzie matka i ojciec maja wrecz czarne oczy a 2 ich synów turkusowe niebieskie... niemozliwe???

maniu no niestety też mi coś nie pasuje- mój tata mial niebieskie- moja mama szare- ja po dziadku mam brązowe

Gość julia_julka
kolor oczu zmienia sie ok. 6 msca. U mojego syna tak sie zmieniły na brązowe, córce pozostały jasnoniebieskie żrenice.

Gość no właśnie możliwe
czytaj ze zrozumieniem. odwrotnie jest niemożliwe

Gość no właśnie możliwe
źrenice sie nie zmieniają . jasnoniebieskie źrenice???

julia - mojemu małemu zmienił się bardzo późno- pamiętam że na 1 urodziny wszyscy jeszcze mowili że będzie mial oczy po meżu- szare- a ma brązowiaste - może zależy od koloru i dziecka- ww każdym bądź razie wolę wierzyc że małej jeszcze się zmieni ;)

Gość no właśnie możliwe
ike a może twój tato jednak miał brązowe...tylko mama wie

no niekoniecznie bo ja własnie jestem podobna do dziadka ze strony taty;)

Gość no właśnie możliwe
e tam, ja nie z tych.

Gość no właśnie możliwe
ja czytałam tak jak mani pisze. nawet program na dicovery był na ten temat. jasnoocy rodzice nie mogą mieć ciemnookich dzieci...

Mojemu synkowi zaczely sie zmieniac oczy jak skonczyl rok i 2 miesiace.Do tamtej pory mial niebieskie a teraz robia mu sie zielono brazowe wiec jeszcze sie zmieniaja...teraz ma 15 miesiecy i zobacyzmy co z tego wyjdzie:)

Tęczówki moje drogie się zmieniają, nie źrenice!!!!!

Gość pupus
no wlasnie tez sie nad tym zastanawiam. Ja i moj maz (pochodzenia india i portugalia) mamy ciemne oczy i wlosy. Nasz synek ma juz 3 miesiace i ma ciemne wlosy i jasne niebieskie oczy.Zjego rodziny oczywiscie nikt nie ma jasnych oczu a zmojej- moj ojciec i MOJA SIOSTRA BLIZNIACZKA- niebieskie oczy i blond wlosy. Jesli mu sie nie zmienia to chyba po mojej siostrze ten blekit.. co myslicie?

Gość czyli jak ja mam
brazowe, a maz ni to szare ni niebieskie, to dziecko bedzie mialo brazowe?

Gość hejka....
Moj synek po urodzeniu mial ciemnoszare oczy. W wieku trzech miesiecy (jakos tak) zmienily mu sie na jasnoniebieskie. Moj maz ma brazowwe oczy, ja zielone, nikt w blizszej rodzinie niebieskich nie ma... Znajomi sie smiali, ze to po listonoszu :) Teraz jednak zauwazylam, ze te oczka znowu mu sie zmieniaja :) A synek ma juz 19 miesiecy. Oczy wyraznie zmieniaja barwe na ciemniejsza i robia sie takie jakby szarawe, ciekawi mnie czy bedzie mial zielone po mnie czy moze calkiem mu pociemnieja :)

Moja córka długo po porodzie miała najpierw granatowe oczy, potem niebieskie. Ok 8 miesiąca życia oczy zmieniły jej się na brązowe. Oboje z mężem mamy brązowe oczy - mąż bardzo ciemne, a ja takie wpadające w piwne. Ciekawe jest to, co napisała Mania23, chyba muszę zacząć szukać swoich biologicznych rodziców ;). Słyszałam już kiedyś o tym, że rodzice o niebieskich oczach nie mogą mieć dziecka z brązowymi oczami. W moim przypadku moi rodzice mają niebieskie oczy, a ja mam brązowo - piwne, takie same jakie miał mój dziadek.

Gość niestety nie ma takiej możliwo
ści by dzieci rodziców, którzy oboje mają niebieskie oczy miały inny kolor tęczówki niż NIEBIESKA

Moja mama ma zielone, tata brązowe, a My z siostrą mamy niebieskie jak niebo. Mój synek ma niebieskie i pewnie mu się nie zmienią, bo i ja i mój facet (a jego tata:P ) też takie mamy Jeśli chodzi o włosy to sprawa może potoczyć się bardzo różnie. Synek jest póki co blondynkiem a ja się urodziłam z czarnymi włosami (teraz mam jasny brąz) i jego tata ma ciemne. Natomiast mój tata ma czarne jak smoła, a do 10 roku życia miał włosy jak mąka. Także geny się mieszają jak chcą i ciężko jest przewidzieć jak to wyjdzie. PS: kazałabym Ci się martwić tylko gdyby był mulatem:P

Gość sinsemilla
czytałam gdzieś, że kolor oczu zmienia się do5 roku życia..

Gość alicjaaaaaa
zielone kolor oczu najpóźniej

Gość takajednaxD
no ja niebieskie oczy mialam do 10 roku zycia poźniej zszarzały i zrobiły sie niebiesko-szaro-zielone a teraz zauważyłam ze robią sie brazowe i to jest dopiero problem mam 4 kolory w oczach a nawet 5 bo mam strasznie duże granatowe obwódki.Niebieskie są ładne powinnyście się cieszyć ze dzieci maja taki kolor bo jest taki sweet chciałabym mieć niebieskie :D Dodam że moja mama ma niebieskie a ojciec brazowe więc pewnie dlatego po prostu sie zmiszały i takie mi dziwadło wyszło że niektórzy sie ich boje musze sobie kupic soczewki bo strasze koleżanki szczególnie w niocy jak horrory ogladamy to kaza mi okulary przecie soneczne zakładac :DDD

Z tym kolorem oczu to bywa roznie. Gdy sie urodzilam mialam oczy ciemnogranatowe, a po 2 dniach juz zrobily sie brazowe i dokadnie to samo bylo u mojego synka. Teraz ma 3 miesiace i oczka identyczne jak mama: wielkie i brazowe :)

Gość Kono
czytajac wasze opinie rece mi opadaja - czy wy wszyscy edukacje zakonczyliscie na gimnazjum? czy jeszcze jestescie w gimnazjum??!! Wytlumacze to jak krowie na rowie : II - kolor brązowy - homozygota dominujaca Ii - kolor brązowy - heterozygota ii - kolor niebieski - homozygota recesywna Wiec jesli oboje rodzicow ma oczy brazowy, i oboje sa heterozygotami to istnieje 25% szansy ze dziecko bedzie mialo oczy NIEBIESKIE !!! Tak samo jak z grupa krwi - tez moga wyjsc ciekawe "mixy" i nieprawda jest ze np : grupe krwi dziedziczymy po ojcu, a rh po matce etc.. Wracajac do tematu - kolor oczu moze zmienic sie do 2-4 miesiaca, do momentu pelnego rozwiniecia sie tego zmyslu. Wszystkie historie ze dziecko roczne zmienilo kolor oczu - stek bzdur !! Kobiety do ksiazek!

Gość TerriAnna
Kolor oczu zależy od ilości zawartego w nich barwnika - melaniny, im jest go więcej, tym tęczówka jest ciemniejsza. Rzeczywiście, noworodki często rodzą się z niebieskimi, czasem nawet aż granatowymi oczami, niezależnie od koloru, jaki mają oczy rodziców. Właściwa barwa tęczówki ustala się zazwyczaj do szóstego miesiąca życia, chociaż czasem może to trwać nawet do roku.(http://www.feminatal.pl/porady_eksperta.html?page=2&kat=7)

Gość xxxxxxyyy
No niby niemozliwe, ze kolor oczu zmienia sie okolo roku, a jednak sie u niektorych zmienia. MOjej corce sie zmienil - urodzila sie z typowymi dla noworodkow granatowymi oczami, potem byly niebieskawe (maz ma szaro-niebieskie, ja - ciemny braz), potem zielonkawe, ale w zaleznowsci od koloru ubranka, bo w niektorych to bardziej szare, potem dosc dlugo stanelo na khaki , a teraz juz po ukonczeniu roczku zrobily sie brazowe - i co mam jej zabronic zmiany koloru , bo to niepodrecznikowe?

Gość bukaa
hehe, co z tego że książki podają, ze kolor oczu zmienia się do roku. Synowi zmieniły się dużo później ok. 2 lat. Urodził się z niebieskimi, potem zrobiły mu się szaro-zielone, teraz ma zielone.