Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zielono- czerwona

Czy kobiety powinny pracować do 65 roku życia?

Polecane posty

Czy kobiety powinny pracować do 65 roku życia? Czy rząd powinien zlikwidować wcześniejsze emerytury? Czy wyobrażacie sobie siebie- 60 letnich dziadków i babcie, spędzających 8 i więcej godzin w pracy? Ja nie..

Gość nie nie i jeszcze raz nie
człowiek po 50 ma juz najczesciej jakies problemy zdrowotnenie czuje sie juz tak jak 30 latek to oczywiste a co dopiero 65 letnia osoba nie wyobrazam sobie siebie jako 65 lenia pracownice chyba wtedy nie bede miec sił chodzic do pracy i bede miec sklerozę rzad nie powinien zlikwidowac wczesniejszych emerytur

Gość Robitussin
Ja rozumiem,ze z ekonomicznego punktu widzenia wczesniejsze emerytury sa niekorzystne. Z punktu widzenia gospodarki naszego kraju, najkorzystniejsze byloby pracowanie do siedemdziesiatki albo i dluzej. Spoleczenstwo sie starzeje i za niedlugo po prostu nie bedzie z czego tych emerytur wyplacac. Juz teraz emerytury sa czesto w glodowych wysokosciach, a bedzie jeszcze gorzej. Ale z drugiej strony kazac ludziom pracowac do usmiechnetej smierci jest nieludzkie. Wiekszosc ludzi juz po 40 roku zycia zaczyna odczuwac rozne dolegliwosci, ktore sie z wiekiem tylko nasilaja. I tak jak w czterdziestym roku zycia z np. bolem kregoslupa mozna sobie jeszcze poradzic, tak po piecdziesiatce jest to juz coraz trudniejsze. 8 godzin w pracy to naprawde dlugo. Dla mnie- osoby mlodej i zdrowej-jest to meczace, a co dopiero dla osoby o 20 lat starszej. W pewnym wieku czlowiek powinien juz wiecej odpoczywac, nie przemeczac sie, dbac o siebie po prostu, a nie zapychac w robocie.

Gość no kobiety powinny jak
najbardziej, po 40'tce sa i tak juz do niczego innego nieprzydatne. Facet przynajmniej ma viagre :(

Gość Robitussin
NO niby tak- chcialysmy rownouprawnienia (ja nie), to bedziemy je mialy. Bedziemy zapieprzac z facetami do 65 roku zycia. Ja mialam raczej na mysli to, ze zarowno faceci, jak i kobiety powinni przechodzi na emeryture wczesniej. 65 rok zycia to tak dla mezczynzy,jak dla kobiety stanowczo za dlugo. Kiedy czlowiek bedzie mial czas na nacieszenie sie zyciem, rodzina, na ODPOCZYNEK????

Gość po smierci
?

Co innego,gdy praca jest twoja pasja. Wtedy zgodze sie,ze praca daje sens i radosc zycia, sprawia przyjemnosc i czlowiek sam CHCE pracowac jak najdluzej. Ale pokazcie mi, ile jest takich osob, dla ktorych praca jest autentyczna pasja? Ja osobiscie w swoim otoczeniu nie znam ani jednej...

Gość Robitussin
A czego sie spodziewalas, tutaj ludzie emocjonuja sie tematami w stylu: "co zrobic,bo on mnie juz nie kocha", a nie powaznymi tematami do dyskusji.

tak powinny starzenie się społeczeństwa pewnie w końcu wymusi podniesienie całości wieku emerytalnego a poza tym kobiety żyją średnio dłużej od mężczyzn o 8 lat (według danych zamieszczonych w wiki)

Gość Robitussin
I z tego powodu powinny ostatnie lata zycia spedzac harujac?

patrząc na to z szerszej perspektywy :D to pomyśl sobie ile pracował np.: taka kobieta na wsi 500 lat temu 8 godzin? :D jak by ludzie pracowali do 40 to gospodarka by padła w europie bardzo szybko. Więc... :O

Gość Robitussin
No niestety, masz wiele racji w tym,co mowisz. Tak jak pisalam powyzej: z ekonomicznego punktu widzenia korzystne jest,zeby czlowiek pracowal jak najdluzej i 65 rok bedzie tutaj za niedlugo stanowic tutaj niezbedne minimum. Ale z takiego czysto ludzkiego punktu widzenia, powiedz, kto to wytrzyma?

nie. wszyscy powinni pracowac gora do 60 r.z. ale niestety wzgledy ekonomiczne nigdy na to nie pozwola...