Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 monnami

hormony a cera /

Polecane posty

Go艣膰 monnami

Witam kochane! Mo偶e kt贸ra艣 z was mia艂a podobny problem i si臋 mo偶e ustosunkowa膰. Nigdzie na twarzy nic mi si臋 nie robi (czo艂o, nos, policzki) poza brod膮. Mam tam wiecznie wysypk臋 + powstaj膮ce przez kilka dni i ci臋偶ko goj膮ce si臋 „wulkany”. Bardzo dbam o sk贸r膮 – mam specjalne (chorlanie drogie:( ) kremy, 偶ele, toniki, nawet ma艣膰 z antybiotykiem nic nie pomaga nie jem s艂odyczy, czekolady od ponad 2 lat, fast ford贸w itp. pije du偶o wody – na nic. Kosmetyczka powiedzia艂a mi, 偶e jedynie endokrynolog jest mi w stanie pom贸c bo to jest sprawa ewidentnie „hormonalna” – to mi siedzi tak g艂臋boko w sk贸rze, 偶e ona mi nie jest w stanie nic pom贸c – ani oczyszczaniem, ani maseczka – niczym. Do endokrynologa mog臋 si臋 zapisa膰 na 18czerwca – tak czerwca…Prywatnie natomiast – pierwsza wizyta 150z艂, nast臋pnie badania 200z艂 i kolejna wizyta 150z艂 偶eby te badania om贸wi膰 i zapisa膰 leki, za miesi膮c wizyta kontrolna 150z艂 – kurcze nie mam na to kasy i jestem w kropce. Dodam tylko, 偶e po tabasach nie by艂o 偶adnej poprawy- bra艂am i lekkie i ko艅skie diane35… Ratunku!! Zanim si臋 doczekam na endokrynologa to chyba umr臋 z bezsilno艣ci – ci膮gle czuje jak cos nowego mi si臋 tam robi i wychodz臋 z siebie. Faktycznie przed okresem jest ewidentnie masakra ale ja nie mam ju偶 15 lat, ko艅cz臋 studia czy w tym wieku nadal powinny mnie m臋czy膰 takie opcje? Co robi膰? :( Aha teraz zaczyna mnie jeszcze sw臋dziec sk贸ra g艂owy - dodam, 偶e nigdy nie mia艂am 艂upie偶u - co jest grane??

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 inez+
Na Twoim miejscu to ja bym zrobi艂a test na alergeny. 艁uszc膮ca si臋 sk贸ra i wykwity na brodzie mog膮 艣wiadczy膰 o alergii. Poczekaj jeszcze a偶 Ci wyskocz膮 艂uscz膮ce si臋 plamki na policzkach, to ju偶 jeste艣 alergiczka i amen. Id藕 do lekarza rodzinnego, popro艣 o skierowanie do alergologa i p贸jdziesz bezp艂atnie. Na g艂ow臋 kup sobie szampon na 艂upie偶 (jak sw臋dzi, m偶e zacz膮膰 si臋 艂usczyc, wi臋c zpobiegniesz). I spr贸buj 艂yka膰 Zyrtec, a nuz pomo偶e (przeciw alergii). Mo偶e ma na Ciebie wp艂yw co艣, z czym od zawsze masz kontakt a nie wiuesz 偶e ci to szkodzi. To moja teoria:) Oby si臋 nie sprawdzi艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 monnami
niestety to nie alergia (niestety bo lepszy najgorszy diabe艂 niz niewiedza), mia艂am testy i jestem ca艂kowicie antyalergiczna. Powiem szczerze, 偶e mnie to za艂amuje - cz艂owiek sie stara, robi co mo偶e a tu i tak wy艂azi i wy艂azi pod skr贸a na brodzie mam milinoy ma艂ych grudek kt贸re wczesniej lub pozniej ywchodza na powierzchnie i tylko sie modle zeby nie wszystkie naraz ale w odstepach :( w艂asnie teraz czuje ze rosnie mi kolejny wulkan niczym etna no kurde!! :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja tylko na brodzie
i takie ropne gule....to mog膮 byc cysty na jajnikach....przejd偶 si臋 do gina!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 inez*
Po pierwsze tesy nie zawsze s膮 miarodajne.Ale niech b臋dzie 偶e Ci臋 to cholerstwo nie dopadlo. Je艣li masz hormonalnie, to wystarczy dobra膰 w艂a艣ciwy lek. Ale wiem 偶e to chyba trudniejsze ni偶 wywali膰 kaczki z siedzisk.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 monnami
to ju偶 nie wiem do endokrynologa czy do gina? Niby u gina by艂am nie tak dawno ale jedyne co to dosta艂am diane35 a po tym wysyp taki ze przez tydzien nie mog艂a sie w pracy pokazac i odstawia艂am od tego czasu przyznaje nie by艂am :( Ca艂膮 buzie mam 艂adn膮 - w sensie bez syf贸w i najmniejszych krostek za to na brodzie - koszmar. Ma艂e grudki, w膮gry i wielkie "wulkany" kt贸re wiecznie sie odradzaja i tylko na brodzie! Mo偶e to te jajniki? Chyba w takim razie wizyta u gina mnie nie ominie tylko, 偶eby znowu mi nie przywali艂 jakis byle hormon贸w po kt贸rych bedzie jeszcze gorzej... Pod sk贸ra na twarzy mam (jak sie dotknie rek膮) taka chropowat膮 powierzchnie - juz bardzo g艂臋boko pod skr贸a jakby mi cos siedzi i tylko "dojrzewa" do wyjscia - kosmetyczka powiedzia艂a ze to nie jest z zaniedabania sk贸ry bo o nia bardzo dobam tylko chorobowe. Szkoda tylko, 偶e tak cholenie ciezko sie do lekarza dostac - 2 miesiace czekania:( prywatnie musze miec z 600-800z艂 bo jak mi powiedzieli w przychodni 2-3 wizyty + badania u endokrynologa to tak "na poczatek" :( za艂amka...najlepsze lata marune na wpatrywanie sie w wulakny na twarzy :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 joella82
ja za to mam problem z czo艂em, ju偶 drugi rok ci膮gle cos mi wyskakuje, takie np podsk贸rne grudki.Tez mysle o przej艣ciu sie do endokrynologa. Ale niby wszystko mam ok, miesi膮czki regularne, jajniki na usg ok.. sama nie wiem

Udost臋pnij ten post

Udaj si臋 do ginekologa, wylecz stany zapalne. Spr贸buj antybiotyku Dalacin C w p艂ynie - smaruj zmienione miejsca cierpliwie, ponadto kup sobie zestaw witamin typowo dla kobiet Mo偶esz Dalacin 艂yka膰 w kapsu艂kach - zaznaczam, 偶e jest na recept臋. Warto zrobic badanie pod k膮tem gronkowca.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielonaherbatka
ja mam identyczny problem, u偶ywam tylko kosmetyk贸w aptecznych, s膮 drogie i nic nie pomagaj膮, smaruj臋 brod臋 zinerytem i te偶 nic, codziennie nowe bolesne wulkany, ogromne i szpec膮ce, u mnie ten problem pojawi艂 si臋 po odstawieniu tabletek, bra艂am 6 lat, przez kilka misi臋cy by艂o nie najgorzej, co艣 tam wychodzi艂o, ale dawa艂ma rad臋, natomiast teraz - po 9 miesi膮cach od odstawienia hormon贸w - jestem za艂amana, ju偶 nie wiem, co mam robi膰.. wr贸ci膰 do tabs贸w, dermatolog, g艂upia pipa, zapisa艂a mi Unidox na 2 tygodnie, nie wiem, po co, co to da, m贸wi艂am, ze to przez hormony.. musz臋 si臋 wybra膰 do endy, ale w moim mie艣cie jest 1, nie wiem, czy dobry, poza tym badania sa cholernie drogie.. mam do艣膰.. :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielonaherbatka
a jakie witamiy dla kobiet sa dobre na tak膮 przypad艂o艣膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie dziw sie skoro
rozregulowalas sobie hormony przez tabletki anty w dodatku z tak duza iloscia hormonow (diane35) probowalas moze wiesiolka ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sandra1234
Ciesze sie, 偶e napisa艂a艣..dlatego ze mam identyczny problem:( juz od pary lat..i tez by艂am leczona r贸偶nymi tabletkami ormonalnymi.Po Diane maia艂am strasznie obsypana ta brod臋, takze wstydzi艂am sie gdziekolwiek wyj艣膰..Reszte twarzy mam 艂adn膮 bez 偶adnych krost..tylko ta broda:( tez s艂ysza艂am ze trzeba sie udac do endokrynologa..ja zawsze maia艂m nadzieje ze biorac tabtetki hormonalne typu yasmin, jeanine i Diane 35 wszytsko sie ureguluje..ale niestety nie, tez jestem za艂amana poniewaz zeby gdzies wyjsc musze to maskowa膰 podk艂adem a wydaje mi sie ze nawet te z g贸wnych p贸艂ek 藕le dzia艂aj膮 na skor臋..Chcia艂bym jesli masz ochote poroznawia膰 zToba na gg jesli uzywasz..Skoro mamy taki sam problem bedziemy sie wspiera膰..moim marzeniem jest wyleczy膰 sie z tego tradziku..czasami patrzy艂am na dziewczyny kt贸re maja problemy z cer膮 ale zadkoscia jest aby tradzik by艂 tylko na brodzie..:( Pozdrawiam Cie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielonaherbatka
no to 艂膮czmy si臋 - dziewczyny z pryszczami na brodzie ;), a na co pomoaga ten olej z wiesio艂ka? jakie ma w艂a艣ciwo艣ci?

Udost臋pnij ten post

moge ci przybic piatke mam ten sam problem tez g艂贸wnie broda ma艂e podsk贸rne pierd贸艂ki przeradzaj膮 sie w wulkany eh w sumie kiedys mia艂am tylko twarz ale roznios艂o mi sie na inne miejsca np plecy:O:O:( teraz biore izotek ale nie mam poprawy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie dziw sie skoro
mi wiesolek akurat bardzo pomogl, szczegolnie jesli chodzi o te bolace gule. ogolnie cera wydaje sie ladniejsza i troche bardziej nawilzona . Zostaly mi jeszcze takie malenkie grudki (taki piasek) bo bokach brody szczegolnie na prawym boku ..niewiem czy to kiedys zniknie. Naprawde nikomu nie radze brac tabletek anty, porazka ze my kobiety miusimy sie tak truc ;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielonaherbatka
gdybym wiedzia艂a, co to za 艣wi艅stwo, do ust bym nie wzi臋艂a..

Udost臋pnij ten post

w skr贸cie moge wam opisac spychoterapie jaka doswiadczy艂am u lekarzy a wiec by艂am u ginekologa majac nadzieje ze moze zleci mi badania hormonalne g艂贸wnie chodzi o hormony p艂ciowe wiec m贸wie to pani doktor, ze przychodze w艂asnie w tej sprawie ze moze trzeba zrobic badania hormon贸w, bo skoro izotek nie pomaga to moze przyczyna tkwi w hormonach wiec kr贸tko m贸wiac ola艂a mnie powiedzia艂a , zebym pos偶艂a do lekarza 1 kontaktu zeby da艂 mi skierowanie do endokrynologa ........... ....ta pewnie ten by mnie z powrotem do ginekologa wys艂a艂 no wiec jednym s艂owem zosta艂am olana pani zbagatelizowa艂a m贸j problem, stwierdzi艂a ze nawet jesli testosteron mam za du偶y czy za ma艂y to co z tego ......!!! szok.........w sumie nic a no ja m贸wie czy zeby zrobic badanie odp艂atne to musze miec skieroanie tez.....a on astwierdzi艂a, ze po co mam robic badanie hormon贸w.,ze co mi to da ...zenua a i, ze moze powinnam zmienic dermatolog skoro ta nie potafi mnie wyleczyc.........wiadc babka nie wiedzia艂a co to jest izotek by艂a to moja pierwsza wizyta u ginekologa.... teraz musze szukac jakiegos innego. masakra potem no wiec wr贸ci艂am od dermy mam zmainy typowo ropne ropniaki ze to nie sa grudki wiec stwierdzi艂a ze do艂aczy mi jeszcze davercin antybiotyk zeby mi pomog艂o na te ropne zmiany a jesli to mi nie pomoze to odstawiamy izotek bo nie ma sensu dalsze leczenie P艂acz P艂acz P艂acz P艂acz P艂acz P艂acz oczywiscie jezeli przez nastepny ca艂y 3 miesiac to mi nie pomoze.........troche sie zdiwi艂am ze tak powiedzia艂a bo wyda艂o mi sie ze zawsze lepiej dokonczyc kuracje tym izo.ale nie wiem jak myslicie da艂a mi skierowanie do endokrynologa i gastrologa i wyjani艂a im na kartce co mi jest i co biore jakby przypadkeim kt贸rys nie wiedzia艂 co to izotek i zeby nie by艂o problemu z przepisaniem badan hormonalnych no wiec zobaczymy jestem lekko zdo艂owana

Udost臋pnij ten post

a nastepnie lekarze robia wielkie problemy dermatolg wys艂a艂 mnie do ginekologa ginekolog do innego dermatologa, zeby mi potwierdzi艂 diagnoze .nie wiem po co skoro moja derma mu napisa艂a co mi jest i co biore.......ale lekarz nie wiedzia艂 co to izo a moje t艂umaczenia ***** go obchodzi艂o no i co stwierdzi艂 ze jak od dermy pojde do niego i ona stwierdzi ze hormony trzeba zrobic to wtedy on po艂ozy mnie na 1 dzie艅 w szpitalu zeby mi zbadac bo jak sie okaza艂o jakbym z poradni chcia艂a sobie badac hormony to jednorazowo moge jeden hormon czyli zeby zbadac 5 hormon贸w musia艂bym isc do gina 5 razy ja pierdole s艂贸w brak pierdole ca艂a s艂uzbe zdrowia!!!!!! ja wiem ze badania sa drogie ale nie lubie jak sie robi ze mnie debila i sie mnie wysy艂a od jednego do drugiego wczesniej juz pisa艂am o poprzedniej wizycie u pani G., kt贸ra tez zla艂a sprawe.........

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielonaherbatka
rozumiem twoj膮 z艂o艣膰, ja by艂am u 2 dermatolog贸w, m贸wi艂am o tabletkach, 偶e rozregulowa艂y mi uk艂ad hormonalny, sp臋dzi艂am u tych lekarzy 10 min, z czego 5 trwa艂o zak艂adanie karty, 2 min pytania, szybkie spojrzenie na moj膮 twarz, 2 min wypisywanie recept na atybiotyki, kt贸re mia艂m bra膰 2 tyg., 1 min na powitanie i po偶egnanie.. kurwa ma膰.. to s膮 lekarze? a na wypadanie w艂os贸w kobieta mi zapisa艂 vichy dercos, bo sama nie mog臋 kupi膰.. :( chyba spr贸buj臋 tego oleju z wiesio艂ka..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sandra1234
Te偶 spr贸buj臋 tego wiesio艂ka..chyba kosztuj膮 te tabletki ok 20 z艂 bo kiedy艣 chcia艂am kupi膰.Jestem te偶 po 2 miesi膮cach kuracji preparatem Face Okey i na moja brode niestety nie pom贸g艂:( Cho膰 wiadomo ze mo偶e na innego typu tradzik cos zadzia艂a艂, poniew膮z czyta艂am ze w艂a艣nie te serwatki zawarte w tym preparacie hamuja stany zapalane itd.Kolejna kuracja nie da艂a rezultat贸w..Bior臋 obecnie Syndi 35 maja identyczny sk艂ad do Diany..r贸wniez nie ma efekt贸w ju偶 moj organizm przyzwyczi艂 sie do tych hormon贸w i nie ma poprawy a biore je bardzo d艂ugo, w艂asciwie bra艂am r贸zne tabletki anty bo bylam za艂amana wygl膮dem swojej skory..Duzo dziewczyn mowi ze sa bardzo niezdrowe, ale bedac zdesperowanym,cz艂owiek decyduje sie na r贸zne leki ktore spowoduja poprawe cery:(Czasmi mam tyle pryszczy i tak boli mnie ta broda ze nie moge jesc:( to straszne..czasmi az samej mi siebie 偶al

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 monnami
Sandra - bardzo mi ulzy艂o, 偶e nie jestem sama z moimi wulkanami! :) Dzisiaj zrobi艂 mi sie mini wulkan obok wulkanu giganta tak偶e wygl膮dam pieknie. Ja sie malowa艂am przez kilka lat teraz od dw贸hc miesiecy nie u偶ywam pudr贸w/podk艂ad贸w jedynie oko maluje zeby sie lepiej czuc a sk贸rze daje oddychac nawwet kosztem wystawiania na widok pupliczny moich wulkan贸w:( Jestem strasznie na to z艂a bo czuje totalna bezsilno艣膰 - sposoby domowe/ apteczne/ kosmetyczka / tabsy - wszystko na nic a wizyta u endokrynologa i ca艂y ten proces leczenia bedzie kosztowa艂 milion dolar贸w ale chyba nie mam wyj艣cia, zapisa艂am sie na czwartek za tydzie艅 do endo. - zobaczymy co mi powiem - tzn nic mi nie powiem tylko skieruje na pobranie krwi i do laboratorium...dzisiaj jest zly dzien :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 monnami
o nie to ju偶 przesada- w艂asnie czuje charakterystyczne sw臋dzenie i robi mi sie czerwona plamka a to zapowiedz porostu mega wulkanu! :/ Czy tylko u mnie dzisiaj wysyp na brodzie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielonaherbatka
ja mam ca艂膮 brod臋 w bolesnych wulkanach, wygl膮dam okropnie :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sandra1234
Ja tez wygladam strasznie, mam pare nowych pryszczy na brodzie:(dzi艣 kupi艂am acnefan ale na pewno nie bedzie dzia艂a艂 na te wulkany.. Czasmi jestem juz taka za艂amana ze jeszcze wyciskam przemywam spirytusem az robi sie rana..ja uzywam podk艂adu poniewaz nienawidze siebie bez niego..Monnami ile masz lat? nie wiem czy wiek jest tu wazny ale my艣la艂am ze z wiekiem przechodzi.Ja mam 21 lat i padaja czasmi g艂upie pytania dlaczego ja sie nie lecze?? przeciez od dawna probuje sie wyleczyc chodz膮c do ginekologa i dermatologa.Ludzie jak nie maj膮 takiego problemu nie zrozumiej膮 nas:( Przez kilka dni nie bede miec dostepu do internetu, ale obiecuje kochane dziewczynki ze jak tylko b臋de miec internet to odezwe sie:) Lepiej mi na duszy ze moge z wami popisa膰:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielonaherbatka
ja mam 25 lat.. :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hej hej
kup sobie ubezpieczenie zdrowotne w pzu, za 31 zl i za wizyte juz nie placisz, a pojdziesz w ciagu 5 dni!!! i bedziesz sama wszystko dobrze wiedziala, bez wymyslania!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poparta dowodami
przy艂acze sie do Was z checia, pryszcze tez mam, ale glownie to jest problem z broda, zw艂aszcza przed okresem, raz jest lepiej raz gorzej, jestem uzalezniona od podkladu bez niego nie wyjde z domu, po prostu nie chce niszczyc swojej psychiki, ale idzie lato nie chce mordowac skory w upaly, tez mam zamiar wybrac sie do ednokrynologa u mnie przyjmuje tylko w piatki, na dodatek badania chormonow sa tez tylko w piatki, wiec zanim zaczne cos brac to minie duzo czasu, a i jeszcze badania tez sie wykonuje chyba w okreslonych dniach cyklu. Szukalam jakis ziolek na problemy z hormonami ale nie ma nic takiego, tzn cos jest catangus czy cos podobnego ale nei stosowa艂am, a czego uzywacie na pryszcze? wkurzaja mnie te wulkany, nawet jak pryszcz przestanie boelc to to siedzi jeszcze z minimum miesiac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monnami
najgorsze jest to ze ja jestem ubezpieczona- pracuje i studiuje a pierwszy wolny termin na wizyte to czerwiec - 偶enada...tak偶e nie pozostaje mi nic innego jak prywatny kosztowny cykle wizyt i bada艅 -tylko czy to oby na pewno co艣 pomo偶e? :( Ja poza wulkanami mam takie grudki pod sk贸r膮 kt贸re w zale偶no艣ci od tego jak pada 艣wiat艂o s膮 bardziej albo mniej widoczne ale sk贸ra nie jest g艂adka :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielonaherbatka
grudki mam na czole i policzkach, na brodzie to ju偶 masakryczne wulkany, kt贸re znikaj膮 po miesi膮cu :( teraz smaruj臋 brod臋 偶elem klindacin t i chyba jest lepiej, na pocz膮tku mia艂am wrazenie, 偶e stan zapalny si臋 rozszerza, ca艂a broda mnie bola艂a, po 2 dniach 偶el wyci膮gn膮艂 rop臋 iteraz si臋 zasuszaj膮 te cholery, co siedzia艂y pod sk贸r膮 kilka tygodni, zobaczymy, takie pryszcze pojawiaj膮 is臋 te偶 w okolichach skroni i 偶uczwy, wi臋c to na pewo problem z hormonami, prze zmiesi膮c pi艂am wierzbownic臋, nieby reguluje horm, zmniejsza wydzielanie 艂oju, jest na tr膮dzik i wypadanie w艂o艣ow, ale w艂a艣nie od tegpo czasu moje problemy si臋 nasili艂y! Przesta艂am pi膰 te zio艂a i chyba teraz kupi臋 ten olej z wiesio艂ka

Udost臋pnij ten post