Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asterixa

Potrzebuje pomocy z POLSKIEJ GRAMATYKI.Pliss

Polecane posty

Gość Asterixa

Musze zrobic kilka zadan z polskiego, ale sama mam z tym problemy, cgoc wole przedmioty humanistyczne.mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Oto zadania 1.Okresl poprawnosc nastepujacych form.Zla forme skresl. a) o złu- o źle b) dokonywam-dokonywuje c) kontrol-kontrola d) meczy-meczow e) obojniak-obojnak f) rodzynek-rodzynka g) o sędzi-o sędzim h) gałęziami-gałęźmi i) hobbysta-hobbista j) rajtuzów-rajtuz k) jeździj-jeźdź l) ten pomarańcz -ta pomarancza

Gość Asterixa
2. Wybierz wlasciwy wyraz i uzyj go w zdaniu. a) Ktory.........zorganizowal wystep tego artysty?(menedzer-menazer) b) On ma ...........prawdziwego łajdaka.(renoma-reputacja) c)Kasiu, czy moge.............twoj plaszcz?(ubrac-zalozyc) d) jaką .....................torebke mąki mam kupic?(licbę-ilość)

Gość Asterixa
3.Wpisz slowami odpowiednia forme czasownika. a) Po parku spacerowalo..........chlopcow.(5) b) Na imieniny przyszlo............dzieci.(15) c) Joanna wymienila sie z kolezanka.....znaczkami.(121)

Jeżeli masz problem z tak prostym zadaniem, to... www.skończ-gimnazjum.pl 🖐️

Gość paszteciarska kwoka
to musi być prowokacja :D

Gość nie no na litosc boska

Gość nie no na litosc boska
czlowiek mnie przerasta:D

2. Wybierz wlasciwy wyraz i uzyj go w zdaniu. a) Ktory menedzer zorganizowal wystep tego artysty? b) On ma reputację prawdziwego łajdaka. c)Kasiu, czy moge założyć twoj plaszcz? d) jaką ilość torebek mąki mam kupic?

Gość hahhihi
a mogęz ciekawości zapytac ile maszl lat? :D

Gość Asterixa
Pochodze z Anglii i ucze sie w Polskiej szkole.Chce zdawac mature z polskiego.Wam te zdania wydaja sie banalne, ale ja naprawde mam z nimi problem

Gość Asterixa
4.dopisz odpowiednia forme czasownika. a) po raz kolejny.................radio.(wlaczac)-cz.teraz,os 1,l.poj b) Dlaczego.............tak bezczelnie.(łgac)-cz.teraz.,os.2, l.pojed c) Biedacy...........na ulicy.(zebrac)-(cz.teraz.,os.3 ,l.mn. d) Wciaz jeszcze..................te bluzke.(płukac)-cz.terazn.,os.1,l.poj

Gość dffgdfdf
asterixa...przeciez wystarczy otworzyc slownik ortograficzny...ja pomagam tu na forum jak ludzie np matmy nie potrafia zrobic no bo to wymaga logiki i rozumienia pewnych reczy a tutaj nic do rozumienia nie ma...otwierasz ortograficzny slownik i wpisujesz

Gość Asterixa
Ja wiem, ale nie rozumiem tych form.jestem w Polsce trzy lata i z prostymi rzeczami i komunikacja radze sobie dobrze, ale z tym nie potrafie

Gość dffgdfdf
dobra nie bede malpa i ci zrobie...poczekaj chwilke

Nie lam sie. Z niektorymi pytaniami z Twojej listy nawet rodowici Polacy beda mieli problemy. Dlatego panuje taka cisza.

Gość palaczkaaa
polecam Słownik poprawnej polszczyzny, tam wszystko znajdziesz

oj co wam szkodzi pomoc dziewczynie? Korony z głow pospadają? A jak pomagac nie zamierzacie to sio na inne tematy :P 4. a) włączam b) łżesz c) żebrzą d) płuczę

Gość Asterixa
Dziekuje Ci bajeczka000. A pomozecie mi jeszcze w tych wczesnij zadaniach?