Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama z dylematem bedzie

zameldowana tu a mieszkam tam

Polecane posty

W skrócie: jestem zameldowana na ul. Jasnej .Mąz te i tu mieszkamy. Kupimy mieszkanie na ul. Ciemnej.Będzie większe. zamieszkamy tam,ale nie zameldujemy się. Meldunek bedziemy ieli nadal na jasnej.Podlegac bedziemy równiez pod parafięna ul.jasną oczywiście. Jednak mieszkając potem na ul.Ciemnej bedziemy tam do kościoła chodzic, przyjmowac kolende. No i wpiszą nas jako swoich parafian.No ale przeciez legalnymi parafianami jestesmy nadal przy jasnej-tam są nasze papiery, nasz meldunek, tam podlegamy. No ale Ok.jakos sie da wyjasnic. Natomiast co z bankiem? trzeba dac mu jakis dokument meldunku czasowego aby wysyłali mi na Ciemną juz rózne pisma i informacje? Bo zakładam ze mieszkając na Ciemnej musze isc do meldunkowni i dadzą mi meldunek na czasowy okres tak? czy wogóle nie trzeba isc do meldunkowni i miec tylko meldunek stały na jasnej? i teraz dzieci. urodzę i meldunek na jasnej bedzie. Ono będzie do szkoły chodziło jednak tam blisko ul.Ciemnej. I co bedzie mówiło pani w szkole i kolegom?ze zameldowany na jasnej a mieszka na Ciemnej? W dokumentach i papierach bedzie ulJasna ale bedzie mieszkał na Ciemnej przeciez. czy to nie popieprozne bedzie dla dziecka? pomózcie

nie wiem ale powiem ci tylko tyle ze jak ktoś złośliwy doniesie tam gdzie trzeba ze mieszkacie tu ale nie jesteście zameldowani to nie zazdroszczę Ci przygód.To tak jakbyś zajmowała lokal bezprawnie ,a czemu nie możecie się zameldować choćby na czasowo??

a poza tym skoro kupujesz mieszkanie to jak pójdziesz z tą umową do UM bo musisz mieć umowę najmu czy tam kupna do zameldowania się, to jak będzie tam twoje nazwisko to bez pytania meldują Cię na stałe a jeśli powiesz że na czasowo chcesz i to nie tylko ty ale cała rodzina to na pewno będziesz musiała się tłumaczyć i potem zależy od pań z UM co z tą wiedzą zrobią..

a z tym bankiem to musisz iść zgłosić taką sytuację bo nie jestem pewna ale raczej tak wszędzie tak jest że pytają się o adres stałego zameldowania bo ten jest najważniejszy ale można podać adres do korespondencji w przypadku gdy jest on inny niż stały

Gość iiiiiiiitam
ja mam bardziej pogmatwana sytuację i jakoś zyję 1 parafia- tam gdzie przyjmujesz kolędę jesteś zapisana..... ja jestem w 3.... bo czasem przyjmuje u siebie czasem u mamy, a czasem u teśców- jak wypadnie, a papiery najwazniejsze i tak zawsze są w parafii chrztu 2 banku meldunek obchodzi tylko do umowy..... obok zawsze jest pole "adres do korespondencji"....nie trzeba mieć na to żadnych papierów, po prostu wpisujesz co ci się podoba i tam przychodzą wszystkie pisma 3 najwiekszy kłopot bedzie z dzieckiem..... bo to czy ci się podoba czy nie, zostanie zameldowane tam gdzie matka, czyli na "jasną".....potem możesz sobie oczywiście przemeldować.....ale powstanie kolejny problem w przedszkolu czy szkole, chcą aby choć jeden z rodziców był zameldowany z dzieckiem (?)..... jesli chodzi o szkołę, to jest jeszcze problem rejonizacji.....czyli dziecko zosytanie przypisane do szkoły najbliżej meldunku, oczywiście mozna zapisac gdzie indziej.....ale jest więcej załatwiania i takie dzieci przyjmują tylko jak mają wolne miejsca (mówię oczywiście o podstawówce) moim zdaniem, dla fanaberii nie opłaca się wię, robic tak jak ty..... ale ja np. muszę.....bo mieszkamy w jednej miejscowosci a firmę mamy w drugiej.....

ale ja mam mieszkanie i stałe zameldowanie na jasnej. jednak kupilismy cos większego i chcemy tam mieszkac. Nie chcę zmieniac meldunku stałego. Dlatego tez ptam czy w tym wypadku musze isc do UM z aktem i powiedziec im tak " mam juz stałe na jasnej ale chcę czasowe na Ciemnej".I powinni mnie zameldowac czasowo w moim mieszkaniu na podst aktu.To oczywiste. jednak przeciez wcale nie musze z tym aktem do UM leciec by mnie na czasowo zameldowali prawda? a moze powinnam jednak? jezeli tak to tak zrobię.

Gość snikersy
do banku wystarczy podać adres do korespondencji(nie musi to być adres zameldowania-możesz nawet podać adres ciotki czy sąsiada) parafię można zmienić(przenieść dokumentację) panią w szkole nie interesuje gdzie dzieci są zameldowane

Gość iiiiiiiitam
Ciotka Matylda w papilotach>>>> to już nie te czasy, nikt cię na stałe nie zamleduje bez pytania..... ja mam np 3 mieszkania na siebie.....i co niby we wszystkich miałabym mieć meldunek? po prostu w spółdzielni idziesz i zgłaszasz ile będzie mieszkać osób..... tu chodzi tylko o opłaty administracyjne, które są od osoby (u nas, np. smieci, winda)

Gość snikersy
nie musisz się nigdzie czasowo meldować-nie te czasy. teraz możesz mieć 15 mieszkań i jedyny twoj problem to podać w instytucjach adres do korespondencji, no i rozliczac sie z urzędem skarbowym właściwym dla miejsca zamieszkania-nie zameldowania.

Gość iiiiiiiitam
snikersy>>>oj niestety interesuje.... ja akurat w tym roku zapisuje dziecko do 1 klasy, to wiem coś o tym..... u nas we Wrocku jest taki elektroniczny system..... szkoła rejonowa ci sama wskakuje, po zameldowaniu i nie masz nic do gadania, a jak chcesz do innej, to według punktacji, dziecko albo sie dostanie albo nie..... a dzieci z poza miata (nie zameldowane we Wrocku), w ogóle maja przechlapane....

firma męza jest na jasnej więc dlatego on tam bedzie ciągle zameldowany na stałe no i ja tez bo tak na prawde to moje mieszkanie panieńskie i chce byc poprostu tam na stałe i tyle. Kolenda; Moją parafią nie jest ta co sa dokumenty chrztu.Bo to na końcu świata:) Moja parafia to ta gdzie przyjmuję kolendę, to mój rejon, moja parafia jest tu co jestem na stałe zameldowana. ksidz mnie wpisał jako swoją- pod swój rejon,pod swoją parafię i tu nalezę. Więc tu bede musiała przyjmowac kolendę. bank-tak jak pisałas. Ok dziecko.faktycznie - jezeli pod rejon meldunku dadzą dziecko to bedzie mały klops. Chodzi o to ze ono moze chodzic do szkoły tam przy jasnej. Tylko ze ja bede je tam woziła codziennie z Ciemnej. I codziennie z jasnej bede je odbierała. jak koledzy powiedza gdzie mieszkasz to ono powie- na Ciemnej tam daleko. I wtedy biedaczka nikt nie bedzie odwiedzal .kazdy by myslał ze on mieszka blisko szoły a sie okaze ze daleko. I co wogóle to dziecko ma mówic? To dla mnie wazne- prosze powiedzcie. dziecko ma mówic mieszkam tu co meldunek na jasnej czy na Ciemnej ?

ja nie rozumiem mamy o co CI chodzi z tym czasowym "nie musze z tym aktem do UM leciec by mnie na czasowo zameldowali prawda? a moze powinnam jednak?"to myslisz ze oni sami sie domysla ze chcesz byc zameldowana tam na czasowo i cie zamelduja czy ty w ogole nie chcesz sie meldowac czasowo??

Gość 0987654
mama.... po co ci tymczasowy meldunek? listy można kierować na adres korespondencyjny a nie meldunkowy tylko trzeba zgłosić to do każdej instytucji

Gość co wiem
jak sie chcesz zameldować czasowo to i tak tam gdzie jesteś zameldowana na stałe cie wymeldują.

mając kilka mieszkań jest jeden stały meldunek.To wiem. No ale jak bede przebywac w mieszkaniu drugim i tam będą przychodziły pisma z banku(jako adres do korespondencji)to czy naprawde nie trzeba sie meldowac czasowo? Tak poprostu - meldunek czasowy aby nikt sie nie czepiał. oczywiscie administracje powiadomie ze nie jestem zameldowana na Ciemnej ale mieszkam i niech pobierają opłaty jako za dwie osoby ja i mąz. czyli jak z tym czasowym na Ciemnej? no i te dziecko.Skoro na jasnej bedzie do szkoły-bo tu zameldowane jest to Ok. Bede woziła je codziennie tam. No ale jak ono powie na pyt pani jakiejs, kolegów"gdzie jacusiu mieszkasz? Jacus: na Ciemnej mieszkam z rodzicami. No i okaze sie ze dziecko skłamało, nie mieszka na Ciemnje ale na jasnej wgd papierów meldunku stałego prawda? dziecku sie wtedy pomiesza.Co onao ma mówic w szkole, kolegom,policji wrazie czego? ze co ja jacus mieszkam na Ciemnje o tu.czy ja jacus mieszkam na jasnej?

Oj jakto?uwazacie ze jak zechcę aby mnie czasowo zameldowali na Ciemnej to wtedy mnie z automatu wymeldują ze stałego zameldowania z jasnej? to jakas bzdura kazdy musi miec stały meldunek i moze miec dodatkowo czasowy. Znam przypadek.Chłopak stały ma w koszalinie a czasowy u narzeczonej we wrocławiu. W moim przypadku bedzie w jednym miescie.Stały na jasnej a czasowy na Ciemenj. Ja wcale nie chcę na siłę miec czasowego,dlatego pytam czy to koniecznośc ze czasowe trzeba miec ?

Gość iiiiiiiitam
widzę, że mamy podobną stytacje..... my mieszkamy we Wrocku, bo się dokształacamy, lepsze szkoły dladziecka itp..... ale firmę mamy w mniejszej miejscowości, tam gdzie została załozona- znamy wszystkich, mniejsze kolejki w urzedach, łatwiej dostac jakąś dotację....no i firma tam więcej działa- to fakt...... ....pierwsze słysze, zeby parafia była po zameldowaniu..... mam dziecko, które za 2 lata idzie do komunii......i tylko zgłosiłam to na kolendzie, nikt nie pytał o meldunek, z drugiej strony jestem też w papierach u mamy i tesciowej, bo nas "wyczytują" z tych swoich ksiąg..... co do dziecka, to moim zdanim nie problem....moje chodzi do przedszkola 10km oddalonego od domu.....teraz wiekszośc dzieci tak ma u nas, bo rodzice wolą wybierac przedszkole pod kątem bliskości z pracy, a nie domu..... wiadomo korki itp..... do szkły będzie tez chodził daleko, bo wybrałam ją na podstawie osiagnięc i kadry pedagogicznej, zajęć dodatkowych itp..... a nie po bliskości do domu...... z tego co wiem, większośc rodziców tak robi, więc raczej jedyny nie będzie......nie widzę problemu

Gość idz najlepiej do UM
on dostał czasowy bo jest z innego miasta, w jednym mieście nie można mieć dwóch meldunków :o

Gość 0987654
nie musisz się meldować czasowo. tzn jest niby taki przepis. miasto, dzielnica dostaje więcej dotacji im więcej ma zameldowanych ludzi dlatego namawiają do tymczasowego meldunku

Gość iiiiiiiitam
kurcz, tak jak chcesz być suuuuuper zgodna z przepisami, to jest tak, że czasowy masz mieć jak przebywasz gdzieś ciągle dłużej niż 3 dni...... ale, powiedz kto jest to w stanie sprawdzić i udowodnić? jeśli chodzi o policję, to oni zawsze do miejsca meldunku sie odwołują, ale jak masz kontakt z tym miejscem, odbierasz pisma to no problem ich nie obchodzi gdzie spisz, tylko zebyś mandaty płaciła :P a pani w szkole czy przedszkolu wystaczy powiedziec, że mieszkacie gdzie indziej..... po co ma dziecko wypytywać..... z resztą, to jest nawet konieczne, jakby np coś się stało- gdzie dziecko odwieżć, kogo zawiadomić itp....

czyli nie jak czasowo nie zamelduję sie na Ciemnej to konsekwencji nie bedzie jakby mnie spotkał wypadek i policja by szukała mnie? bo policja spojrzy na dowód- stały meldunek- a tam nie ma mnie ani nikogo.Skąd policja bedzie wtedy wiedziała ze na Ciemnej szukac mają? jakbym miala czasowy to by w portwelu znalezli czasowy meldunekna ciemnej. ah nie wiem juz. czyli dziecko jak jest zameldowane na stałe na jasnej to z automatu tam bedzie podlegało pod szkołe. Rozumiem.I ja zawsze moze wypisac je i dac do innej. No ale co ma dziecko mówic ludziom ze gdzie mieszka? taki maluch nie wie ze meldunek na jasnek a mieszka na ciemnej. co dziecko ma mówic? Kolenda. Jak dziecko chodzi do danej szkoły to i tam na religie chodzi i podlega pod kościoł tam co religia- tak? czy to nie ma znaczenia? wyjdzie na to ze ewa jacek i zosia chodzą na religie razem do szkoły, ale jacek bedzie miał komunie na jasnej bo tam jest zameldowany a ewa bedzie miała komunie gdzies inniej a julka tez gdzies tam....za moich czasów wszyscy chodzilismy na jedną religię i ten sam ksiądz nas przygtowywał do komunii. jak to jest teraz?

Gość Ciociu Matyldo
"jak ktoś złośliwy doniesie tam gdzie trzeba ze mieszkacie tu ale nie jesteście zameldowani to nie zazdroszczę Ci przygód." A gdzie coś takiego można "donieść"? W jakiej instytucji zgłościć, ze np. ktoś, kto juz dawno jest wymeldowany z mieszkania, nadal podaje ten adres przy roznych okazjach?

\"No ale przeciez legalnymi parafianami jestesmy nadal przy jasnej\" - a można być nielegalnymi parafianami? Ja należę do parafii poodlegającej miejscu zamieszkania, nie zameldowania. Nikomu nic do tego. W banku nie ma problemu, wszędzie jest rubryka - adres do korespondencji. A co ma dziecko mówić pani i kolegom w szkole? O meldunku małe dzieci nie rozmawiają, bo nawet nie wiedzą co to jest. Co z tego, że będzie dziscko mieszkało nie tam, gdzie jest zameldowane? Jakichś problemów na siłę sobie szukasz. A jak ktoś ma 5 mieszkań, to w każdym ma się zameldować? Matylda, co za bzdury piszesz, jak ktoś może zajmować swój własny lokal bezprawnie? Bo wg Ciebie ja zajmuję swoje mieszkanie bezprawnie. :D:D Koń by się uśmiał. Matylda, kolejna bzdura, bez pytania NIKOGO nie meldują. :D:D Skąd ty te głupoty bierzesz? Matylda, następna głupota: nie meldują na podstawie umowy, tylko na podstawie AKTU NOTARIALNEGO!!! Matylda, z czego będzie się musiała tłumaczyć? Że się chce z rodziną w swoim własnym mieszkaniu zameldować? Ty chyba dzisiaj coś piłaś. :D Autorko, nikt dziecka nie będzie pytał i kazał mu się tłumaczyćza decyzje podjęte przez rodziców. Ja przez bardzo długi czas byłam zameldowana gdzie indziej, niż mieszkałam, i nie miałam problemu ze żłobkiem, przedszkolem, szkołą. I mogę Ci zagwarantować, że ani w żłobku, ani w przedszkole, ani w szkole nikt nie pytał dzieci gdzie są zameldowane i dlaczego. Jakieś dziwaczne problemy sobie stwarzasz.

oczywiscie ze w szkole bym mówiła pani ze jacek mieszka na ciemnej a zameldowany na jasnej. sama tez mu to bym powiedziała. No ale co on ma mówic kolegom?ze gdzie mieszka? faktycznie kogo co obchodzi gdzie spię:) wazny meldunek stały i placenie oplat i kredytów.:) jeszcze tylko ta religia. Bo w szkole kazde z dzieci podlega pod swoją rózną parafię, ten pod tą ten pod tą.No ale religia w szkole jest dla wszystkich.czyli jak jest komunia to kazda matka idzie do swojej parafii i mówi- syn idzie do komunii, tu są dokumenty z religii. I w efekcie kazde dziecko z jednej klasy moze miec komunie w innej parafii. prawd?

Gość LUDZIE przecież
wiele osób ma 1meldunek a kupiło sobie kilka mieszkań. zamiast tymczasowego meldunku włóż kartke do porfela w razie wypadku powiadomić...

coraz więcej juz wiem.dzięki za cierpliwośc. ale to jest bzdura ze jakbym chciała sie czasowo meldowac na ciemnej to mnie z automatu usuną z jasnej prawda? bzdura. Bo na jasnej mam wasne mieszkanie i na stałe jestem więc nie mogą mnie usunąc. a to ze na ciemnej chcę czasowo to wcale nie znaczy ze mnie z jasnej usunął.

Gość iiiiiiiitam
w razie wypadku wkładasz w portfel kartkę z adresem i tel kogo zawiadomić...... a jak cię będzie policja szukała....przeciez nawet jam masz gdzieś meldunek to nie siedzisz tam cały czas nie? policja zostawia wezwanie..... skoro to mieszkanie nadal jest twoje, to raczej wezwanie odbierzesz....i tylko o to chodzi.... co do komunii jeszcze się nie zastanawiałam..... ale ja w ogóle myslałam aby zrobic ją dziecku u dziadków..... w innym województwie, bo tam maja restauracje znajomi, no i dziadki stare do Wrocka nie dały by rade dojechać......a Mały też ma tam sporo kolegów, bo spedza tam wakacje.....z tego co wiem też tak mozna, dziecko przygotowuje się u siebie w szkole, a potem dają ci papiery i zgłaszasz się z nimi do parafii, gdzie chcesz..... ale nie jestem na 100% pewna a dziecko niech mówi ludziom gdzie mieszka..... co kogo obchodzą papierki?

Gość 0987654
sama zdecyduj w której parafi ma twoje dziecko iść do komunii i zgłoś to księdzu a kolęde można przyjmować i tu i tu jak się ma na to ochote

Teraz podsumuję: nie wazne gdzie śpię. Wazne by placić opłaty tam co mieszkam i tam co jestem zameldowana. Wazne by płacic kredyt i powiadomic instytucje o adresie do korespondencji chybaze bede poczte codziennie odbierac z jasnej-wtedy nie musze informowac nikogo o adresie do korespondencji na Ciemnje. Moge tylko znajomych powiadomic by kartki słali na Ciemną:) Dziecko -powiem mu-Synu zameldowani jestesmy na jasnej ale przebywamy w większym mieszkaniu na Ciemnej. jak chcesz by kolega wpadl to niech wpadnie na Ciemną, a kolezanka z kolonii kartke tez niech ci wysle na Ciemną.:) księdzu na Ciemnej powiem- mieszkam tu ale na jasnej mam meldunek stały-niech sobie wtedy robi co chcei pisze co chce. A komunia? nadal nie wiem co dalej z religią i komunią

Gość co wiem
pewnie, że wymeldują