Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama z dylematem bedzie

zameldowana tu a mieszkam tam

Polecane posty

no ale jak zechcę na czasowo i jak mnie ze stalego wymeldują to wtedy będzie tylko czasowe.A tak nie moze byc przeciez. Kazdy musi miec stały obowiązkowo.

Gość idz najlepiej do UM
to się przemeldujcie na ciemną i bedzie po problemie :D

Gość 0987654
w której parafii chcesz tą komunie na jasnej czy ciemnej to idz tam do księdza i pogadaj.

poczytaj od początku.Mam stałe na jasnej i tak chce by zostało.A gadanie ze meldując sie czasowo na Ciemną , wymeldują mnie z jasnej to jakas bzdura

Autorko, oczywiście, że ze stałego meldunku nie musisz rezygnować w przypadku meldunku czasowego. Udaj się najlepiej do jakiegoś urzędu, bo niestety na tym forum większość głupków siedzi, nie znających się na niczym, a tylko w błąd wprowadzających.

Gość co wiem
nie każdy musi mieć stały- bezdomni jakoś są!

Gość iiiiiiiitam
nawet nie trzeba być bezdomnym :D mój znajomy sprzedał mieszkanie, wynają tanio domek na wsi...... nigdzie nie jest zameldowany......wiecie jaka jazda..... nie musi płacić mandatów.....bo biedaczki nie wiedza gdzie je wysłać :P

Gość znam kogoś kto
nie ma meldunku stałego ani czasowego też,pracuje i żyje. tzn wszystko da się załatwić

bezdomni to inna sprawa. Nie mają nai domu ani dowodu ani meldunku. ja mam wszystko,ba nawet mam dwa mieszkania stąd moje pytania o dodatkowe meldunki czasowe. Skoro ie są koniecznością to sie nie zamelduję.Bede trzymała sie tekstu-kogo obchodzi gdzie spię? meldunek stały tu jest na jasnej a sobie sypiac moge na ciemnej, na zielonej trawce,pod mostem.:)

Gość iiiiiiiitam
autorko, generalnie podawaj adres tam gdzie mieszkasz..... dziecku też nie mieszaj w głowie o meldunkach...... tylko w urzędach interesuje ich meldunek, ale też coraz częsciej uwzględniają tzw "adres do korespondencji" po dobno już pracują nad zniesieniem tego durnego obowiązku meldunkowego, więc może niedługo cała ta dyskusja będzie kompletnie nieaktualna.....oby.....bo to na prawdę głupi przepis a najdziwniejsza historia jaka mnie spodkała..... to raz na poczcie, baba nie chciałą mi wydac męża przesyłki, bo mamy rózne meldunki :P musiał smarowac jakieś durne oswiadczenia, że mieszkamy razem..... no ale przesyłkę w końcu dostałą...czyli wszystko da się załatwić :P

Gość co wiem
jak można zameldować czasowo to można też wymeldować czasowo tam gdzie ma się stały meldunek

jestes chora

co wiem, czy Ty wiesz co piszesz? wymeldować tam? a cóż to za stwierdzenie? chyba powinno być wymeldowaś stamtąd?

co wiem, czy Ty wiesz co piszesz? wymeldować tam? a cóż to za stwierdzenie? chyba powinno być wymeldowaś stamtąd?

Gość co wiem
napewno stamtąd? weź słownik a później idz do UM się dowiesz

co wiem - nie potrzebuję słownika :) Napisałaś: \"jak można zameldować czasowo to można też wymeldować czasowo tam gdzie ma się stały meldunek\" to zdanie nie ma sensu :D:D

Gość co wiem
OLA nie postawiłam przecinków a ty jednego zdania nie skumałaś

Gość autorko...meldujesz sie czasow
dostajesz na papierku potwierdzenie czasowego zameldowania. W dowodzie bedziesz miała stały adres zameldowania. na poczcie pokazujesz swistek wydany zx UM o czasowym zameldowaniu i wydacdza Ci wszystko. Pamietaj tylko zeby US poinformowac o zmianie zamieszkania.

nawet nie o przecinki tu chodzi, ale o brak sensu co niby oznacza "wymeldować czasowo"?

no własnie jeszcze została poczta. jezeli korespondencjia na jasną przyjdzie to nie ma problemów- awizo mam to i na swój dowód odbiorę. Co innego jak mi awizo przyniosa na Ciemną i bede musiała isc na poczte po list polecony np od kolegi chociażby. Wtedy z Ciemnej nie wydadzą mi tego listu poleconego bo nie mam dowodu na ulicę Ciemną tylko na jasną i dla nich to inna osoba jest.Więc chyba faktycznie taki meldunek czasowy powinnam miec. No chybaze powiadomię wszystkich by wysyłali mi pisma zwykłym listem bo jak polecony to moge wtedy na pods awiza nie dostac listu z Ciemnej prawda?

Ja na poczcie nigdy nie miałam problemu. Byłam zameldowana w jednym miejscu, mąż w drugim, a mieszkaliśmy w jeszcze innym.

Gość iiiiiiiitam
w duzych miastach gdzie ludzie wynajmuja, z pocztą nie ma problemu..... maż nie raz chodzi po moją korespondencję..... z resztą kiedyś wynajmowalismy biuro i NIKT Z NAS TAM NIE BYŁ ZAMELDOWANY, bo niby jak? a pism przychodziły i zawsze normalnie je odbierałam na mój dowód z innym adresem.....tylko właśnie raz miała roblem w rodzinnym mieście męża (ten o któym wspomniałam)..... ale tu chodziło, o to, że nby jak mu przekażę tę korespondencję skoro niby mieszkam na drugim końcu polski (dla pani z pipidówki to było trudne do zrozumienia, że may osobne meldunki :P) dlatego musiałam napisć oswiadczenie, ze mieszkamy razem i nie było kłopotu.....

jeszcze jedno pytanie. co z U Skarb.Czy wpisywac w rozliczeniu PIT miejsce zameldowania czy zamieszkania? no i ja rozumiem ze jak zameldowana jestem na jasnej to rozliczam sie z jasnej.Co innego własnie jakbym miała czasowy na ciemnej wtedy to nie wiem czy rozliczam sie z US jako z jasnej czy z ciemnje?

Gość pozbieraj sie i walcz o swoje
ale masz problem poslij dziecko do szkoły najblizej miejsca zamieszkania i tyle :) nikt go w szkole nie bedzie przepytywał gdzie mieszka i dlaczego tu a nie tam :) u mojego syna w szkole tez sa dzieci ktore mieszkaja dalej i nikt im tego nie ma za złe . meldowac czasowo sie mozesz ale nie musisz. bank-podac adres do korespondencji i tyle .