Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Hankaka

K R E W E T K I

Polecane posty

Witam. Zapodajcie Wasze ulubione i smaczniutkie przepisy na dania z krewetek...opiszcie jak je przyrządzacie , ewentualnie przyprawiacie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moje etatowe, ekspresowe danie jak nie wiem co zrobic i nie mam czasu, a w zamrazalniku sa krewetki (surowe, obrane). w czasie gotowania makaronu: rozgrzewam patelnie, na niej tluszcz (troche oliwy i masla), na to sypie sol, pieprz i ziola, czasem czarne marynowane oliwki pokrojone w krazki. teraz wrzucam krewetki i smaze na duzym ogniu jakies gora 2 minuty (zeby nie byly w srodku przezroczyste). moga sie troszke przyrumienic. nastepnie wlewam kilka lyzek slodkiej smietany i sypie troche startego parmezanu. takim krewetkowym sosem polewam makaron w miskach. to jest doslownie 5 minutowe danie, tyle ze trzeba najpierw miec gotowe, rozmrozone, obrane, wyplukane krewetki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jezeli krewetki sa gotowane (surowe lepsze, te gotowane sa jakies bez smaku), nalezy je tylko wrzucic do tego smietanowego sosu zeby sie zagrzaly, ju ich nie smazyc, bo beda twarde.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki Ci za odzew :) W zyciu nie jadłam krewetek...ale opowiadania kolezanek zafascynowały mnie...więc skuszona ich opowiastkami, skłonna jestem ich spróbowac :)...tylko nie wiedzialam jak sie za nie zabrac... Powiedz mi jeszcze, jakiemi ziołami przyprawiasz ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kiedys przyprawialam bazylia, teraz mam taka mieszanke rozmaryn z czosnkim itd.... bazylia, pietruszka, szczypior ... wlasciwie nie wiem, czy jakies ziola by nie pasowaly?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krawetki są super :D Oto moje ulubione przepisy :) : KRAWETKI PANIEROWANE W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 50 dkg dużych, schłodzonych krewetek 2 skłócone jajka tarta bułka olej do głębokiego smażenia Sos: 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 1 łyżka bulionu z kurczaka 1 łyżka sosu chili lub pikantnego keczupu 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotować sos. W rondlu wymieszać wszystkie składniki sosu (bez mąki) doprowadzić do wrzenia. Mąkę rozmieszać z wodą i dodać do sosu, zagotować i odstawić z ognia. Smak skorygować cukrem i octem. Krewetki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Obrać pancerzyk z odwłoka, lekko naciąć odwłok od strony grzbietowej, usunąć z niego czarne, wyraźnie widoczne jelito. Każdą krewetkę kłaść na desce kuchennej odnóżami w duł i naciskając od góry całą dłonią spowodować pękniecie pancerza i lekkie rozpłaszczenie skorupiaka. Tak przygotowane krewetki moczyć w jajku i panierować w tartej bułce. W rondlu mocno rozgrzać olej, smażyć w nim partiami krewetki przez 4 minuty, wyłożyć na ręcznik papierowy aby obsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Podawać z przyrządzonym sosem. KRAWETKI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Krawetek,bazyli oraz szynki ma być tyle samo! dużE krewetKI listkI bazylii plasterkI szynki parmeńskiej oliwa czosnek Sos: 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy 4 ząbki czosnku 1 szklanka oliwy Na plasterku szynki parmeńskiej ułożyć listek bazylii i krewetke, zwinąć ściśle w rulon, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać 2 lub 3 ząbki czosnku w łupinach, smażyć go przez 2 minuty i usunąć. Na rozgrzanej oliwie układać roladki z szynki i krewetek, smażyć przez 6 minut kilkakrotnie je obracając. W międzyczasie przygotować sos, w rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać rozdrobniony czosnek. Chwilę smażyć mieszając, połączyć z pozostałymi składnikami, zmiksować. Krewetki wyłożyć na talerz, polać sosem. KRAWETKI Z MAKARONEM SOJOWYM 20 dkg średniej wielkości krewetek 1 opakowanie makaronu sojowego ½ szklanki kiełków soi 1 pokrojona łodyga selera naciowego 2 posiekane ząbki czosnku 1 drobno pokrojona cebula 3 liscie grubo pokrojonej kapusty pekińskiej oliwa z oliwek 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Makaron sojowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, wypłukać, odstawić do obsączenia. Na dużej patelni lub woku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą dodać krewetki i sos sojowy. Smażyć mieszając przez 1 minutę, dodać seler naciowy, kapustę pekińską i kiełki soi. Po trzech minutach gdy krewetki przestaną być szkliste dodać makaron sojowy, wymieszać, przyprawić do smaku i podawać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z ananasem
Surowe krewetki koktajlowe gotujemy na wywarze z warzyw lub na kostce rosołwej. Pod koniec gotowania dodajemy rodzynki sułtańskie (ale tylko chwilę przed zdjęciem z ognia, żeby rodzynki się sparzyły) Odcedzamy. Ananasa z puszki kroimy w kostkę. Sos: Jogurt naturalny, łyżeczka majonezu, zielony koperek, pieprz,sól mieszamy ze sobą. Ananasa, krewetki i rodzynki łączymy z sosem. Podajemy z pieczywem czosnkowym. Ps. Można dodać też selera ze słoika i kukurydzę :) Uwielbiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość polencja
princpolo, ja próbowałam robić w panierce kilka razy i zawsze panierka mi w garnku pływała osobno a krewetki osobno :/ potem już zrezygnowałam i teraz kupuję panierowane gotowe. mam takie smaczne upatrzone ;) do tego fajny sosik tysiąca wysp,. mniam, mniamm ale generalnie to najbardziej lubię po prostu duże krewetki podsmażyć na maśle z czosnkiem i już nic więcej mi do nich nie trzeba...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość polencja
princpolo, ja próbowałam robić w panierce kilka razy i zawsze panierka mi w garnku pływała osobno a krewetki osobno :/ potem już zrezygnowałam i teraz kupuję panierowane gotowe. mam takie smaczne upatrzone ;) do tego fajny sosik tysiąca wysp,. mniam, mniamm ale generalnie to najbardziej lubię po prostu duże krewetki podsmażyć na maśle z czosnkiem i już nic więcej mi do nich nie trzeba...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Same pyszności :) Dzieki wszystkim za wyczerpujące propozycje :) :) Polencja zapodaj jakie to masz krewetki upatrzone ;)...firma itd... :) z chęcią spróbuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tyle, ze panierowane krewetki to juz bardziej smakuja smaczna tlusciutka panierka, nie krewetka sama w sobie ;) krewetki pieczone z czosnkiem: 15 wiekszych krewetek dajemy na pol godz. do marynaty: 3 lyzki oliwy 1 lyzka musztardy dijonskiej 2 rozdrobnione zabki czosnku 1 lyzka posiekanych listkow pietruszki 1 lyzeczka soku z cytryny pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200*C 5 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marinaex
polencja, piszesz, ze masz takie fajne upatrzone krewetki w panierce. moze uchylisz rabka tajemnicy i powiesz nam, co to za krewetki. mi tez panierka jakos nie wychodzi, wiec chetnie wyprobouje te twoje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość polencjaa
krewetki w panierce frosty a sos 1000 wysp develey. to co prawda nazywa się dressing do sałatki ale do krewetek moim zdaniem jest bardzo fajny. ostatnio kupiłam z kolei w makro krewetki tiger w pancerzach, usmażyłam je i też pożarłam z sosikiem. ech, piszę ciągle o jedzeniu i ciągle mam ochotę mimo że objadłam się w swięta ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no jak pyszności to czemu sobie odmawiać...oczywiście w kontrolowanych ilościach...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ile kosztuja krewetki
np w puszce?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aśka 27
A może ktoś wie, jak przygotować krewetki mrożone????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krewetki z puszki so malusienkie i maja smak puszkowy, nie krewetkowy :o ale nie wiem ile kosztuja... odnosnie krewetek mrozonych, to najpierw je trzeba rozmrozic, a potem obrac (chyba, ze sa juz obrane). potem mozna przepllukac zimna woda. no i uzywac tak jak swieze krewetki, wyzej jest kilka przepisow/pomyslow. no i zorientuj sie, czy te krewetki sa surowe, czy gotowane. jesli gotowane, to juz tylko je wrzucic do potrawy, nie gotowac/smazyc/piec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aśka 27
Konczita, dzięki. U mnie w zamrażalniku te krewetki (surowe) leżą od 4-ch m-cy, bo nie wiedziałam, co z nich zrobić. Teraz już wiem i zrobię je na dzisiejszy obiad.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość król_maciuś_I
ja surowych też nie gotuję ;) bardzo lubię używać ich do sushi. takie większe wystarczy lekko nadkroić żeby położyć na tych sushi z samego ryżu (kurcze, nigdy nie pamiętam jak się nazywają), a takie mniejsze można wkładać do środka sushi maki. jeśli chodzi z kolei o smażenie to nie ma znaczenia czy krewetki były gotowane czy nie. i jedne i drugie wrzuca się na chwilę na patelnię. nigdy tylko nie wiem których najlepiej uzywać. kojarzę dal pesca, frosta i adamczyk czy abramczyk. macie jakieś preferencje? one się od siebie różnią w ogóle?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jesli chodzi o krewetki, to do sushi nie uzywa sie surowych, tylko obgotowanych. surowe moga byc konkretne, miesiste ryby, jak losos, tunczyk, nawet makrela (i inne), ale surowa krewetka to taka galaretowata, przezroczysta masa bez ksztaltu i smaku :P . a jesli chodzi o smazenie, to jak ugotowana krewetke bedziesz smazyc, stanie sie (a moze i juz jest :o ) twarda i gumiasta. tzn. mozna wrzucic na patelnie na kilkanascie sekund, zeby przeszly troche smakami przypraw czy sosu, ale surowe, szczegolnie jesli sa duze, smialo mozna smazyc ze 2-3 min. wiekszosc masowego rynku prowadzi sprzedaz krewetek mrozonych obgotowanych, wiec moze w tym sek tej calej konfuzji ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jesli chodzi o roznice smakowe miedzy krewetkami, to raczej nie chodzi tu o firme, tylko o rodzaj lub miejsce pochodzenia. i ogolnie rzecz biorac mrozone krewetki beda lepsze, jak sie akurat dobrze trafi, ale sa podobne. roznic to sie mozna dopatrywac w swiezo zlowionych lokalnych krewetkach, ale to juz inna para kaloszy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jak np. obchodzić się z krewetkami grenlandzkimi z pancerzem...są one gotowane !! Czy ten pancerz się zdejmuje ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wtedy pancerze zdejmujesz, a krewetki jesz na zimno, z sosem jakims do maczania np. tzn. mozesz tez je jesc na cieplo. gotowane w pancerzach beda mialy lepszy smak niz gotowane na golasa. tyle, ze potem z tym troche roboty ... jak dla mnie, to najpraktyczniejsze sa surowe, obrane, ktore podsmazam na oliwie/masle z ziolami i czosnkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prosze bardzo, ale specjalistka to ja za bardzo nie jestem ;) ot kupuje krewetki takie, jakie akurat sa na promocji i smaze w ramach najszybszego i najprostrzego posilku na swiecie. przelazly mi jednak przez rece rozne krewetki, a przede wszystkim naczytalam sie sporo wiedzy teoretycznej, bo bez tego to sie czesto po prostu marnuje towary. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sonjaaa
Słuchajcie, podpatrzyłam kiedys jak znajoma robiła krewetki w pancerzu.Gotowała je w takiej a la "zupie" pomidorowo-czosnkowej.Nie potrafie znalezc przepisu na nie w necie a mam 1kg krewetek na sobote, na rocznicę... czy ktos cos wie ? :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
są pyszne jem takie z makaronem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość I'm cool
mają lekki smak ryby podaje je z makaronem, pomidorami i z koperkiem gotuje w kostce rosołowej polecam :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×