Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alfa_beta

Przed ciążą...

Polecane posty

Gość alfa_beta

Bylam u lekarza bo planuję zacząć starania o dziecko. Zbadał mnie i powiedział, ze wszystko ok i że daje się rok czasu na zajście w ciażę. Nic wiecej. Nie zlecił mi żadnych badań, nie kazał brać witamin itp. Czy u Was też tak było?

Tak.nie zleca się żadnych badań przed ciążą, bo nie ma po co. Dopiero rok nieudanych starań sugeruje, e mogą być jakieś problemu, wtedy zaczyna się od badań partnera.

nie, ja nie bylam u lakarza planujac dziecko, tylko u mojego męza, bo to walsnie mąż jest od tego aby dziecko sie pojawilo ;) do lekarza sie idzie jak sa jakies problemy z zajsciem, wczesniej nie ma sensu, chyba ze raz sie juz poronilo.

Gość alfa_beta
Dziękuję za informację. Kwas foliowy biorę. Myslałam ze zleci mi jakies badania chociażby krwi, na przeciwciala...

skoro jeszcze nie zaczełas probować to nie zleci Ci badań, bo nie ma po co - moze trafisz za pierwszym razem - jak ja?

Badania na obecność przeciwciał zleca się araz po wykryciu ciąży, więc nie ma sensu dwa razy.

Gość alfa_beta
tylko ja myslalam o tych badaniach bo nie wiem czy byłam szczepiona na różyczkę

roznie sie do tego podchodzi ...ja poszłam do ginki w 3 cyklu starań (więc bardzo wcześnie), poprosiłam o usg jajników, o cytologię kontrolną bo akurat minął rok od poprzedniej, wczesniej zrobilam sobie usg piersi, morfologię. Z róznych względów miąlam 2 cykle monitorowane i zlecone badania hormonalne. I bardzo sie z tego cieszę, bo teraz jestem spokojna że wszystko jest ok, a na to co nie jest (mam za mały poziom progesteronu w 2 fazie) dostałam leki. jakby nie poszła do lekarza sama z siebie pewnie bym o tym wszystkim nie wiedziala, bo nie mialam żadnych niepokojących objawów. Suma sumarum uważam że wyszło mi to na +, bo psychicznie czuję się lepiej i za każdym nieudanym cyklem wiem, że to kwestia czasu a nie jakiejś choroby czy niepłodności, a jak wiadomo psychika odgrywa dużą rolę przy staraniach... ale to tylko moje zdanie..:)

Gość autorko
jak najbardziej kwas foliowy! podstawowe badanie ginekologiczne, swieża cytologia, ale zaleca sie tez zrobienie badania krwi na obecność przeciwciał na toksoplazmozę i na różyczkę, raczej musisz zrobic to na własna ręke i za własne pieniądze, bo lekarze czasami migaja sie żeby zlecac to dodatkowo, bo wiadomo za to płaca. toksoplazmoza współczynnik IgG i IgM pozwoli okreslić czy juz chorowałaś na ta chorobę, czy jestes w trakcie zakażenia, czy nie miałas styczności z tą choroba koszt zalezy od miasta i laboratorium ale ok 50 zł, ja rózyczki nie robiłam bo byłam szczepiona w wieku 13 l, choć teraz zaleca się tez doszczepianie jak przeciwciał jest mało. powodzenia w starankach o dzidzisia, ja juz prawie w połowie ciązy :)

Gość alfa_beta
Dzięki dziwczyny za odpowiedź. Właśnie pod tym kontem myslałam o przeciwcialach i chyba zrobię to badanie na własną rękę. A który jesteś rocznik? Bo podobno od jakiegoś były te szczepienia obowiązkowe. Powiem szczerze, że nie chiałabym szczepić się (jesli nie jest to potrzebne) bo wiadomo że wtedy trzeba odczekać z 3 miesiące.

Gość autorko
1981

Gość alfa_beta
o to ja też:)