Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta co mieszka i uprawia

pytanie dotyczace spowiedzi przedslubnej...eeeeehhh...

Polecane posty

Gość ta co mieszka i uprawia

moze glupie, ale kurcze no... czy mam powiedziec ksiedzu o tym ze mieszkam z facetem juz od kilku lat i ze uprawiamy seks od dawna??? czy walnac glupka i ominac w ogole ten temat? zastanawiam sie, co bedzie jak mu to powiem i nie dostane rozgrzeszenia???

Gość fefnaście
Ty sie lepiej zastanów na czym spowiedź polega........ gdybyś była bardziej zorientowana to byś wiedziała że osoby które mieszkają razem przed ślubem mają tylko jedną spowiedź dzień przed ślubem, wtedy ksiądz da Wam rozgrzeszenie

Istota spowiedzi jest wyznanie wszystkich grzechow, ktore sie pamieta. Walenie glupa jest tu nie na miejscu. Przeciez mozna cala ta maskarade ominac, samemu sobie podpisac kartki. Potem niech jakis wasz kolega ubuerze sie w bialy plaszcz i da wam slub.

Gość taaaa
dla kościoła katolickiego seks przedmałzenski jest grzechem-niestety :) mi ksiądz dał rozgrzeszenie jak się spowiadałam z tego przed slubem, ale mojego wówczas przyszłego męża w drugim konfesjonale jakis ksiądz erotoman wypytywał o szczegóły, o masturbacje itp, pewnie sam se walił pod sułtanną, po wielkich zgrzytach udzielił rozgrzeszenia, a moze nie po zgrzytach tylko jak doszedł :) serio wierze w Boga, ale żeby obcemu facetowi na ucho spowiadać sie z przyjemności.......hmmmm wkurza mnie ta cała maskarada spowiedzi w kościele katolickim.

jestem w takiej samej sytuacji:) slub mam w pazdzierniku ale jak sobie pomysle co mam powiedziec ksiedzu to az sie boje troszku, trudno nie powiem prawdy...i sie tym nie przejmuje...

jestem w takiej samej sytuacji:) slub mam w pazdzierniku ale jak sobie pomysle co mam powiedziec ksiedzu to az sie boje troszku, trudno nie powiem prawdy...i sie tym nie przejmuje...

mam kuzynke ktora poszla do spowiedzi przed swietami bozonarodzeniowymi, i powiedziala ze mieszka z chlopakiem a ksiadz nie dal jej rozgrzeszenia, wstal popatrzyl sie na nia i odszedl... bylam przy tym stalysmy jak slupy...

Gość sweetttttttttttttttt
mi mała nie pierdol! jaka różnica czy powiesz prawde czy nie:D w momencie gdy idziesz z facetem do wyra popełniasz grzech przeciw bogu wiec skoro rak bardzoi w niego wierzysz czemu grzeszych??bo twoj bog ci wybaczy?? to wybaczy ci tez kłamstwa w konfesjonale . na tym wlasnie polega te cale chrzescijanstwo

Gość pytankooo
mi mała - sporo wiesz. A może wiesz jak to wygląda jeśli w opisanej sytuacji jedna ze stron nie jest katolikiem? Wiem że takie śluby są, ale chyba wtedy ta druga osoba nie idzie do spowiedzi i nie przyjmuje komunii, prawda?

witam wszystkie panie!! Ja też się nad tym ostatnio zastanawiam. Mieszkam z narzeczonym od 2 tyg. a w lipcu zamierzamy się pobrać! Dziś chcemy iść do spowiedzi ale bardzo się jej boję!

Gość noajkkdhbsfhdfgb
kosciol katolicki tio jedna wielka pomylka.bzdura i beznadzieja

Gość sweetttttttttttttttt
własnie zgadzam sie, a to ze bierze sie ślub katolicki to tylko ze względu na to ze rodzina naciska i tego wymaga, a tradycja białej kiecki jest bardzo sympatyczna:)

Gość jacuzzii...
pewnie ze ksiadz nie da rozgrzeszenia gdy sie mieszka razem... kazdy grzech zostanie odpuszczony ale musi byc podczas spowiedzi zal za ten grzech i postanowienie poprawy. jesli przychodzi kobieta i spowiada sie z tego ze mieszka z mezczyzna, sypia z nim to ksiadz nie da jej rozgrzeszenia bo ona nie postanawia poprawy. Odejdzie od konfesjonalu, pojdzie do domu i dalej bedzie sypiac ze swoim facetem... w tym momencie nie ma zalu i postanowienia poprawy - i o to w tym wszystkim chodzi! ale jesli para np. dzien przed slubem pojdzie do spowiedzi i wyspowiada sie z tego grzechu i postanowi nie uparwiac seksu do slubu to ksiadz na 100% da rozgrzeszenie! (wiem to z nauk przedmalzenskich)

nika ja to popelniasz i tak cięższy grzech niz facet ktory regularnie się spija i leje swoją zonę takie durne to prawo koscielne a tak btw czy widzialyscie juz listę 7 nowych grzechow glownych?

Gość pytankooo
dzięki wielkie :o)

Gość jacuzzii...
sweettttt nie masz racji! Do spowiedzi idziesz i mowisz prawde zgodnie ze swoim sumieniem - ksiadz nie czyta w cudzych myslach i nie wie jakie ma pokutnik grzechy. Pewnie ze Bog wybaczy jak kobieta z mezczyzna sie kochaja - to sa emocje, chwile zapomnienia, euforia. Duzo gorszym grzechem jest jak pojdziesz do spowiedzi i powiesz tylko to co Ci sie podoba, reszte zataisz - to jest grzech swietokradztwa, ksiadz Ci da rozgrzeszenie bo nie wie jakie masz grzechy ale gdy przyjmiesz komunie swieta to juz jest swietokradztow. Swoja droga sweettttttt, po co lecisz do kosciola i do oltarza skoro masz o tym takie zdanie???? Widac ze dla Ciebie to nie jest nic wielkiego, waznego wiec po co ta szopka??!! Dziwi mnie takie postepowanie...

Gość pytankooo
buźka mi nie wyjszła:P zamiast :O miało być :)

Autorko z doswiadczenia radzę Ci nie iść do spowiezi do księdza tylko do zakonnika. Oni jakos tak bardziej zyciowi są, nie wypytują o szczegóły, nie straszą itp. Ja normalnie wyspowiadałam sie z tego, że mieszkam i sypiam z narzeczonym - i nie padło ani jedno dodatkowe pytanie na ten temat, po prostu wymieniłam grzechy, a zakonnik powiedział mi, żeby w ramach pokuty przed slubem wyciszyc sie i pomodlić, znależć czas na chwile dla Boga w zgiełku związanym z przygotowaniami. I zyczył wszystkiego dobrego na nowej drodze życia ;-) Żadnych dziwnych pytań, pouczania, czy tekstow typu, że na 2 tygodnie musze sie przeprowadzic do rodzicow :-)

Gość do mi mała
niezła jesteś! :) zastąpiłaś kapłana przy ich dzisiejszym święcie, nie każdy potrafi tak jasno i przystępnie wytłumaczyć :)

mi mala a no stąd ze taki mężuś ktory bije swoją zonę szybciej dostanie rozgrzeszenie niż chlopak, ktory mieszka ze swoją dziewczyną przed slubem. Osobiscie znam parę ktora miala wlasnie problemy z otrzymaniem rozgrzeszenia , bo mieszkala razem przed slubem. Sprawę jednak rozwiązali, poszli po prostu do innego księdza:)

Gość pani_adaammi
kościół popiera bicie,a sex przedmałżeński to grzech, a bicie nie, miałam właśnie kazanie od księdza na ten temat jak spisywaliśmy protokół przedśl.to wprost nie do wiary, ale tak jest

Ja dziś byłam z narzeczonym u spowiedzi przed swiętami i ksiądz nie dał nam rozgrzeszenia, ale tylko błogosławieństwo (przypomnę, że od 2 tyg mieszkamy razem, a w lipcu jest nasz ślub) Bardzo się denerwowałam, ale ksiądz był spoko i już jest ok.Lepiej mi z tym! Nie będziemy mogli przyjmować komunii św ale czuje się dużo lepiej, bo bardzo się bałam!!11

Gość najczęściej słyszymy to
co chcemy usłyszeć... A z tym biciem to chyba jakaś trauma przenoszona z dzieciństwa?

jak ja bylam u spowiedzi rok temu to tez dal mi blogoslawienstwo, a jak poszlam do innego ksiedza to dal mi rozgrzeszenie , ale to jakies warunkowe czy cos, jakos tak zaznaczyl . teraz juz bnie chodze, slub za rok, wtedy pojde i sie z tych wszyyyystkich grzeszkow wyspowiadam :P

Gość do mała mi
Powiedz mi proszę , co zrobić, gdy idzie sie do spowiedzi przed samym ślubem, a stosuje się antykoncepcję hormonalną? Nawet, jeśli nie bedę współżyć z facetem do ślubu, to i tak stosuję zabezpieczenie, z myślą, ze później sie przyda :P A jeśli bym przerwała tylko i wyłącznie na czas ślubu, to rozregulowałabym swoją gospodarkę hormonalną - to też grzech, bo szkodzę zdrowiu. I co tu począć? A w naturalną antykoncepcję nie wierzę, bo mam nieregularne cykle i nie mam ochoty bać się przed każdym stosunkiem, że zajde w ciążę, a Kościół Katolicki uważa, ze wszystkie kobiety są zdrowe, mają regularne cykle, a jak nie, to MUSZĄ rodzic po 10 -cioro dzieci. Nie podoba mi sie to, uważam, ze to jest niezyciowe i zniechęca ludzi (nawet tych porządnych, dobrodusznych) do bycia gorliwymi katolikami. Chciałabym poznać Twój punkt widzenia :), tylko nie pisz proszę, ze jeśli nie stać mnie na dziecko, to nie powinnam brać ślubu i współżyć, bo seks służy także podtrzymaniu więzi, uczucia (kapłani chyba o tym zapominają).

Gość do mała mi
przepraszam, ze przekręciłam nika, miało być do "mi mała" :)

Gość moja znajoma tuż przed
ślubem spowiadała się z tego,że mieszka ze swoim narzeczonym od dawna i uprawia z nim seks i nie dostała rozgrzeszenia,musiała iść spowiadać się do innego księdza :-o

Gość flawiana
kiedy przypada pierwszy termin spowiedzi przedślubnej?