Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinówkaaa

wymiencie co na swięta szykujecie??

Polecane posty

Gość malinówkaaa

nie mam pomyslu na salatki prosze dajcie jakies przepisy na pyszcze salatki aaa ja zaraz dokuchni pedze robic

Gość Agnieszkaaaaaaaa
A może zrobisz sałatkę grecką?? Pozdrawiam i wesołych Świąt :D

Gość maria z Poznania
ja robie tzm mam zrobione -galart -bigos -sałatke ta z warzywami i majonezem -salatke alla kebab -rybe po grecku -szynke, szparagi i inne smakolyki w galarecie na obiad bede robic - rosol i makaronik wlasnej roboty -mieso: kaczka, kurczak, od szynki i zrazy ze slodkiego -mam babke w czekoladzie -babke drozdzowa -babke przekladana kremem -ciasto kruche z dzemem truskawkowym jako dodatki mam -kielbasy biala, śląska, polska -sery roznego rodzaju -owoce i warzywa

Gość griszka
Maria-nie przesadzasz?

Gość maria z Poznania
z czym? świeta sa 2 razy w roku.Troche sie zmeczylam tym szykowaniem jeszcze tylko zrobie to ciasto z dzemem i wreszcie spokoj:)

Gość ja nic nie szykuję
i dobrze mi z tym :-) jedyne co robię to myję te wszystkie rzeczy wszędzie, ależ mi sie nie chce :-D

Gość maria z Poznania
lepiej mi nic nie mowcie na tema mycia okien dla mnie to mordega.A moj maz nic nie robi tylko czeka na jedzenie

- dwa rodzaje pieczeni - rolada drobiowa - bigos - sałatka warzywna - śledzie na dwa sposoby - nadziewany łosoś - paszteciki z grzybami (wiem, wiem, że to nie te święta, ale bardzo lubimy) - sernik - słodką babkę - struclę makową - szarlotkę - piernik - ciasteczka do tego kupiona jest swojska wędlina w ilościach hurtowych i sporo słodyczy. pewnie połowa się zepsuje i trzeba będzie wywalić.

zurek biala kielbasa kurczak, indyk karkowka pasztet klops salatki: z kurczaka+ananas, biala(warzywna) i tunczyk z oliwkami ciasta: 2babki, sernik, mazurek, biszkopt z kremem i galaretka i duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo wina:P

Gość na tysiac procent
pasztet, mazurki x 2, sałatka warzywna, schab pieczony, faszerowane jajka, bigos biały barszcz. tyle robionego, resztę kupujemy.

rybe po grecku sledzie w oleju z cebulka salatke warzywna lososia w galarecie bigos zimne nozki upieklam tez rolade z indyka nadziewana jajkami jajka w sosie tatarskim(sos robie sama) karkowka pieczona biala kielbasa cwikla domowa z ciast: mazurek(kupny) makowce(domowe,mnostwo maku,pieke je dla pol osiedla,bo kazdy sie zajada) sernik z bakaliami i polewa czekoladowa

Gość awril
sałatka jarzynowa pieczen z karkowki kurczaki pieczone mnostwo jaj wedliny sery sernik i upieklam babke,ale ma zakalca ,wiec ja chyba wywale

jak to dobrze ze jest kafeteria-o pasztecie zapomniałam:o no i zazdroszczę kafeteriuszkom, że umieją piec-ale dzieki temu mogę wmówić zbłąkanem gościowi, że ciasta od Bliklego są mojego autorstwa:p Papierowe-koopę lat🖐️

szczerze mowiac mazurek to zadna rewelacja, twarde to i slodkie jak diabli:) chociaz mam nadizeje, ze moj tegoroczny bedzie lepszy niz poprzednie;) i nie musisz miec specjalnie szczegolnych rzeczy na mazurka, wystarczy maslo/margaryna, maka, cukier, jajka - ak jak na kruche ciasto:) tylko sporo roboty przy tym;)

dla mnie ciasta to generalnie czarna magia-mamusia mnie nie nauczyła😭 kiedys miałam dobre chęci i zabrałam się do karpatki-wyszła bieszczadka:p więc spasowałam, ale ponoć świetnie gotuję...dobre i to. Papierowe-dzieki za link-fajne te roslinki w skorupce od jajka:classic_cool: no i na inne okazje też mozna cos fajnego wybrać-idę bo bigos przypalę🖐️

Gość swiatecznaaaaaaaaaaa
ja mam ciasta jakies 2 kupne bigos jajka, duzo jajek sledzie salatki z ryzem i warzywne wino wino wino duzo wina :) pasztet

Ja mam: bigos sałatka jarzynowa sałatka z paluszków krabowych plastry szynki w środku z sosem chrzanowym i jajkiem, zalane galaretą pstrąg w galarecie zrobię mozarelle z pomidorkami cherry barszcz czerwony biała kiełbasa Kaczka na obiad ciasto meksykańskie piernik pascha (sama nie robiłam, zamówiłam) mały mazurek mały makowiec Ciasta moja siostra zawsze zabiera do swojego chłopaka i jego babci wiec dlatego tak sporo.

Gość U mnie keks
babki, sernik, makowiec (czyli standard) oprócz tego sałatka i jajka faszerowane.

Gość awril
pariss-jak robisz ciasto meksykanskie? co to za ciasto? nie znam? zapodaj przepisa:)

nie, to nie dla mnie takie pieczenie, wolę zakupić w sprawdzonych cukierniach:classic_cool: a paschę jadłam, to smakuje coś jakby zmrożony, bardzo słodki sernik i ma duuuużo bakalii, aż mordę wykrzywia taka pychota:classic_cool:

No, no ndły makowiec, brzmi nieźle :D Na ciasto meksykańskie znalazłam przepis tutaj: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=115 robiłam pierwszy raz, aż się boję go kroić. Na tej stronie były komentarze i wszystkim wyszedł więc się skusiłam. Nie dałam rodzynek bo nie lubię i mniej śliwek bo zapomniałam dokupić (znalazłam 5 ostatnich). To ciasto jest zapewne w smaku podobne do ciasta marchewkowego/angielskiego i babki włoskiej. Jest dość \"mokre\" i dobre (tak myślę, ale zaraz pójdę sprawdzić ) Paschę moja siostra zamówiła bo u niej w pracy babka ze sklepiku robi na zamówienie do kawiarni i czasem dla nich. Nie jest to jednak taka pascha jaką jadłam kiedyś, ale jest niesamowicie pyszna. Twaróg z bakaliami, polany czekoladą i na herbatnikach. Dużo skórki pomarańczowej. Lecę sprawdzić to moje ciasto, a tak ładnie wygląda :) ciekawe co w środku ?

Ndły :O matko co ja piszę. Wyszło mi i nie ma zakalca. W smaku podobne jest jakby do murzynka, ale te gruszki i jabłka w środku, plus orzechy dają niezły smak. Jednak babka włoska trochę lepsza a marchewkowe wogóle the best.

Gość acuvue
Ja szykuję odpoczynek - pod każda postacią! Ot co :P