Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .ballbinka.

Jaki kierunek wybrać?

Polecane posty

Gość .ballbinka.

Zastanawiam się nad: socjologią, filologią polską (specjalność edytorstwo), filozofią, kulturoznawstwem. W przyszłości chciałabym pisać artykuły, felietony itp. Pracować w jakimś wydawnictwie badź też gazecie. Dodam, że uwielbiam bawić się w przeróżnych edytorach, obrabiać zdjęcia itd. Co wybrać?

Gość na samej filologii trzeba
czytać mnóstwo książek na semestr, więc bym się nigdy nie wyrobiła :) ścisłe kierunki odpadają, już za późno. na maturze zdaję polski, niemiecki, geografię i wos.

Gość ssssssssssssssssss
A czemu nie psychologia?.. po niej chyba jest łatwiejszy dostęp na dziennikarstwo:)

z tych kilku kulturoznawstwo wydaje sie byc najsensowniejsze... tez radzilabym jednak probowac dostac sie na cos scislego.

Gość poziomkowy-sorbet
oj zastanow sie co bedziesz miala szanse po tym robic. fililogia polska-nauczyciel w szkole? socjologia- to samo? kulturoznawstwo - coz, nie ma wziecia na to w Polsce.. sama nie wiem...

Gość .ballbinka.
ale cóż ja poradzę na to, że jestem typową humanistką? uwielbiam pisać, pisać i jeszcze raz pisać... ew. coś z reżyserią, produkcją filmową, reklamą...

na reklame to musisz miec artystyczną dusze i lubic rysować :P dawaj na trzy kierunki czyli filologie polską,kulturoznastwo i co tam wolisz socjologie/filozofie i zobaczysz gdzie sie dostaniesz 🌻

z tym, że na filologii polskiej specjalność edytorstwo też musisz czytać masę lektur na semestr. praktycznie tak samo, jak na typowej filologii polskiej. jeszcze zależy od tego na jakim uniwersytecie. ja jestem na filologii polskiej specjalność filmoznawczo teatrologiczna i lektur mam do czytania mnóstwo. bo nie dość, że muszę czytać lektury które są w kanonie normalnej filologii polskiej, to jeszcze książki poświęcone mojej specjalizacji. jednak, patrząc na to, co chciałabyś robić, to najbardziej odpowiednia wydaje się właśnie ta filologia polska ze specjalnością edytorstwo.

no, a jeśli z tą branżą filmową to może filmoznawstwo, albo właśnie specjalność filmoznawczo teatrologiczna. z tym, że po tym nie będziesz miała szans na reżyserię. reżyserię to musiałabyś we filmówce studiować i musiałabyś mieć naprawdę dryg do tego i być wybitna.i mieć już jakieś doświadczenie w tym kierunku. jakieś swoje prace i w ogóle, żeby przedstawić przy rekrutacji.