Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wcale nie mała

co myślicie o nacechowaniu płciowym wyrazów?

Polecane posty

Gość wcale nie mała

bo mnie po prostu śmieszy psycholożka, socjolożka. Jak to brzmi

Gość wcale nie mała
nikt nic nie myśli?

brzmią idiotycznie dlatego ich nie używam pani psycholog, pani socjolog brzmi dumnie :D

Gość mala czarna biala
tylko ze mowi sie pani psycholog.

Gość wcale nie mała
mówi sie Pani psycholog? tylko one same o sobie mówią psycholożka, socjolożka. jak to wogóle brzmi. Rozumiem równouprawnienie, ale to już przesada

Gość wcale nie mała
he he

Gość wcale nie mała
nie tylko Tobie, zresztą same tego chciały. janie chciałabym żeby ktoś na mnie móił politolożka, jak już będę:)

Gość Maniek z braamy
a ja mysle,ze to niezle,pod warunkiem,ze od dzis bedzie : kretyna,idiota, wariata,pedala,itd.Niezle,co?

Gość wcale nie mała
he, he, fakt jeszcze nie najgorzej. eh te feministki.

Gość no bez przesady
Pod względem językowym w słowach psycholożka, socjolożka, politolożka itp. nie należy się dopatrywać za wszelką cenę nieprawidłowości. Są zbudowane poprawnie, tzn. w ten sposób, że do nazw męskich psycholog, socjolog, politolog dodano przyrostek -ka, będący typowym wykładnikiem żeńskości, a g przeszło w ż. Jednak językoznawcy uważają owe formy za niewskazane w polszczyźnie ogólnej „ze względu na brak akceptacji społecznej dla takich nowotworów o zakończeniu -ożka”, i dlatego nie wprowadzili ich na razie do słowników Skoro jest juz lekarka, nauczycielka, architektka, lekarka - bedzie i psycholożka - to logiczne

Gość Maniek z braamy
a gdzie ty masz jakies rownouprawnienie.Nie rozsmieszaj mnie.Czegos takiego nigdy nie bedzie,bo jest to niemozliwe.Na przyklad,gdy mezczyzna pracuje az kobieta,to on odwala ciezka prace.Nazywa sie to"pomoc"-kase oczywiscie bierze ona.W pracy umyslowej jest podobnie.Popatrz na "policjanty".Widzialas kiedys patrol dwoch policjant?Zawsze z policjanta idzie policjant.W razie akcji ona chowa sie za policjantem a on odwali cala robote.Ale nazywa sie to--aresztowalismy bandytow...O jakim rownouprawnieniu ty mowisz?Mnie szlag juz na to trafia.Tyle samo zarabiacie,w wielu przypadkach,ale to my za was odwalamy robote.....

Gość Maniek z braamy
no bez przesady--no bez przesady.Sama nie kontrolujesz,co piszesz,nie?Psycholog+ka=psychologka,a nie psycholozka.Forma jest jak najbardziej bledna,no ale uczeni jak sie spodziewam beda odmiennego zdania,jak np.w sprawie:ge,czy gie.....

Gość wcale nie mała
równouprawnienie, nie napisałąm że jest tylko do tego się dąży. i nie przesadzaj, bo kobiety wcale nie są takie bierne a w wielu przypadkach okazują większą odwagę od mężczyzn. Zarabiają tyle samo? człowieku w jakim świecie żyjesz

Gość do Mańka
nie no cycki mi opadły biedni faceci odwalają brudną robotę... dobre jakos nie zauważyłam nawet na studiach widzę że faceci to banda nieuków i leserów wszelkie projekty czy sprawozdania piszemy my - dziewczyny, a oni wykazują zainteresowanie tylko wtedy kiedy chcą się upewnić, że na stronie tytułowej znajduje się ich nazwisko A ze do prac fizycznych lepiej nadają się faceci... Jak się nie ma w główce to chociaż w łapkach trzeba mieć trochę pary

Gość wcale nie mała
dobrze powiedziane

Gość no bez przesady
Był to cytat z portalu n.t. ortografii, doradzal mistrz polskiej ortografii MACIEJ MALINOWSKI mlkinsow@angora.com.pl www.obcyjezykpolski.interia.p Poza tym kazdemu, kto skończył przynajmniej szkole podstawową wiadomo, ze w polskim g jest wymienne z ż !!!! Chocby wyrazy " bieżnia" i "biegnę" , "leżę" i "legowisko"

Gość Maniek z braamy
do:" do Mańka nie no cycki mi opadły biedni faceci odwalają brudną robotę... dobre jakos nie zauważyłam nawet na studiach widzę że faceci to banda nieuków i leserów wszelkie projekty czy sprawozdania piszemy my - dziewczyny, a oni wykazują zainteresowanie tylko wtedy kiedy chcą się upewnić, że na stronie tytułowej znajduje się ich nazwisko A ze do prac fizycznych lepiej nadają się faceci... Jak się nie ma w główce to chociaż w łapkach trzeba mieć trochę pary" ---------------------------------------------------------- to teraz zeby podsumowac twoje i innych kobiet twierdzenia,powiedz mi,i innym,ile %owo wynalazkow i rozwiazan innowacyjnych jest autorstwa kobiet:50%?,60%?,40%?

Gość Maniek z braamy
co do odwalania przez nas "brudnej roboty"-tak odwalamy brudna robote za was,czyli pracujemy czesto za was.Tak czesto i gesto jest.Wiem,ze tego nie wolno mowic,bo to jedno z prawdziwych tabu.Ja jednak mam to w nosie i mowie tak jak jest.A co do tego,czy mam racje?Zyje wystarczajaco dlugo na tym swiecie i piastowalem zbyt wiele funkcji kierowniczych,zebys ty mi kochana zarzucala,iz mowie nieprawde.Racz laskawie spojrzec na te sprawy uczciwie i obiektywnie,to zapewne je dojrzysz.Nie pisz tez,ze jestesmy leserami itd,bo twierdzenia takie,,to bzdury.Po prostu.Jest faktem,ze kobiety sa pilniejsze w nauce,co jednak nie zmienia pewnych faktow.Niezaleznie od wszystkiego,to my krecimy tym wszystkim.Nie jest wazne,czy ty uwazasz inaczej,czy nie.Naprawde to nie ma znaczenia.

Maniek - ja ci w sumie przyznaje racje, nie chciałabym być facetem , to prawda często odwalacie za nas "brudną robote" , ale za to was przecież kochamy :-DI prawdę mówiąc jest nam z tym dobrze (przynajmniej mnie) .

Gość no i to swiadczy o przewadze
mezczyzn nad kobietami, ze wlasnie kobiety pisza prace na studiach, a faceci sie podczepiają. Nikt im nie każe, a one to robią. Żałosne. Faceci na studiach lepiej zarządzają swoim czasem po prostu. A babki sie frustrują. A potem po studiach faceci sobie lepiej radzą na rynku pracy, bo lepiej wiedzą, że nie pisanie prac sie w życiu liczy.

Gość Maniek z braamy
no wlasnie-moje drugie ja--jakie to sympatyczne,jezeli potraficie powiedziec,ze tak jest.A my lubimy odwalac ta czarna robote za was,bo tez was kochamy.Przynajmniej ja.Nie lubie natomiast takiego zaklamania,jak tam wyzej.

No... i niech tak zostanie :-D ps. jak mówie do mojego : ale leje -pójdziesz wprowadzić samochód? to on : --- no pójde,pójde .....bo cie kocham . I to jest piękne :-D Za to dostanie pyszna kolacyjkę .... i nie tylko..;-)