Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hebel

zaludnienie ziemi

Polecane posty

Gość hebel

Bóg stworzył Adama i Ewę.Mieli oni synów, Kaina i Abla. Jak doszło do zaludnienia Ziemi? Czyżby miały miejsce stosunki kazirodcze : mama -syn, tata-syn? Kościół zabrania spółkować z rodziną, więc jak to jest?

Gość eej no to ja
:D

Gość hebel
No więc wytłumaczy mi to ktoś ,czy dalej mam wierzyć w bajki?

Gość lottomanka
No to ja ci powiem, pozniej Adam i Ewa mieli wiecej dzieci i wlasnie byly to stosunki kazirodcze, ale niestety kosciol to ukrywa jak wiele inynch rzeczy. Poradzilabym poczytac biblie tam zobaczysz jakie wspaniale informacje ukrywa kosciol na nasza niekorzysc.

a ja proponuje patrzec na to co jest w bibli jako na metafore bardziej niz literature faktu. opisuja stworzenie adama i ewy, ale po to, abysmy zastanowili sie, co chce nam przez to bog przekazac. ze nasze dusze stworzl na koncu, na swoje podobienstwo, kobieta jest nieodlaczna towarzyszka mezczyzny, zyc maja raze, maja sie kochac, rozmnazac.... to tak jakby watpic w teorie ewolucji i twierdzic, ze swiat powstal w 7 dni, bo tak mowi ST ...

Gość lottomanka
Nie patrzec jak na fakty? A co powiedz o potopiei? Czy to tez metafora?

Gość lottomanka
zreszta kazdy interpretuje po swojemu jak mu wagodnie. Taka prawda.

nie wiem, mozliwe , ze tak..... historycy staraja sie doszukac potwierdzen potopu , sladow arki norego, skad ja mam wiedziec na100% jak mnie tam nie bylo, i nie ma na przekonywujacych dowodow

Gość hebel
Jakiś kretyn pisze bzdury pod moim nickiem. Zadałem poważne pytanie i czeka na dyskusję, a nie słowotok jakiegoś imbecyla

pamietam, ze katecheta wytlumaczyl nam ten fakt tak: Adam i Ewa byli pierwszymi ludzmi na ziemi, ale nie jedynymi

pamietam, ze katecheta wytlumaczyl nam ten fakt tak: Adam i Ewa byli pierwszymi ludzmi na ziemi, ale nie jedynymi

w stosunku do zasobów ludzkich rysuje sie wyrazny brak substancji mieszkaniowych. zachodzi zatem pytanie:co przyspieszy rozwiazanie tego palacego problemu? czy wzrost tempa budowy substancji mieszkalnych wzrost tempa zmniejszania sie zasobów ludzkich?

Gość lottomanka
co do potopu jak juz wczesniej mowilam to jest to fakt historyczny czy badz raczej archeologiczny. Wiele mitologi z roznych czesci swiata mowi o potopie (i o innych kataklizmach rowniez).

tylko ten potom miał miejsce na terenie Mezopotamii x tyś lat temu i jak większość mitów i innych podań przeszedł do żydów a z tamtąd do chrześcijan... np. opowieść o mojżeszu jest lekką przeróbką opowieści o pochodzeniu jednego z królów... zresztą jak całkiem sporo innych rzeczy

Gość elwood
W Biblii jest napisane, że Bóg stworzył pierwszysch ludzi: Adama i Ewe. A moze stworzył i nastepnych? ale opisani są tylko pierwsi. A może pierwsi ludzie czyli Adam i Ewa to były małpy człekokształtne tak jak to mówi Darwin. Przecież w Biblii nie ma napisane jak oni wygladali.Jest dużo tych może...tylko że Biblia to nie podręcznik tylko jakiegoś rodzaju drogowskaz napisany cały w przenośni. Z Biblii nie mozna brać wszystkiego na serio:) Pozdrawiam