Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa tutaj

pierwsza antykoncepcja

Polecane posty

Gość nowa tutaj

hej dziewczyny! mam 19 lat, jakis czas temu spotkalam swietnego faceta, oboje bardzo sie kochamy i chyba juz oboje dojrzelismy do tego, zeby sprobowac "czegos wiecej" od razu powiem, ze jestem jeszcze dziewica i trosze jeszcze nie jestem oblatana w tych tematach, chcialam tylko spytac co oprocz klasycznej prezerwatywy polecicie nam a raczej mi jako dodatkowe zabezpieczenie? jakies tabletki? najlepiej bez recepty, tylko z tego co czytam chyba trzeba je brac regularnie? dzieki wielkie za pomoc

tabletki musi ci przepisac i dobrac lekarz ginekolog po zbadaniu, zamiast tabletek moga tez byc plastry antykoncepcyjne ewentualnie globulki dopochwowe :)

Gość Tabletki
ja tak zrobiłam i jestem zadowolona:)

Gość nowa tutaj
a nie ma zadnych tabletek bez recepty? troche sie krepuje wizyty u ginekologa..

nie ma tabletek bez recepty ;) no tak, nalezy brac regularnie, ja tez mam 19 lat, od 3 biore tabletki anty i w ciazy nie jestem, to wg mnie najlepszy srodek anty, idz do gina, powiedz o co chodzi, wszystko Ci wytlumaczy, warto :P

Gość ert
ja na Twoim miejscu poszlabym do ginekologa po tabsy na recepte.. pierwszy raz sam w sobie jest dosyc stresujacy dlatego lepiej zaoszczedzic sobie myslenia o nieplanowanej ciazy :) pojdz do fajnego lekarza.. tabletki daja komfort psychiczny, mozna cieszyc sie seksem w pelni ;) jesli sie nie zdecydujesz na tabletki do prezerwatywy mozna uzyc kremu plemnikobojczego np. delfen, bez recepty

ale globułka jest dla mnie za malo bezpieczna, a z prezerwatywa to juz nie to ;)

wg mnie tez sa najlepsze tabletki(lub plastry) bez stresu ze prezerwatywa sie zsunie lub peknie mozna sie do woli kochac :)

zgadzam sie, a do tego prezerwatywa nie zawsze jest pod reka.. no ale glownie o komfort chodzi :)

Gość nowa tutaj
zaczynacie mnie przekonywac, tylko jest jeszcze cos, wlasciwie to kochac sie bedziemy mogli raz na 2-3tyg takie mamy warunki, tez warto brac tabletki?

jak juz zaczniecie wspolzyc, to warunki znajda sie czesciej, gwarantuje :P a tak serio to warto.. dodatkowo sobie okres unormujesz, bedzie mniej obfity, pewnie Ci znikna wypryski itp. moj facet jest w wojsku, bardzo rzadko sie widzimy, ale tabletek brac nie przestalam

Gość zizu165
e...ktos tu napisal ze bieze od 16 roku zycia tabsy. - czy tak mozna, nie za wczesnie? od ilu lat mozna brac tabletki anty?

ja tak napisałam :) można, czemu nie? byłam u lekarza, prosiłam o nie i dostałam

Gość zizu165
hmm...... ja sie troche boje isc do gina.... zwlaszcza po tym jak chyba stracilam dziewictwo z tamponem:/ - wiem idiotyczne.... chcialabym zaczac brac tabsy zeby uregulowac sobie cykle i przede wszystkim dla trondziku. czy to prawda ze od tabsow mozna zaczac tyc? zwlaszcza jesli ktos ma duza tendencje do tycia?

Gość zizu165
a to gin nie dobieze ich tak zeby nie bylo takich skutkow czy to jest niemozliwe do przewidzenia? - sory ze tyle pytan ale widze ze tu ludzie obeznani!

gin zrobi Ci badania i na ich podstawie dobierze odpowiednie tabletki, ktore beda dla ciebie jak najlepsze, ale wszystkiego przewidziec sie nie da, kazdy organizm jest inny, inaczej reaguje,a to jedank hormony - dosyc powazna ingerencja

Gość zizu165
a tobie nic nie bylo jak wzielas tabsy? zadnych skutkow ubocznych? co ile trzeba brac tabsy, codziennie?

przez pierwsze dwa opakowania mialam plamienie, ale to normalne codziennie o tej samej porze najlepiej, bierzesz 21 i masz 7 dni przerwy podczas ktorej jest 'niby' okres, a niby dlatego, ze nie masz owulacji. 8 dnia zaczynasz kolejne opakowanie, duzo jest topikow na ten temat, poszukaj i poczytaj

Jak zaczniesz współżycie, i tak czekają Cię wizyty u ginekologa. Jeśli jest to poważny związek i nie planujecie jeszcze w najbliższym czasie dzieci, polecam pigułki (warto je odstawić w rozsądnym momencie, nie brać latami, ale do tego jeszcze masz czas:-) ) Idź do sprawdzonego gina, zapytaj jakąś koleżankę o namiary. Dobry lekarz przed przepisaniem tabsów zleci Ci badania hormonalne. Tabletki musisz brać regularnie, ale to już wszystko będzie w ulotce. Bez recepty nie kupisz, więc marsz do ginekologa:-) Powodzenia, nie ma się czego wstydzić:-)

Gość stopabc
Tabletki vibin jako pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Czy któraś z Was miała? Jak się na nich czułyście?

Gość gość
ja miałam, dobrze się po nich czułam jak przy każdych ale zatrzymało się krwawienie i ginekolog zmieniła mi na belarę, też nie krwawie jakoś długo bo 2 dni ale to może i lepiej bo wcześniej miałam masakrycznie bolesne miesiączki

Gość Klaresa
No ja biorę właśnie, ale te Vibin mini, z mniejszą dawką hormonów. To moja pierwsza hormonalna antykoncepcja i świetnie się po niej czuję.

Gość Goshqa
Mi lekarz zaproponował vibin mini. Jako pierwsze pigułki podobno są idealne, bo mają mniej hormonów.

Gość gość
Ja proponuję naturalne metody, bez hormonów, które zawsze mają jakieś skutki uboczne. Słyszałam, że powodują bezpłodność i często po odstawieniu nie można zajść w ciążę.

Gość faustynnka
Ja jako pierwszą antykoncepcje miałam zapisany vibin mini i bardzo jestem z niego zadowolona. Nic mi się nie dzieje.

Gość Agalutka
A ja mam takie pytanie. Zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne. W związku z tym że przed okresem mam plamienia, lekarz polecił mi brać tabletki podczas tych plamień. Wzięłam więc pierwszą tabletkę drugiego dnia plamienia, bo myślałam że dostanę okres. Dziś mija trzeci dzień a ja nadal okresu nie mam i nie plamię. Pomocy!