Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pelna watpliwosci

tabletki - TAK CZY NIE?

Polecane posty

Gość pelna watpliwosci

Zastanawiam sie, czy warto zaczac brac tabletki. Do tej pory stosowalismy inne metody, jednak zastanawiamy sie, czy tabletki nie beda wygodniejsze. Jakie sa wasze odczucia? Czy mialyscie jakies skutki uboczne? Utylyscie? I jak wam lekarz dobieral tabletki? Czy zmienialyscie je po jakims czasie probnym? Prosze o odpowiedzi

Gość joella82
droga kolezanko, to forum jest pelne wypowiedzi dziewczyn na temat skutkow ubocznych tabletek anty.Ja sama bardzo sie nacierpialam po ich zażywaniu. Sama musisz podjac ryzyko i zastanowic sie czego chcesz. Moim zdaniem wiecej jest minusow niz plusow.

Gość pelna watpliwosci
dzieki za odpowiedz. Ale w takim razie jak sie zabezpieczasz? Bo my coraz bardziej boimy sie gumki.

Gość joella82
ja stosuje naturalne metody od dluzszego czasu, dobrze znam swoj organizm i bardzo dlugo uczylam sie w tym temacie. Przeszlam tez kurs.Ale wczesniej korzystalam tez z prezerwatyw i bylo ok. Ale bez gumki to o niebo lepiej:)

ja tam biorę tabletki i nie narzekam, żadnych skutków ubocznych, może trochę przytyłam ale to nie wina tabletek:) Też tak jak Ty na początku się obawiałam, naczytałam się o skutkach ubocznych i miałam wątpliwości, ale nie żałuje że zaczęłam brać. Przynajmniej nie boje się że prezerwatywa pęknie i wpadne

joella82- tylko nie mów że stosujesz stosunek przerywany bo to żadne zabezpieczenie, poza tym np. metoda termiczna czy jak to się tam zwie też nie jest skuteczna wystarczy lekkie przeziębienie i już sie wesoło robi, a kalendarzyk to przecież bzdura bo jak masz ochotę sie kochać to nie możesz bo np masz dni płodne.

Gość joellla82
oj koleżanko, po Twojej wypowiedzi widze że nie wiesz czym jest nowoczesne NPR, chyba nie chce mi sie nawet tego Tobie tlumaczyc:) Powiem tylko że nie stosuje ani kalendarzyka albo nie daj Boże stosunku przerywanego. Przeszlam fachowy kurs NPR i stosuje to od roku, podobnie jak wiele moich znajomych par. Mamą nie jestem:) A [przeziębienie tez da sie zinterpretować jak sie wie jak:)

Gość doria13
Biore tabletki - minus to cena (39zł) ale tak po za tym to super komfort :) Powiekszyły mi sie piersi, nie utyłam, zmniejszyło mi sie owłosienie ciała. Bardzo sobie chwale antykoncepcje hormonalną i jakoś nie ufam metodom naturalnym :/

joella82- no to zwracam honor:) bo akurat o takim czymś nie słyszałam:), a poza tym wiem że jest wiele mądrych ludzi którzy przerywany traktują jako zabezpieczenie

Ja osobiście też polecam NPR. Nie wiem jak ty ale ja nie lubię chemii w moim organizmie więc od kilku miesięcy robię notatki dotyczące mojej temperatury i odczuć. Procent skuteczności jaki dają środki antykoncepcyjne mnie nie przekonuje, (bo ile skuteczności ma pigułka której zapomni się wsiąść albo prezerwatywa która pęknie). Znam dziewczyny które biorąc pigułki zachodziły w ciążę. Wole zaufać własnemu ciału niż statystykom. O metodach NPR słyszę pozytywne opinie (z wyjątkiem kalendarzyka). Rzadko się spotykałam z negatywnymi opiniami. Jednak trzeba się tego nauczyć, pójść na kurs albo kupić dobrą książkę, bo jednak w świadomości ludzi jeszcze pozostaje to przyrównanie do kalendarzyka małżeńskiego co może być brzemienne w skutki.

O metodach naturalnych warto jest przynajmniej mieć jakiekolwiek pojęcie. Ja czytałam najpierw na stronach internetowych i głównie w ten sposób się nauczyłam. Potem to samo miałam na kursie przedmałżeńskim. Oczywiście polecam wybrać się na kurs jeśli planuje się korzystać z tych metod, ale dla zaczerpnięcia wiedzy na ten temat polecam strony internetowe: Instytut Naturalnego Planowania Rodziny Wg metod Prof. J. Rotzera: http://www.iner.pl/?x=1 Naturalne planowanie rodziny http://www.npr.prolife.pl/ LMM - Naturalne Planowanie rodziny http://npr.pl//index.php/content/section/5/43/ Poczytanie na ten temat nic nie kosztuje. Ja uważam że każda kobieta powinna wiedzieć coś na ten temat