Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo proszę ..

MAM DO WAS PROŚBĘ W WAŻNEJ SPRAWIE

Polecane posty

Gość bardzo proszę ..

Wiem. Wiem. Zupełnie nie na temat. Temat nudny dla was, nieatrakcyjny ale jednak proszę i apeluję. Nie bierzcie ze sklepu woreczków foliowych. Te woreczki rozkładają się w środowisku nawet 250 - 300 lat, a w czasie ich powolnego rozpadu do gleb przenikają toksyczne substancje. Najlepiej by było gdybyście brali na zakupy torby z materiału wielokrotnego użytku ale pewnie dla was to zbyt wiele. Dlatego proszę jeśli wybieracie się na zakupy do hipermarketu to zabierajcie ze sobą na zakupy przynajmniej te reklamówki które już macie w domu. W ten sposób wykorzystujecie jedną reklamówkę wiele razy i nie musicie brać z kasy woreczków foliowych. W ten sposób przyczyniamy się do ochrony środowiska. Każdy z nas może przyczynić się do ochrony środowiska.

jeszcze 2 lata i przyjdzie do polski nowy trend ekologiczny.....w bardziej eleganckich sklepach na zachodzie mozna kupic lub daja tobry wielokrotnego uzytku z przetworzonego plastiku lub papiru :)

Gość weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeed
popieram!! :)

Gość ijuz
OK

Ja z reguły noszę jakąś reklamówkę w torebce. Też popieram tą sprawę, bo wnerwia mnie widok tych torebek foliowych wiszących na krzakach, czy latających po ulicach. Generalnie myślę, że środowiska to jednak nie ocali i tak czy tak za kilkadziesiąt lat będzie Armagedon:o

ja rowniez mam, popieram i polecam torby z materialow, sa fajniejsze i mozna kupic z ciekawymi wzorami i chronimy nasza Ziemie

Gość eviva
zgadzam się z tobą w 100%, w polsce jset strasznie brudno,niestety większośc ludzi to straszni niechluje,ale poszanowania czystości trzeba uczyć od małego a niestety niektóre matki same wywalają np, kartonik po soczku na trawe a dziecko to widzi i robi tak samo.Byłam ostatnio w szwecji i byłam pod wrażeniem jak tam ludzie szanują przyrodę! Tam nie widziałam na ulicy nawet małego papiereczka!!!Nawet butelki plastikowe są oddawane na wymianę a jak nie masz to płacisz kaucję.Myślę że u nas warto by było wprowadzić coś takiego..... tylko kto się tym zajmie??? Czy tych z góry to faktycznie obchodzi??? Wydaje mi się że nie za bardzo.....niestety

Gość Rypanna
bardzo proszę-to dobry apel.Ja od dawna noszę taką materiałową z zielonym drzewem,ale jest jeszcze problem ze śmieciami.Otóż większość pakuje teraz śmieci do tych właśnie jednoraz.woreczków i szczelnie zawiązując wrzucają do śmietnika.Często są tam resztki jedzenia i nawet wróble nie mogą z nich skorzystać.

ja ogrniczam branie torebek w marketach do minimum ale chyba zaczne nosic materiałowe lub stare foliow :D POPIERAM!

Gość dbajmy o ziemie

Gość dbajmy o ziemie

Tylko zauwazcie jedna rzecz, na \"zachodzie\" jest to ważny trend - ekologia i tak dalej, u nas raczej na to szans nie ma. a czemu? bo na\" zachodzie\" owe materiałowe, papierowe torby są rozdawane w sklepach za darmo. A u nas ... taka papierowa torba np. w carefourze kosztuje 1 pln. Niby nie wiele. Ale Polacy od lat są zdzidziali, i biedni i nie beda wydawac 1 pln na papierowe toreby, ktorych na porzadne zakupy potrzebuja conajmniej 3 albo 4 ... czyli ok 4 pln. Niby mozna kupic raz a pozniej nosic, ale wyobrazacie sobie jak zjawia sie tabun ludzi w wypchanymi plecakami i torebkami papierowymi torbami? ja sobie nie wyobrażam. Myśle że mimo dobrych checi to sie w Polsce nie przyjmie, dopoki takie torebki nie zaczna byc dofinansowywane przez panstwo lub UE , czyli do momentu kiedy nie beda za darmo i nie zastapia calkowicie owych foliowych reklamowek.

W Dani reklamówkę można wyłącznie kupić. Nie pamiętam teraz za ile ale cena była odstraszająca. Prawie wszyscy tam używają toreb wielokrotnego użytku. Tam nawet parówki nie są w folii. :) Oczywiście nam do Danii jeszcze bardzo daleko.

Gość Rypanna
Moja ciocia uszyła sobie kilka super toreb na zakupy.Dla chcącego itd.Ale najłatwiej znależć sobie wymówkę albo mieć po prostu w dupie przyszłe pokolenia.

Gość gmiokl
a ja biorę zawsze masę jednorazowych torebek to takie wygodne, po co sobie utrudniac zycie dziewczynki?

Gość twoje dzieci
ci za to nie podziękują

Gość podnoszeeee

Gość torby papierowe powinny być

Gość antyplastikowa.
To bardzo wazny temat i ludzie powinni przestac w koncu go olewac.!!!Problemem sa nie tylko paperowe worki ale wszystkie plastikowe opakowania.Sama jak wyrzucam smieci to widze ile tam plastiku....Cale spoleczenstwo musi zadbac o srodowisko...inaczej smieci i ten caly plastik nas zasypia. :(

Gość przeczytajcie

Gość jojojo
Ja na zakupy w supermarkecie mam plastikowy skladany koszyk.Na dodatek to o wiele wygodniejsze.

Gość kiedyś biegało się
z wiaderkiem na śmietnik i mniej śmierdziało,bo koty,psy i ptactwo miało łatwiejszy dostęp do resztek jedzenia,które wyrzucamy. Kto dysponuje czasem i ma zdrowie,to proszę-pofatygujmy się z tym wiaderkiem.Rypanna.

Gość gość
Ja też raczej staram się wybierać materiałowe albo papierowe. ale już w coraz większej ilości sklepów zauważyłem że dają np buty w torbie papierowe, fajnie że jest większa świadomość tego. Ja ostatnio znalazłam taka fajną czarną z papieru http://www.papierowe.net.pl/torba-papierowa-tp5 i che ją sobie zamówić. Robił może ktoś nadruk na takich torbach dla kilku toreb? Jaki koszt?