Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skorpinica784

ALKOHOLIZM

Polecane posty

Gość skorpinica784

parę razy zagladałam na to forum i wiem, ze ten temat jest dosc szeroko poruszany. ale jak końcu zdeydowałam sie cos napisać nie moge nic znalezc.... Może to głupie, ale prosze powiedzcie mi jaka mam szukac waszych wypowiedzi.??!!!!!

Gość ejbisi
Ja też szukałam czegoś o alkoholizmie i nic konkretnego nie znalazłam. Moze zacznijmy nowy temat? Osoba z mojego otoczenia cierpi na ten nałóg. Może wypowiedziałby sie ktoś kto miał w rodzinie alkoholików. Jak im pomóc??

od dłuższego czasu tu zagldam i czytałm bardzo dużo długich, normalnych i pomocnych wypowiedzi na ten temat. i nie wiem gdzie Ci ludzie sie podziali, a potrzebuje ich. i dziwne ze nie ma tematycznego forum o tym problemie -łatwiej by było. a może jest tylko nie potrafie go znalezc..???

Gość weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeed
a patrzyłyście według funkcji "szukaj" ?

Gość ejbisi
No właśnie ta wyszukiwarka jest beznadziejna, jak by ktoś mógł tu zamieścić linki to byłabym wdzięczna... Skorpionica a może masz linki do tych wypowiedzi u siebie w historii wyszukiwarki?

Gość ejbisi
Tfu, nie historii wyszukiwarki, tylko historii przeglądarki. Opcja Szukaj jest do d...!

Gość skorpinica784
dzięki.A teraz poopowiadajcie mi troche o prąciu :) prosze:)

Gość lalalalasrakataka
Mam tu pytania które trzeba zadac alkoholikowi i gdy na nie odpowie będzie uświadomiony ze jest alkoholikiem.

Gość wdowa.........
był taki topik i sam nie moge go znalezc a szkoda bo fajne tam wypowiedzi byly

szaukałam w wyszukiwarce i znalazłam tam tylko krótkie wypowiedzi, stare dialogi itp a nie aktualne forum, takie jak teraz rozmawiamy. bo o to mi chodzi

Gość lalalalasrakataka
1.Czy pije Pan alkohol, co dziennie? 2.Ile kieliszków i jakiego alkoholu Pan spożywa? 3.Czy za każdym razem, gdy Pan pije upija się Pan? 4.Czy uważa Pan, że gdyby Pan chciał mógłby Pan całkowicie zaprzestać spożywania alkoholu? 5.Czy zauważył Pan, że coraz więcej alkoholu jest Panu potrzeba by zdobyć „dobry nastrój”? 6.Czy pije Pan w ukryciu i czasem chowa alkohol przed innymi? 7.Proszę podać przynajmniej 3 powody picie alkoholu. 8.Czy według Pana wino czy piwo to również alkohol czy do alkoholu można zaliczyć tylko spożycie wódki?

Gość weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeed
może poproście moderatorów. Jesli mogą pomóc w jakiś sposób

Gość lalalalasrakataka
A tu odpowiedzi: 1. Istotnie, niektórzy alkoholicy nadużywają alkoholu codziennie. Bardziej typowym sposobem picia w zaawansowanym stadium choroby alkoholowej jest jednak picie nieumiarkowane przerywane dłuższymi lub krótszymi okresami całkowitej abstynencji. 2 . Alkohol, wypijany w niewielkich ilościach i do tego sporadycznie, nie powoduje widocznych zmian w organizmie. Kiedy sięganie po alkohol powtarza się zbyt często lub kiedy organizm jest szczególnie wrażliwy na działanie alkoholu - nawet niewielkie jego ilości muszą, w jakimś momencie, zaszkodzić. 3. Alkoholikiem jest osoba, która utraciła zdolność trafnego przewidywania czy i kiedy utraci kontrolę nad ilością wypijanego alkoholu. A zatem awanturnicze, lub inne społecznie nieakceptowane zachowania jakie mogą wystąpić podczas picia stanowią rezultat utraty kontroli nad alkoholem. Nie są to zachowania świadomie zamierzone przez tę osobę, co zresztą często powoduje u tej osoby konflikt wartości. Negatywne zachowania są efektem działania alkoholu, od którego alkoholik nie może się powstrzymać z chwilą wypicia pierwszego kieliszka. Niezdolność do zachowania kontroli nad ilością wypitego alkoholu, nie zaś samo upicie się, stanowi zatem kryterium pozwalające odróżnić osobę z problemem alkoholowym od osoby pijącej towarzysko. 4. Alkoholizm jest choroba charakteryzująca się utratą kontroli nad piciem. Problem nie polega na braku silnej woli, lecz na uzależnieniu od alkoholu. Alkoholik nie chce pić tak jak pije, chce pić "jak wszyscy". Gdyby to była kwestia wyboru, alkoholik wybrałby taki sposób picia, aby nie mieć problemu. Charakterystyka choroby alkoholowej. 5. Człowiek o zwiększonej tolerancji na alkohol może pić więcej niż inni i potrzebuje coraz więcej alkoholu do uzyskania tego samego efektu, co poprzednio (W przeszłości dwie lampki wina wystarczały, obecnie potrzeba czterech, żeby się poczuć tak samo "dobrze"). 6.Picie w ukryciu jest sygnałem, że picie stało się dla tej osoby bardzo ważne. Może też wskazywać, że alkoholik nie chce aby inni widzieli, ile i jak często on (lub ona) pije. Oto typowe przykłady picia w ukryciu: a) Osoba kłamie zapytana ile wypiła. b) Na przyjęciach nalewa innym, aby móc nalać sobie więcej. c) Wypija przed i po przyjęciu po to, by w czasie przyjęcia nie musieć pić więcej na oczach innych. d) Okazuje niechęć do rozmów na temat własnego picia i związanych z nim zachowań. 7. Aby uzasadnić powody picia alkoholik wynajduje powody do picia lub najrozmaitsze usprawiedliwienia. "To wina mojej żony", "w pracy za dużo ode mnie wymagają", "potrzebuję drinka żeby się odprężyć", picie sprawia mi przyjemność, co w tym złego, że od czasu do czasu przeholuję?” Niebezpieczną częścią tego systemu jest to, że alkoholik zaczyna sam we wszystko wierzyć. Alkoholik musi wierzyć we własne uzasadnienia po to, aby zachować dobre mniemanie o sobie. 8. Nie ma znaczenia jaki alkohol pijesz. Ważne jest to ile go wypijasz oraz jak się po nim zachowujesz.

NE ROZUMIEM DLACZEGO KTOS MA TAKI SAM PSEUDONIM ?????????????????????????????????? ale ja o pąciu nie mam zamiaru rozmawiac