Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lucyinthesky

pieprzyki na twarzy- można usuwać czy nie?

Polecane posty

Gość lucyinthesky

witam. problem polega na usunięciu pieprzyków z twarzy. myślałam, że to taki prosty i zwyczajny zabieg, a tu po zapytaniu o to dermatolog dowiedziałam się, że usunąć nie można. jak to? więc do końca życia mam się męczyć z twarzą pokrytą wieloma ciemnymi i dużymi znamionami? a może warto zmienić lekarza? czytałam o takim usuwaniu, a lekarka mnie zgasiła zwrotem 'nie wolno i nie można'. to jest twarz, więc o głębokich bliznach nie ma mowy, ale są lasery przecież. no nie pogodzę się z tym. wie ktoś coś więcej o usuwaniu pieprzyków z twarzy? podkreślam, ze taki zabieg miałby mieć cel czysto kosmetyczny czy estetyczny. raczej nie ma żadnych wskazań do wycinania do badania histopatologicznego.

Gość sdgbe

Gość o2.pl Sp. z o.o.
pieprzyki są fajne, nie pozbywaj się ich :)

zmien lekarza jeśli to tylko pieprzyk możesz zostawić jeśli to jakaś inna zmiana trzeba usunąć i nie ma znaczenia czy twarz czy nie Skąd jesteś?Jeśli okolice Krakowa wybierz się do szpitala Rydgiera tam jest dobry fachowiec od usuwania takich rzeczy.

Gość lucyinthesky
pieprzyki może są fajne, ale jeśli na samej twarzy masz kilkanaście bardzo ciemnych, widocznych... mieszkam niedaleko krakowa.dzięki. wybiorę się tam, bo nie daje mi to spokoju.

Gość mjki
DLA POCIESZENIA NIEKTORYCH;jezeli chodzi o pieprzyki to chcialam wam powiedziec ze usunelam na poczatku Lutego tego roku dwa dosyc duze z twarzy z ktorymi meczylam sie od wielu lat i zawsze mialam kompleks z tego powodu. Po miesiacu zostal mi tylko taki troche bardziej czerony punkt ale to tez minie nie powinnam tego oplac. A wczesniej przed okola 7 - mioma latami usunelam z czola tam w ogole nie ma znaku.Ozcywiscie mialam to szczescie ze nie byly one zlosliwe (zostaly wyslane probki do laboratorium) bo tak tez czasem bywa.

A czy mogłybyście mi pomóc?? pare lat temu, juz nawet niwiem ile, małam dosłownie syfa miedzy oczami no i siostra mi go wycisnęła. ale krw mi potem długo leciała, strup sie zrobił i od paru lat mam pieprzyk, gruby i odstjący aczasem moge go wycisnąć i troszke białejmazi wchodzi. czy możec mi poradzić co z tym zrobic?? licze na jakąkolwiek informacje. dzieki

Gość dobry koles
strzelic se w leb;d

Gość gość
Huhu... To ja wznawiam temat ^^ Swoją drogą ciekawe, czu ktoś mi odpisze xD A więc tak: mam 15 lat i pieprzyk ok. 0.5 cm (wielkoşć) i ok. 0.5 cm nad ustami. Od pewnego czasu zaczęłam czytać wszystkie wpisy na temat usuwanie pieprzyków laserem, skalpelem, czy poprzez odmrożenie. Porozmawiałam z mamą i ona zgodziła się żebyśmy poszły do chirurga. Z wielką radością i nadzieją poszłam do tego lekarza. A on co? Kazał mi wyjść. Wyszłam z gabinetu totalnie w szoku. Ale zdecydowalam sie pojsc do innego/jak sądzą inni/lepszego chirurga. Tylko musze poczekac na wizyte okolo miesiaca :) I tu pytanie do was: kto mial wycinany pieprzyk na twarzy skalpelem a kto laserem? Chcialabym wiedziec na co mam byc przygotowana :l Jak wyglądał zabieg i jaki pozostał ślad? Pozdrawiam i czekam na odpowoedzi :*

Gość gość
Mam do was pytanie... Czy ktos wie jaki sposob usuwania pieprzykow jest najlepszy (najmniej bolesny i najmniej widoczny po operacji

Gość gość
Ja tam z całej głowy, plus twarz usunęłam z 7 (z twarzy 2). Zwykłą klasyczną metodą - skalpel i szycie. Zagoiło się bez problemu mimo, że mam cukrzycę. I tak naprawdę nie ma wcale wyboru metody, bo tylko skalpelem można wyciąć margines i dać zmianę do przebadania, a wszelkie lasery itd. to niepotrzebne gmeranie w zmianie. W ogóle nie wiem co ludzie przeżywają, wycinanie mniej boli niż dentysta, lekkie ukłucie i już w pełni znieczulony obszar. Najwyżej mała blizna zostaje i to zależy gdzie, bo ja w jednym miejscu prawie nie mam. Po prostu nie ma co przeżywać tylko iść i wyciąć.

Gość gość
ja usunelam z policzka. wyrastaly z niego wloski i byl bardzo irytujacy.moze masz jakies duze te pieprzyki? bo moja siostra chciala usunac u tego samego lekarza i je odradzil,ze duza blizna bedzie

Gość gość
pewnie że można, ja miałam bardzo dużego pieprzyka koło nosa, od zawsze mnie irytował, ale nie miałam pieniążków żeby go usunąć, jak byłam na dniu otwartym w CDiME Amaryllis w Bytomiu, pani doktor dermatolog powiedziała że można go usunąć laserowo, że jest to nawet wskazane, miejsce gdzie miałam tego pieprza pani doktor znieczuliła więc zabieg był szybki i bezbolesny a koszt tylko 150 zł

Gość gość
Ja usuwałam pieprzyk na Wąwozowej w Elite, ładnie mi usunęli bo nawet ślad nie został. Zabieg wykonuje lekarz.

Gość gość
Ja bym chciała usunać pieprzyki na twarzy . Mogł by mi ktoś podać gdzie jest dobry chirurg alby taki zabieg wykonać i żeby nie zostały blizny ! :)