Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

egi

myoma-pomocy

Polecane posty

witam,bylam wczoraj na usg(pobolewal mnie brzuch po prawj stronie)-myslalam ze to moze watroba bo lubie ostre rzeczy.I tu przezylam szok-lekarka zapytala czy mam problemy z wyproznieniem sie--wiec tak moge tydzien i nic ziola niepomagaja mi.Stwierdzila ze tak niemoze byc,ze kiedys trzeba bedzie otworzyc jelito.Najgorsze to ze powiedziala mi ze mam natychmiast isc do ginekologa zeby potwierdzil ze myoma jest na 15mm.I co teraz-placze caly czas po tym jak naczytalam sie o tym!!!

Gość tylko
przecież to jest tylko mięśniak dlaczego lejesz łzy? idź najpierw do ginekologa niech ci zrobi badania i zaleci leczenie

Gość thgtttttttttttttttttttttttt
myoma nie rozumiem co to jest?

Mięśniak (łac. myoma, ang. myoma) - guz łagodny pochodzenia mezenchymalnego wywodzący się z tkanki mięśniowej. Mięśniaki dzielimy w zależności od tkanki z jakiej się rozwijają: mięśniak gładkokomórkowy (łac. leiomyoma) - rozwija się z mięśni gładkich (np. w macicy) mięśniak prążkowanokomórkowy (łac. rhabdomyoma) - rozwija się z mięśni poprzecznie prążkowanych (np. w mięśniach szkieletowych). Mięśniaki mogą występować jako guzy pojedyncze lub mnogie. Leczenie mięśniaków jest chirurgiczne i polega na operacyjnym usunięciu guza lub guzów. Złośliwa postać mięśniaka nosi nazwę mięśniakomięsaka.

Dlatego czytajac o tym lzy same mi plyna

Gość tylko
nawet jak zajdzie konieczność operacyjnego usuwania, to nie musisz się martwić, nie jest to taka tragedia, moja koleżanka po usunięciu mięśniaków zaszła w ciążę i szczęśliwie urodziła córeczkę, głowa do góry

Gość A ile masz lat

Witam,mam 29 lat-a czy to takie wazne ile???Pozdrawiam

Gość egi przy 15 mm nie masz się co
martwić :) Do 40 mm stosuje się leczenie farmakologiczne. Czasem nawet się żadnego leczenia nie stosuje tylko obserwuje w jakim tempie mięśniak rośnie. U mnie wykryto mięśniaka gdy miał już 46 mm na 60 mm. Za późno było na leczenie tabletkami, więc miałam usunięte operacyjnie (normalnie - czasem robią laparoskopię). Mój mięśniak rósł bardzo szybko i do czasu operacji miał juz 9 cm. Teraz jestem rok i 4 miesiące po operacji i jest dobrze. Wyłuskali mięśniaka, rana na brzuchu ładnie się zagoiła - mam prawie niewidoczną bliznę. Nic mnie nie boli. Tyle, że cały czas biorę hormony. Groziło mi usunięcie macicy przy takim wielkim guzie, ale naszczęście udało się usunąć samego mięsniaka. Twój jest malutki, więc narazie się nie martw. Poczekaj co ginekolog stwierdzi :)

wAŻNE !!!mIĘŚNIAK SĄ POCZĄTKIE MENOPAUZY ! Jeżeli jesteś jeszcze taka mloda to nic nie stoi na przeszkodzie jak szybko się tego pozbyć .Chyba masz zamiar szcześliwie urodzić????życzę powodzenia i szybkiego usuniecia tego !pozdro !

Gość egi przy 15 mm nie masz się co
aha - co pół roku chodzę na kontrolę. Ostatnio pani doktor powiedziała, że nie mam się martwić bo w moim wieku (27 lat) mało kiedy się mięśniaki pokazują od nowa. Dopiero w okresie menopauzy może znów coś się pojawić ale nie musi. Wiem, że są różne przypadki (naczytałam się sporo na ten temat) i czasem mięsniaki powracają, ale będąc pod stałą kontrolą ginekologiczną zawsze w porę można wyłapać wszelkie zmiany i podjąć stosowne leczenie.

Dziekuje bardzo za cieple slowa i wsparcie,ja tez sie naczytalam o tym swinstwie i przez dwa dni lezalam i plakalam,myslac dlaczego ja?Wiem ze wazne jest leczenie od poczatku i dlatego szukalam wolnych terminow.Niestety dopiero znalazlam prywatnie za tydzien,przychodnie-masakra miesiac czekania.Pozdrawiam was wszystkie dziewczyny i dziekuje za slowa otuchy!!:)