Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fgdfgfgfgf

czy człowiek ma wolną wole czy jest odgórnie zaprogramowanym automatem..?

Polecane posty

Gość fajnie...
tylko istota wolna jest zdolna do samozniszczenia!!!!!pamietajcie o tym

A więc czytałem kiedyś o skaczących w przepaść mustangach byle nie dać się złapać goniącym. Choć pewno one nie były świadome tego co robią.

Gość pytanie jest jedno
po co ktoś nas ulepił? :o dla zabawy czy co?........ :(

Gość bawimy się w życie...

To właśnie jest jakieś sedno.. tak naprawdę nie wiemy po co to wszystko.. więc żyjemy wyobrażeniami że jest jakiś sens.. lub wręcz przeciwnie. Byłem na spacerze... poczułem się wolny.. :D

Gość gość2015
Ani nie ma wolnej woli ani nie jest odgórnie zaprogramowanym automatem. Człowiek jest automatem, ale NIE odgórnie zaprogramowanym. W stanowisku filozoficznym nazywanym "hard incompatibilism" wolna wola jest niekompatybilna zarówno z determinizmem jak i indeterminizmem. To stanowisko w zasadzie odrzuca w ogólę istnienie woli, zarówno wolnej jak i niewolnej. Warto też wiedzieć, że nie należy determinizmu mylić z fatalizmem czy predystynacją.

Gość gość
A ja wolną wolę posiadam.Nie lubie czytać bzdur i w takim razie się żegnam.

Gość gość
nad marketingiem pracuja najlepsi psychologowie. bo handel to psychologia. potrzeby napedzane odwieczna potrzeba akceptacji - czyli jak bede mial droższe buty to mnie beda bardziej kochac i szanowac. i łykamy to bezkrytycznie i wchodzimy w te nakrecajaca nas spirale. bo szampon to dzielo i filozofia. coraz bardziej potrzeby nizszego rzedu miesza się z sacrum Czlowieka. x a ja reaguje dokładnie odwrotnie, gdy coś jest nachalnie reklamowane natychmiast omijam ten produkt z daleka bo z góry wiem że to jest bubel

Gość elo elo
Jak to powiedział Albercik Zweistein: ,,Człowiek może robić co chce ale nie może chcieć czego chce''