Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Przybywam z daleka

mam kilka pytań będę wdzięczna za odpowiedz

Polecane posty

otóz tak prowadzę działalność gosp ale mam ten mały zus 350zl to taka zniżka na pierwsze dwa lata. I teraz nie wiem czy przy takim zusie mogę miec jekiś płatny urlop po porodzie itd. Nie wiem co zrobic czy zawiesic działalność czy moze urlop mi sie należy i normalnie oplacac zus? Jak ktos wie to będe wdzieczna za odpowiedz. Następne pytanie czy mogę w ciąży ćwiczyc aeroby? np rower itd. dzięki :)

Gość gość
moge ci troszke pomoc bo mialam podobny problem z zus-em a na rowery tez chodzilam i narazie zaprzestalam:)

ike wielkie dzięki - jak tak wyglada sytuacja to zamiast na zus wole tą kase wplacac na konto i po porodzie troszke sie jej nazbiera. nie mam zamiaru placic dodatkowo jakis skladek a pozniej dadzą mi 200zł :P i to tylko na 18 tygodni wychowawczy mi sie nie nalezy :( no szkoda ale co tam:) a wiesz moze coś o cwiczeniach w ciązy.oczywiśćie w stopniu umiarkowanym :classic_cool:

Gość gość
jesli chodzi o zus, to jesli masz maly to nici ze zwolnienia, chodzi o to, ze przy malym zusie skladka zdrowotna jest oplacana w calosci, natomiast chorobowa to jakies.. 7zł jesli dobrze pamietam, u mnie bylo tak:do lutego mialam placony (przez dwa lata) maly zus, od lutego duzy, rodzic mam w lipcu. teraz tak: do zwolnienia brana jest srednia z ostatnich 12 miesiecy, u mnie np. gdybym teraz chciala isc na zwolnienie to mialabym 9 miesiecy malego zusu i 3 duzego, ksiegowa wyliczyla mi zwolnienie w wys. 100zl i do tego musialabym oplacac jeszcze zdrowotne 195zl:(:( czyli bylabym na -100. dlatego tez zawieszamy dzialalnosc

obie ciąże miałam zagrożone- więc absolutnie ćwiczyć nie mogłam- na ten temat więc- wiem nic;)

Gość gość
ale mozesz zrobic tak jak, wlasnie zawiesilam dzialanosc od 20marca do ok 20 maja, potem odwieszamy w maju, place duze zusy za: kawalek maja, czerwieci kawalek lipca (zeby sie nie przypieprzyli) a oni przy przechodzeniu na macierzynski licza juz z duzego zusu i dostaje normalnie ok 1000 od polowy lipca do listopada

Gość gość
bo w wypadku macierzynskiego nie wymagane jest 180 dni ciaglosci tak jak przy zwolnieniu, dlatego mozna pokombinowac

no ja tez zawiesze albo wogole zlikwiduje. Tylko teraz jeszcze mam problem z ubezpieczeniem:( Bo jak zawiesze dzilalnośc to urząd pracy mnie nie zarejestruje a jak zlikwiduje działalnośc to później będe musiała oplacac caly zus - nie jestem jeszcze po ślubie i nie mam pojecia co z tym ubezpieczeniem zrobic. Facet pracuje ale nie wiem czy6 on moze mnie ubezpieczyc na swoim ubezpieczeniu czy jak? Wydaje mi sie ze nie bo nie jestesmy po slubie. Ale moze ty wiesz cos wiecej?

Gość gość
mi sie wydaje, ze nie bedzie mogl

Gość gość
ale pomysl jeszcze z tym zawieszeniem, tak jak u mnie, bo to naprawde ma sens, troche kombinacji, potem tak jakby dwa duze zusy i spokoj

jak zawiesze zus to za cały porod it bede musiała płacic bo przeciez nie bede miala ubezpieczenia a ja dopiero pol roku mam dzialalnosc takze jeszcze połtora mi brakuje do pełnego:(

Gość niski zus
hej mozesz mi powiedziec gdzie mozna sprawdzic stawke niskiego zus na dany miesiac? na stronie zus nie moglam znalezc..czy trzeba co miesiac chodzic i pyatc do zus jaka jest stawka w danym miesiacu?

Gość gość
natomiast jesli chodzi o rowery czy wogole cwiczenia... ja chodzilam na spiny, super sprawa, tyle ze u mnie na poczatku lekarz kazal sie oszczedzac, mialam silne tylozgiecie macicy i rowery, jak rowniez jakiekolwiek inne cwiczenia byly zakazane. jesli masz ciaze bez absolutnie zadnych komplikacji, wczesniej cwiczylas caly czas, to wrecz nie wypada bys przestawala. wiadomo intensywnosc trzeba zmniejszyc

o to musiałabyś zapytać ;) dziecko będzie mógł ubezpieczyć napewno- ale czy matkę dziecka- niekoniecznie- fakt najlepiej zadzwonić i zapytać u źródła- ja zawsze tak robię- nie wiem- dzwonię- przecież nikt moich personaliów przez tel nie spraawdza

Gość z tego czego się dowiedzialam
nie jest możliwe zawieszenie działalnosci, tylko trzeba zlikwidować a potem znowu zakładać. Pewne jestescie, ze można zawiesić? Bo tez mnie to interesuje, z innego wzgledu niż ciąża co prawda.

Gość gość
tak jak zawiesisz do samego porodu to tak, ale jak odwiesisz teoretycznietrzy misiace przed to nie ma problemu.. do porodu potrzebny jest odcinek z ostatnia wplata, czasem dwiema, a moze sie jeszcze uda z tym macierzynskim.nie chce ci namieszac, ale ja tak robie i wszystko jest bez problemu, musisz tylko porozmawiac z konkretna ksiegowa:)

Gość gość
jestem pewna ze mozna poniewaz od zeszlego piatku mam zawieszoną:)

stawki zmieniaja sie co trzy miesiące - zdrowotne sa takie same czyli 195,15 a spoleczne sie zwiekszaja zadzwon do zuzu i udzielą ci informacji ile za dany miesiac

Gość gość
tylko zrob tak jak ci pisalam, ja mam termin na lipiec, dokladnie polowe lipca i robimy tak: kawalek maja, czerwiec i kawalek lipca, niby trzy miesiace a naprawde dwa, a wtedy sie nie czepia

Gość gość
ojj tu Ci nie pomoge, bo u mnie to wszystko ksiegowa zalatwia

mussz- kurcze ale jaki pit bezie do tego nie pamiętam- z dokumentów- ja jak zawiszalam nie potrzebowałam żadnego tylk ten pit wypełniłam na miejscu

Gość gość
tak bedzie najlepiej:) mam nadzieje, ze wszystko sobie dobrze pozalatwiasz, bo ja to tyle zdrowia upsulam na tym cholernym zusie.... masakra.. zlodzieje

Kurde no niby wszystko ok tylko co wtedy jak np będą jakies powiklania i bede musiala lezec w szpitalu :(:(:( wtedy to sie do konca zycia nie wypłace :( ostatnim razem leżałam aż dwa tygodnie na podtrzymaniu w 8 miesiacu.

chyba jednak nie pozozstaje mi nic innego jak zamkniecie działalnosci i zarejestrowanie sie w urzedzie. Oczywiscie musze miec zaswiadczenie od lekaza ze jestem w ciązy bo inaczej zaraz wywalą mnie gdzies do pracy.

Gość gość
a w ktorym jestes tygodniu???