Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy przesadzam

moj roczny synek trzepie rączkami

Polecane posty

Gość czy przesadzam

tzn macha jak slyszy muzyke, jak chodzi to zdarza mu sie trzepotac, gdzies wyczytalam, ze podobnie zachowują się dzieci autystczne :( mam powazne obawy czy to jest normalne...

Gość mamusiuuu
on tanczy daj mu spokoj :) Moj tez tak zaczynal.

Gość z dziecmi autystycznymi
nie ma kontaktu....

Gość dzieciak moich znajomych...
..robil tak samo, okladal sie łapami i się cieszyl. Jest jak najbardziej normalny! :D Przestan dramatyzowac!

Gość czy przesadzam
dziekuje, za odpowiedzi. Tez sobie tlumacze, ze z dziecmi autystycznymi nie ma kontaktu, moj synek jets towarzyski chetnie sie przytula, ale majac rok czasu nie mowi nic, nawet nie gaworzy, jest tylko buuuu i szeptem papapapapa. Wiem, ze brak mowy to jeden z objawow autyzmu i teraz bacznie obserwuje synka i kazdy podejrzany gest, zachowanie mocno mnie stresuje.

Ciesz się tymi chwilami, kiedy jest takim głupolkiem :), czas tak szybko ucieka. Zaraz będzie Ci pyskował i z rozrzewnieniem wspomnisz te stare, dobre czasy, kiedy jeszcze nie mówił. Mój synek szedł do przedszkola i mówił bardzo słabo. Jak wszyscy mężczyźni w mojej rodzinie zresztą. Nie przejmuj się, nic niepokojącego w zachowaniu Twojego dziecka nie widzę. On ma dopiero roczek.

Gość czy przesadzam
musztarda- dziękuję :) Twoje słowa są słowami mojej mamy :) mowi, że mam wyłączyc internet gdyż w nim chorób małemu szukam. Podobno chłopcy mają opóźnioną mowę ale żeby aż tak? w wieku 12 msc nie gaworzyć? zadnych powtarzanych sylab typu bababa mamama. Musztarda a Twoj synek duzo gaworzył?

Przecież on jest malutki, a na pewno chodzicie na wizyty kontrolne, pewnie miał już bilans, prawda? I wszystko jest ok na pewno. Mój słabo gaworzył, mówił bardzo źle. I to nawet nie dlatego, że źle wymawiał, tylko po prostu nie mówił w ogóle prawie. :) Nasza lekarka, już to pewnie pisałam, cały czas się stukała w głowę i mówiła, że wynajdujemy problemy. Rozwijał się normalnie, reagował na polecenia i wykonywał je. Tylko... nie mówił. Wiem co przeżywasz... ja też obserwowałam wszystkie dzieci dookoła, które szybko zaczęły mówić, a mój nie... Ale ja chyba zaczęłam panikować później... on ma dopiero roczek. Ale jeśli masz wątpliwości, to skonsultuj się z lekarzem.

czy przesadzam - to jest calkowicie NORMALNE zachowanie!:)moze w przyszlosci dyregentem slawnym zostanie;)Nie martw sie i ciesz ze reaguje na dzwieki!:)

Gość czy przesadzam
musztarda- to mam podobne obawy do Twoich. Lekarka mówi, że to nie jest normalne ze w wieku 11 msc nie mowi mama. To mnie zestresowalo. Zrobilismy szereg badan, badanie dna oka, badanie sluchu, zaliczylismy wizyte u neurologa. Wszystko jest Ok, tylko ta mowa... musztrada- Twój synek kiedy zaczął gaworzyć/mówic? Czy przyszło to tak samo z siebie? czy jakos wspomagaliście rozwój mowy? Z gory dziekuje i przepraszam za błedy mantodea- nie miałabym nic przeciwko gdyby wyrósł na Rubika :)

czy przesadzam - jesli twoje dziecko reaguje na dzwieki muzyki reaguje na osoby bliskie smieje sie itp.TO NIE JEST DZIECKIEM AUTYSTYCZNYM!!!!!:)To ze w wieku 11 mcy nie powiedzialo mama itp.wcale nie oznacza ze cos jest z nim nie tak i nie sluchaj bredni bo w depresje wpadniesz.To jest tak jak z ciaza jedna do drugiej nie podobna.Poczekaj jeszcze troche zanim zaczniesz sie martwic:)

Musztarda ma rację:P Chociaz mój maly o dziwo bardzo szybko zaczął mówic ok 1,5 roku juz mówił wyraźnie zdaniami. I wiesz co ja tez szukałam u niego jakis chorób bo wydawało mi sie to z kolei nienormalne, wszyscy jego rowiesnicy cos tylko belkotali a on mówił wszystko :classic_cool:

Gość czy przesadzam
dzieki za odpowiedzi :)

Gość siostraautystyka
wkurwiłyscie emnie troche takie zatroskane mamusie jestescie a gowno wiecie o autyzmie po pierwsze autyzm to nie jest choroba zaraźliwa !!! nie ma znaczenia czy dziecko miało kontakt z autystykiem czy nie po drugie autyzm moze się ujawnić w wieku kilku miesięcy do 3 lat i nie ma znaczenia jak do tej pory się rozwijało Prawda jest taka że jak macie dziecko w wieku do 3 lat to każde z nich teoretycznie może mieć autyzm!!! mój brat w wieku 9 miesięcy sam korzystał z nocnika mówił pojedyńcze słowa zaczynał łączyć słowa w wyrazy przed ukończeniem 2 roku życia trach!!! i z brata zrobiło się małe niemowle zaczął sikać w majtki automatycznie przestał mówić jedną z niepokojących cech która może się ujawnić w wieku niemowlęcym jest nie tolerancja dzieci na dotyk przytulanie autystyczne dzieci nie lubią się przytulać

Gość czy przesadzam
siostroaustyka!- ciesze sie, ze sie odezwalas. Co takiego spowodowało,że Twoj brat nagle zaczal przejawiac objawy autyzmu? czym to sie objawiało? Jak czytalas to widzisz, ze martwie sie o swojego synka, dodam, ze synek bardzo lubi sie przytulac, czasami sam przychodzi i dobrowolnie sie tuli. co mnie zaniepokoilo to te trzpotanie ramionami- na jakiejs stronie www wyczytaalam ze przypomina to trzepotanie skrzydel ptaka . Bede wdzieczna jak mi odp...

Gość siostraautystyka
nie było żadnego powodu autyzmu pojawił się jak złodziej niespodziewanie mama myślała że ma kolejne zdrowe i silne dziecko a tu trach z perspektywy czasu moge powiedzieć że Andrzej(mój brat) nie chciał się przytulać unikał kontaktu wszyscy myśleli że to poprostu spokojne dziecko z tego co piszesz nie wygląda mi na to aby twój synek miał mieć autyzm trzepotanie rączkami o niczym nie świadczy a jeżeli się boisz o synka to możesz poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie do neurologa w sprawie tego trzepotania rączkami choć wątpie że to może być jakieś schorzenie u mojego brata pierwszym sygnałem było nagłe cofniećie się czynności które potrafil: siusianie do nocnika samodzielne ubieranie! jedzenie bo jak na swój wiek przewyzszał rówieśników o głowe pamiętam koleżanki gratulowaly mamie samodzielności Andrzeja wystapił nagły zanik mowy dziwne zachowania wydawanie dziwnych dźwięków sprawiał wrażenie głuchego itd

Gość czy przesadzam
siostroaustyka! moj synek tez jest dosc spokojny i wiele mam nie moze sie nachwalic, czesto sam sie potrafi zabawic uklada swoje kolcki bawi sie szczeniaczkiem uczniaczkiem ktorego spontanicznie przytula - macha raczkami w rytm muzyki. To trzepotanie mnie zastanawia i ostatnio synek tez dziwnie przechyla glowke do tylu- wygina sie w taki łuk a robi to głownie przy pieszczotach. siostroaustyka- a czy nie zauwazyliscie, ze objawy nasilily sie po szczpionkach? Czy u Was w rodzinie ktos chorował? Bardzo sie boje o swojego synka

Gość pomaranczowaaco
absolutnie to nie było po szczepionkach jesli dalej masz niepewności dla uspokojenia znajdź sobie strone kta krajowego towarzystwa autyzmu i i skontaktuj sie z nimi w tej sprawie na 100% jestem pewna że z twoim synkiem jest w porządku dla pewności zadzwoń do nich i pogadaj będziesz spokojna życze miłej nocki i nie martw się na zapas

Gość czy przesadzam
dziekuje za informacje, Tobie rowniez zycze wszystkiego dobrego. Jesli jeszcze moge zapytac to czy autyzm mozna "zaleczyc" ewentualnie cofnac objawy?

Moja mała też tak trzepie rączkami, ale to przy muzyce albo jak zobaczy ptaszka, bo ptaki machają skrzydełkami. I w zabawie, też się odchyla do tyłu jak wypowiadam :ooo zemdlała\" o ona odchyla się do tyłu i otwiera buziola :) Ja za to miałam schizę, że ma autyzm bo przestała nagle lubić się huśtać i bujać, ale zbieglo się to z nauką chodzenia i zafacynowaniem poznawania świata na wlasnych nóżkach, teraz się huśta, ale nie lubi siadać na tych placykowcych kogucikach na spręzynach czy jeździć rowerkiem po chodniku. Pediatra mnie spławił, więc systematycznie ją zachęcam, po troszku :)

siostraautystyka wk**wiłyscie emnie troche takie zatroskane mamusie jestescie a gowno wiecie o autyzmie po pierwsze autyzm to nie jest choroba zaraźliwa !!! nie ma znaczenia czy dziecko miało kontakt z autystykiem czy nie Rozumiem, że kierują Tobą emocje, ale nie krzycz nas nas, bo żadna nie wypowiadała się na temat autyzmu, tylko na temat własnych doświadczeń z problemem mowy u dziecka. czy przesadzam>>> ja już tak dokładnie nie pamiętam, wiesz jak jest... przychodzi kolejny etap w rozwoju, kolejne doświadczenia... zapomina się o przeszłości. Synek mój jak miał 2,5 roku, to mówił dwa słowa: tata i anioł. :) Pisałam, jak szedł do przedszkola ledwo co mówił, miałam wątpliwości, czy w ogóle sobie poradził. Nadrobił w szybkim tempie. Nasza lekarka nie widziała nawet potrzeby konsultacji u logopedy, bo twierdziła, że ma jeszcze czas. Ja nawet myślałam o tym, żeby mu podciąć wędzidełko, bo się gdzieś na ten temat \"oczytałam\". Postukała się w głowę. :D Czekaliśmy więc cierpliwie jak mówię. Potem był pod opieką logopedy, takiego który przychodził dwa razy w tygodniu do przedszkola, ale nie on jeden. Większość dzieci miała problemy. Jeśli chodzi o Twoje obawy, możemy Cię tylko pocieszać, Waszym zadaniem jest obserwacja i szczególna opieka, skoro macie wątpliwości. Moje dziecko było pod opieką neurologa do roku. Zarosło Mu bardzo szybko ciemiączko, miał lekkie napięcie mięśniowe, które właśnie nasza pediatra wyłapała, więc sama rozumiesz... też nie było lekko. :D Ale jest wszystko w porządku, jest super chłopcem, inteligentnym, mądrym, sprawnym, trenuje piłkę nożną. :D A gada tak, że czasem muszę się wyłączyć, żeby nie zwariować. Nie martw się. Choć wiem, że to tak łatwo powiedzieć osobie postronnej. Ja naprawdę przeszłam dość dużo w pierwszym i drugim roku życia mojego dziecka, ale w porównaniu z tym, co przechodzą inne matki, to pryszcz...

Gość czy przesadzam
musztarda, ike, dziekuje. nie pozostaje mi nic innego jak cierpliwie czekac i obserwowac małego

Gość czy przesadzam
Papierowe Nozyczki i musztarda dziekuje za udział w topiku :)

Gość czy przesadzam
musztarda dziękuje za stronke- patrzac na te rysunki wdze, ze żadne z zachowań nie pasuje do mojego synka. a wracając do braku mowy to tez przez mysl przeszło mi podciecie wedzidełka.... ale narazie na czytaniu na ten temat poprzestałam. Dziekuje i pozdrawiam

Gość odp.
Autyzm może pojawić się po szczepieniach, szczególnie niebezpieczne jest MMR.

Gość czy przesadzam
o tych szczepieniach tez slyszalam...

Gość ma roczek i juz trzepie
?? WOW:D:D:D :P:P:P

Gość siostraautystyka
te szczepienia nie mają nicwspólnego z zachorowaniem na autyzm ta hipioteza juz dawno została obaona