Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lidziuniaaaa

WPADKA!!! Ja nie chce teraz dzieckaI

Polecane posty

Gość ludzie leczcie się
Ale do kogo Ty to piszesz?

Gość uwielbiam takie topiki
nie rzeźnia niewiniątek:D rzeźnia- to jak wy ze sobą rozmawiacie;) kocham kafeterie, tu widzę tyle agresji, jadu, podłości -uwielbiam jak ludzie mieszają sie z błotem, dlatego siedzę na tym forum:classic_cool:

Gość moja historiaaaa
o co wam chodzi pokazuje tylko co robią osoby które dokonują aborcji!!!!!

Gość olgaśna
SłUCHACZKA CHYBA ZWARIOWAłA.............................

Gość sluchaczka radia Maryja
Duszo Chrystusowa, uświęć mnie. Ciało Chrystusowe, zbaw mnie, Krwi Chrystusowa, napój mnie. Wodo z boku Chrystusowego, obmyj mnie. Męko Chrystusowa, pokrzep mnie. O dobry Jezu, wysłuchaj mnie. W ranach swoich ukryj mnie. Nie dopuść mi oddalić się od Ciebie. Od złego ducha broń mnie. W godzinę śmierci wezwij mnie. I każ mi przyjść do siebie, Abym z świętymi Twymi chwalił Cię, Na wieki wieków. Amen.

Gość ludzie leczcie się
Polecam również tematy o gejach tam też jest rzeźnia chociaż nie aż taka.

Gość kołala
a Ty nie mieszaj w to terrorystów,wszyscy sa dorośli,mają swój rozum wiedzą ze to z terroryzmem wspólnego nic nie ma.Nie odwracaj kota ogonem.

Wszechmogący i wieczny Boże, który stworzyłeś nas na Swój obraz i podobieństwo i nakazałeś nam poszukiwać dobra, prawdy i piękna, zwłaszcza w świętej osobie Twego Jednorodzonego Syna, naszego Pana, Jezusa Chrystusa Ciebie prosimy, racz sprawić za wstawiennictwem Świętego Izydora, biskupa i doktora, abyśmy w naszych podróżach po Internecie kierowali się tylko do stron zgodnych z Twoją wolą. Przez Pana naszego Jezusa Chrystusa. Amen.

na tematy o gejach też wchodzę:classic_cool: ale na aborcji jest lepiej:classic_cool:

Gość moja historiaaaa
ponieważ wiele osob ktore dokonuje aborcji nie zdaje sobie sprawy z końca że zabija dziecko!!!!!!!!!!!!!! ostatnie zdjecie jest z 8tyg ciąży!!!!!!!!!!!!!!!!!! to sobie zobaczcie czy to płód czy dziecko!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość ludzie leczcie się
dziewczyno to nie jest aborcja, czaisz? To tak jakbyś pokazała zamordowane roczne dziecko i napisała że to aborcja.

Miły Bogu Aniele, który mnie pod Twoją świętą opiekę oddanego, od początku mego życia bronisz, oświecasz i mną kierujesz. Czczę Cię i kocham jako mojego Patrona i Opiekuna, Twojej opiece zupełnie się oddaję. Proszę Cię pokornie, abyś mnie nie opuszczał choć jestem niewdzięczny i przeciw świętym Twoim natchnieniom wykraczam, lecz abyś mknie gdy błądzę – łaskawie poprawiał, gdy upadnę – podźwignął, nieumiejętnego – nauczał, strapionego – pocieszał, w niebezpieczeństwie zostającego – ratował, aż mnie do szczęśliwości w niebie doprowadzisz. Amen

ciekawe są też tematy o matkach które nie chcą karmić piersią, albo chcą mieć tylko 1 dziecko:classic_cool:ależ inne kochające mamusie je wyzywają:classic_cool:

Święty Michale Archaniele! Wspomagaj nas w walce, a przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha bądź nasza obroną. Oby go Bóg pogromić raczył, pokornie o to prosimy, a Ty, Wodzu niebieskich zastępów, Szatana i inne złe duchy, które na zgubę dusz ludzkich po tym świecie krążą, mocą Bożą strąć do piekła. Amen

Gość kołala
bardzo dobre porównanie i to dziecko i to dziecko,tylko to zabijane przez własną matkę jest jeszcze nie narodzone.Ale dla tych z mniejszą wyobraźnią porównanie z rocznym jest dobre,trafiłaś.

Boże w Trójcy Przenajświętszej, dziękujemy Ci za to, że dałeś Kościołowi Papieża Jana Pawła II, w którym zajaśniała Twoja ojcowska dobroć, chwała krzyża Chrystusa i piękno Ducha miłości. On, zawierzając całkowicie Twojemu miłosierdziu i matczynemu wstawiennictwu Maryi, ukazał nam żywy obraz Jezusa Dobrego Pasterza, wskazując świętość, która jest miarą życia chrześcijańskiego, jako drogę dla osiągnięcia wiecznego zjednoczenia z Tobą. Udziel nam, za jego przyczyną, zgodnie z Twoją wolą, tej łaski, o którą prosimy z nadzieją, że Twój Sługa Papież Jan Paweł II, zostanie rychło włączony w poczet Twoich świętych. Amen.

Gość ludzie leczcie się
o proszę to te ostatnie umknęły mi, ale polecam o kochankach również.

Gość moja historiaaaa
nielegalne aborcje przeprowadza sie do 5-6miesiąca!!!!!!!!!!!! z tego co wiem to w Polsce do 4miesiąca potem już lekarz sie nie podejmnie

Co to ma znaczyć?" - pytano w Dzień Pięćdziesiątnicy. Jakie znaczenie dla ŻYCIA miało więc to wydarzenie? Duch Święty pochodzi spoza nas, z obszarów życia, nad którymi nie panujemy. Jest On darem, który absolutnie nie daje się przewidzieć. A jednocześnie jest On wyrazem umiłowania nas przez Jezusa. Za każdym razem, gdy przychodzi nam w życiu coś zrozumieć, to tak jakby napełniał nas Duch Święty. Każda ogarniająca nas jasność jest Pięćdziesiątnicą Kościoła, której cechą jest inność (co do pochodzenia) i bezinteresowność. Dlatego nasze życie chrześcijańskie w swym etycznym wymiarze jest wynikiem łaski, przyjętego daru, a nie wynikiem naszych planów. Stąd też podstawą chrześcijańskiego wymiaru życia jest wołanie: "Przyjdź" czyli prośba o Innego niż my. Inny jawi się jako "Słodki Gość duszy", przyjmuje więc formę zażyłego obcowania. W efekcie współbrzmi ono z tym, czego oczekiwaliśmy, dlatego też wiąże nas z Panem i przekonuje do Niego. To wydarzenie odnawia się stale, jest dla nas pobudzającą życie łaską i powoduje coraz głębsze rozumienie tego, czym jest Pascha. Pięćdziesiątnica jest podarowaniem nam nowego umysłu i serca. Oto darowane nam jest uwolnienie od rany zadanej przez Wieżę Babel: rozproszenia i braku porozumienia. Oto możemy zrozumieć siebie i innych, porozumieć się, a co za tym idzie - budować. Nagle zawracamy z drogi wiodącej ku śmierci. Nowy umysł i nowe serce dążą do przekazywania tej nowości światu. Tu możemy mówić o odnowie Kościoła obecnych czasów. Kościół i świat współczesny czekają na ten ruch, nasz ruch życiodajny, płynący z nowej obecności Chrystusa w odnowionym sercu. Potem należy iść drogą od Chrystusa do wspólnoty i nie pozwolić na to, aby świat dyktował obce jej posłannictwo. Wówczas pierwsza Pięćdziesiątnica i dar żywego Kościoła nie wejdą w historię pobożnych wspomnień, ale uczynią życiem Kościoła współczesne wydarzenia. W ten sposób żywy Kościół może pomóc światu zmienić się, nie tracąc swojego posłannictwa: do bycia żywą częścią Ludu Bożego, żywą wspólnotą w świecie. "Chroń ponad wszystko twoje serce", modli się Kościół w czasie Paschy. Dzień 1 - Ojcze, który dajesz Ducha Ojcze, Ty nigdy nie odmawiasz Ducha Świętego tym, którzy Cię o Niego proszą. Ty bowiem pierwszy pragniesz, żebyśmy Go przyjmowali. Udziel nam tego daru, który zawiera w sobie wszystkie inne dary. Ty w tym darze zamykasz wszystkie sekrety Twojej miłości i całą hojność Twoich dobrodziejstw. Ten dar jest darem Twego ojcowskiego serca, w którym nam się wydajesz. Ten dar przynosi nam Twoje życie najbardziej wewnętrzne, abyśmy nim żyli. Ten dar ma rozszerzać nasze serca aż do powszechnych rozmiarów Twojego serca. Ten dar jest zdolny przemieniać nas dogłębnie, uzdrowić z naszych słabości i nas przebóstwić. Ten dar Twojej siły wszechmocnej jest konieczny dla wypełniania posłannictwa, które Ty nam wyznaczasz. Ten dar jest darem twojego szczęścia, w zapale miłości, ponieważ w Duchu otrzymujemy równocześnie dar radości z obdarowania. Dzień 2 - Duch prawdy Ukształtuj w nas duszę zakochaną w prawdzie, w pełnej prawdzie, w nieskończonej prawdzie. Daj przywiązanie do prawdy obiektywnej i broń nas przed pokusą zawładnięcia nią i przemieniania jej na nasz własny użytek. Natchnij nas poszanowaniem prawdy, troska o jej zachowanie w całej czystości i nienaruszalności. Uczyń nas miłośnikami prawdy gotowymi szukać jej i zdobywać ją za wszelką cenę. Obal w nas wszystkie fasady, które budujemy instynktownie i które mogą nam przesłonić to, co prawdziwe. Broń nas przed wszystkimi pretensjami miłości własnej, bo one osłabiają nasze przylgnięcie do prawdy. Daj nam odwagę wyżej stawiać prawdę ponad nasze upodobania osobiste, ponad nasze uprzedzenia i ponad pragnienia w nas utajone. Naucz nas przyjmować prawdę rozumem szeroko otwartym i z radością czynić ją naszą prawdą. Pomnażaj naszą gorliwość w szerzeniu prawdy i w dawaniu jej świadectwa. Spraw, byśmy odkrywali absolut prawdy w osobie Jezusa Chrystusa. Przyciągając nas do prawdy wiąż nas coraz głębiej z Tym, który powiedział: "Ja jestem prawdą". Dzień 3 - Duch rozeznania Ty, który swoją światłością nieustępliwą oddzielasz prawdę od fałszu, pomóż nam rozeznać to, co jest prawdziwe. Rozprosz nasze złudzenia i nie daj nam błądzić pod wpływem kłamliwych pozorów; ukaż nam rzeczywistość. Wyzwól nas od wszelkiego kłamstwa: od tego, które szkodzi bliźnim, i od tego, może jeszcze cięższego, które szkodzi nam samym. Naucz nas rozpoznawać pokusy, gdy tylko się pojawią, i obnażać ich fałszywy i próżny urok. Spraw, byśmy rozpoznawali prawdziwą mowę Boga w głębi naszej duszy i pomóż nam odróżniać ją od każdego innego głosu. Ukaż nam wolę Bożą we wszystkich okolicznościach naszego życia, abyśmy mogli podejmować słuszne decyzje. Naucz nas chwytać w wydarzeniach znaki Boże, wezwania, które On do nas kieruje, i pouczenia, które chce nam wpoić. Uczyń nas zdolnymi dostrzegać wszystko to, co Ty sam nam poddajesz, i nie tracić żadnego Twojego natchnienia. Udziel nam nadprzyrodzonej przenikliwości, która pomoże nam odkrywać wymagania miłości i pojmować żądania miłości wielkodusznej. Podnieś ku górze nasz wzrok, abyśmy mogli poznać Boga wszędzie, gdzie jego obecność jest nam dawana, i wszędzie, gdzie Jego działanie łączy się z nami i nas dotyka. Dzień 4 - Duch miłości Ty w całej swej Osobie jesteś miłością, Miłością jedyną i czystą; przyjdź i przemień całe nasze życie w miłość. Spraw, byśmy kochali na podobieństwo Boga, który nie stawia żadnych granic otwartości swego serca. Spraw to Ty, który cały jesteś jego darem. Spraw, byśmy kochali na wzór Chrystusa, który okazał ludzkości zdumiewającą dobroć i złożył za nią ofiarę swojego życia. Spraw, byśmy miłowali całym porywem naszej istoty, a także duchową energią, która od Ciebie pochodzi. Spraw, byśmy kochali w sposób najbardziej szczery i bezinteresowny odrywając się całkowicie od naszych własnych ambicji. Spraw, byśmy kochali poświęcając się darmo i chętnie zapominając o tym, co dajemy, i o tym, co cierpimy. Spraw, byśmy kochali pomimo wszystkich zawodów i wszystkich odtrąceń, byśmy kochali aż do końca, nawet kiedy nic w zamian za to nie otrzymujemy. Spraw, byśmy kochali z nieustającą cierpliwością, nie oburzając się na błędy i uchybienia bliźnich. Spraw, byśmy kochali i wzrastali w miłości; ukazuj nam stopniowo to wszystko, czego żąda miłość doskonała, którą Ty w nas budzisz i utwierdzasz. Spraw, byśmy znajdowali naszą radość w miłości a naszego szczęścia szukali w uszczęśliwianiu innych. Dzień 5 - Duch jedności Ty, w którym Ojciec i Syn są jednym, spraw, żebyśmy byli zjednoczeni jak Oni i w Nich. Ty, który wyrażasz jedność Trójcy Świętej, przyjdź, aby zapewnić jedność wspólnoty ludzkiej. Spraw, niech wzrośnie u wszystkich ludzi, a szczególnie u chrześcijan pragnie-nie jedności i niech ono będzie wciąż bardziej skuteczne. Zbieraj coraz bardziej ludzkość w jedności prawdy przez coraz lepsze przyjmowanie Objawienia i rozwój tej samej wiary. Zjednocz ludzi w miłości szczerej, we wzajemnym szacunku i w coraz hojniejszym niesieniu sobie pomocy. Umocnij we wszystkich wolę przezwyciężania sporów i unikania przemocy, zatargów i ucisku oraz wyzyskiwania słabych. Pomnażaj spotkania między tymi, którzy są rozdzieleni murem nienawiści albo nieufności, a popieraj wzajemny szacunek tam, gdzie panoszy się oczernianie i pogarda. Wzbudzaj w nas wolę wielkich wysiłków osobistych ku budowaniu jedności; wyrwij nas z naszych uprzedzeń nieżyczliwych i otwórz nas szeroko na zrozumienie bliźnich. Spraw, byśmy odkrywali coraz jaśniej możliwość i środki pojednania; pobudzaj nas do popierania zbliżeń i przyjaźni. Pomagaj nam zgadzać się na wszystkie ofiary dla budowania coraz głębszej jedności myśli i serc w naszym otoczeniu. Dzień 6 - Duch pokoju Duchu Święty, Ty wyrażasz głęboką zgodność Ojca i Syna i jesteś w swojej Osobie Bożym pokojem. Przyjdź i podziel się z nami tym dogłębnym pokojem, zaprowadzając harmonię między nami, a Chrystusem i Ojcem. Przyjdź i daj nam zasmakować pokoju wewnętrznego, płynącego ze zgody naszego bytu z Bogiem, a przez to także zgody z nami samymi. Spraw, byśmy szukali tego pokoju przez takie postępowanie, które stara się podobać Bogu we wszystkim. Wyzwól nas od niepokojów i lęków, które dręcząc nas przeszkadzałyby nam miłować Boga z całego serca. Niech pewność o Bożej dla nas dobroci i całkowite zaufanie troskliwości Ojca pomoże nam przezwyciężyć wszelką niespokojną troskę o przyszłość i żyć w ciągłym pokoju. Niech pokój naszej zgody z Bogiem pomaga nam zachować pokój zgody ze wszystkimi, którzy nas otaczają. Ty, który rozsiewasz pokój, uczyń nas sprawcami i nosicielami pokoju, ludźmi pojednania o sercach wielkodusznych, we wszystkich dziełach miłości. Daj, byśmy szli za wszystkimi natchnieniami, którymi Ty sam chcesz nas prowadzić drogą pokoju, pokoju naszego sumienia, pokoju z bliźnimi, pokoju powszechnego. Zbuduj w nas królestwo pokoju - prawdziwy znak Królestwa Chrystusowego. Dzień 7 - Duch modlitwy W Tobie, Duchu Święty, miłość jest modlitwą; przyjdź i wyrażaj Twoją miłość w naszym sercu porywem modlitwy. Przekonaj nas o konieczności modlitwy według polecenia Jezusowego danego uczniom w Ogrójcu: "Czuwajcie i módlcie się". Wzbudź w nas upodobanie w modlitwie i jej pragnienie tak jak wzbudzasz w nas upodobanie w miłości i jej pragnienie. Daj nam odwagę do przerywania naszego działania i do porzucania naszych trosk, abyśmy się oddawali Temu, który jest jedynie konieczny, i w modlitwie do Niego. Naucz nas modlić się, rozmawiać z Bogiem albo trwać blisko Niego w milczeniu. Podtrzymuj w naszej modlitwie poryw ducha i serca, wyzwalając je od każdej innej troski i pociągając je ku Bogu. Gdy nie możemy się modlić, pomagaj nam trwać w naszej ofierze, aby stała się ofiarą jeszcze bardziej szczerą naszej biedy, naszego ubóstwa. Ponieważ nasza modlitewna powinna być wyrazem naszej miłości, nie pozwalaj nam zbytnio myśleć o nas samych i spraw, abyśmy modlili się za cały Kościół i świat cały. Uczyń z naszej modlitwy zapomnienie o nas samych przez spojrzenie, którym zanurzamy się w Panu. Przyjdź i módl się w nas, Duchu Święty, i Twoją Boską modlitwą nadaj wartość naszej nędznej modlitwie ludzkiej. Dzień 8 - Duch milczenia Duchu Święty, Ty napełniasz milczenie Boga pełnią miłości; wprowadź i w nasze milczenie tę pełnię. Spraw, abyśmy szukali w milczeniu bardziej spokojnego, bardziej wyłącznego przylgnięcia do Pana. Strzeż w naszym życiu chwil odpocznienia, w których moglibyśmy zamilknąć aż do głębi nas samych, aby tam móc słyszeć głos Boży. Nie pozwól nam nigdy w naszym milczeniu zajmować się sobą, ale stawiaj nas przed obliczem Pana i sprawiaj, abyśmy rozpoczynali z Nim świętą rozmowę. Ponieważ obecność milcząca jest sposobem wyrażania miłości, a my sami nie umiemy nic powiedzieć Temu, którego pragniemy miłować, pomóż nam ofiarować Mu z prostotą dar naszej niemożności mówienia. Naucz nas słyszeć w każdej godzinie milczenia kroki Umiłowanego i cieszyć się samotnością, która pozwala nam odczuć naszą przynależność do Niego. Spraw, abyśmy coraz więcej w milczeniu doświadczali słodyczy obecności Boga i coraz głębiej wnikali w jego wewnętrzne Boskie życie w miłości. Spraw, abyśmy odkrywali bogactwo milczenia, obfitość dóbr duchowych, które Ty w nim ukrywasz, działanie Boże, które Ty rozwijasz w duszy ogałacającej się z siebie, aby dać się napełnić Tobą. Dzień 9 - Duch świętości Duchu Święty, Ty czynisz z naszej duszy i z naszego ciała swoją świątynię, mieszkanie, które Ty sam konsekrujesz i uświęcasz swoją obecnością. Ty przemieniasz cały nasz byt w święta dziedzinę, w dziedzinę Bożą. Uczyń nasze myśli bardziej świętymi myślami, głębiej przenikniętymi Bożą mądrością. Uczyń nasze pragnienia bardziej świętymi; niech będą w sposób bardziej żywy zwrócone ku spotkaniu z Panem. Uświęć nasze słowa uzgadniając je bardziej ze Słowem Boga. Uświęć nasze gesty i czyny ożywiając je miłością, która je przemienia. Uświęć nasze ręce i wszystkie członki naszego ciała wpajając nam szacunek dla ciała, które uczyniłeś twoim mieszkaniem na zawsze. Uświęć nasze serce, ażeby było pochwycone przez miłość Bożą i aby wszystkie jego uczucia wznosiły się ku Tobie. Uczyń z naszej woli siłę prowadzoną jedynie przez Boga i skierowaną ku pełnieniu jego zamiarów. Uczyń z naszej wolności dar ofiarny, w którym cała nasza osoba oddaje się w radosnym hołdzie Panu. Niech wszystko w nas stanie się świątynią, w której Tobie spodoba się żyć i działać.

oooo:) coś nowego, na kochanki jeszcze nie wchodziłam, jutro poszukam:classic_cool: szamboooo:classic_cool:

Gość ludzie leczcie się
No to już jest inna historia nieprawdaż?

„Święta Boża Rodzicielko i Matko Dobrej Rady. Przyrzekamy Ci z oczyma utkwionymi w żłóbek betlejemski, że odtąd staniemy na straży budzącego się życia. Walczyć będziemy w obronie każdego dziecięcia i każdej kołyski równie mężnie, jak nasi ojcowie walczyli o byt i wolność narodu, płacąc obficie krwią własną. Gotowi jesteśmy raczej śmierć ponieść, aniżeli śmierć zadać bezbronnym. Dar życia uważać będziemy za największą łaskę Ojca wszelakiego życia i za najcenniejszy skarb Narodu.”

Gość kołala
kochanki usuwajace własne dzieci...hmm to sie trzyma kupy

Niech zyje Jezus Chrystus. Amen.

Gość olgaśna
Słuchaczko!!! pomodlić sie za zbłąkane dusze!!! nie rób z siebie pośmiewiska!!! żarty.........wolne żarty!!!

Maryjo Niepokalana, oddaję się Tobie tak ufnie, jak oddał się Tobie sam Bóg. Wraz z Tobą pragnę Mu - za Jego łaską - odpowiedzieć na Jego miłość do człowieka. Ty całą swą istotą rodzisz Chrystusa i utożsamiasz nas z Nim, kształtując na Jego obraz i podobieństwo. Ucz nas codziennego, konkretnego przylgnięcia do zbawczego planu Twego Syna i prowadź do zjednoczenia z Nim. Ojcze Niebieski, Ty w Maryi starłeś szatana i utworzyłeś "nowego człowieka", aby zwyciężał zło mocą Niepokalanego Poczęcia. Niech Ono zatryumfuje nad światem, niech ogarnie każde serce, aby umiało tak Ci zawierzyć jak zawierzyła Maryja. Ty Boże, w Trójcy Jedyny, oddałeś się stworzeniu w Duchu Świętym, aby odnowić oblicze ziemi. Oto ja, wraz z całym stworzeniem, oddaję się Tobie w tymże Duchu, w niezgłębionej tajemnicy Niepokalanego Poczęcia. Łączę się z FIAT Maryi i wraz z Nią, w Niej, przez Nią i jak Ona oddaję Ci moje życie, abyś w nim i przez nie wypełnił swój zamysł względem świata. Zapal ogniem Ducha Świętego moje serce i niechaj od niego zapłoną wszyscy, których postawisz na mojej drodze. Amen.

O Matko Boga, w Tobie nasz Ojciec znalazł upodobanie, w Tobie Syn Boży obrał mieszkanie, w Tobie Duch Święty, który Cię ocienił, objawił Matkę Boga. Przez Ciebie, Boża Rodzicielko, Bóg pojednał się z nami w niebie i na ziemi. Matko Boga, nadziejo nasza, przyjaciółko sierot, orędowniczko pielgrzymów, radości strapionych, która się wstawiasz za uciśnionymi i ubogimi; Ty, która znasz naszą nędzę, uwolnij nas! Wyśpiewałaś przecież, że Pan Bóg głodnych nasycił dobrami, a bogaczy odprawił. O Matko Boga, strzeż nas i ochraniaj przez wszystkie wieki! O Panno, Matko Boga, Ty przyniosłaś światłu niedostępne Światło, rozjaśnij swoim blaskiem mroki mego serca i podaj mi rękę, by mi towarzyszyć na drodze zbawienia oddając Bogu wieczną chwałę. Matko Boga, która jesteś z Synem w matczynej bliskości, wstawiaj się nieustannie za nami, bo tylko Ciebie my, chrześcijanie, możemy zaofiarować Bogu jako miłą Mu ofiarę. O czysta Matko Boga, która zrodziłaś wieczny Pokój, wybaw nas z niebezpieczeństw, byśmy żyli w pokoju przewyższającym wszystko.

Do kosciola pomodlic sie zboszucie