Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

metafora .

mam cerę suchą i tłustą zarazem - jak to wyleczyć?

Polecane posty

Po pierwsze - mój przypadek jest dla mnie kompletnym absurdem. Po drugie - czy da się to jakoś wyleczyć? Zaznaczę, że kupiłam sobie raz nawet nivea visage do cery tłustej, ale niestety - już po trzech - czterech godzinach czułam olej na swojej twarzy ... Podkłady typu \"Matt mousse\" też nic nie dają. Z suchością zaś próbuję walczyć poprzez smarowanie może raz na dwa tygodnie kremem dla dzieci - rzadko, żeby nie pogłębić tłustości. Ale i tak mi to nic nie daje, bo następnego dnia (stosuję go na noc) wciaż widzę na swoim czole i nosie wręcz schodzący z przesuszenia naskórek (paradoks, bo to co najbardziej mi się przetłuszcza, to też zarazem mi się przesusza :O ) Nie myję twarzy niczym strasznym, bo kostką dove. Więc skąd to wszystko ..?

dodam jeszcze ważną rzecz - nie maluję się jakoś strasznie mocno, podkładów, pudrów itp. nie używam.

Gość tylko ziaja
masz cere mieszana.Ja bym ci polecila jakis krem z Ziaji.One sa w miare dobre.Tez mam taka cere i wiem ze pielegnacja jest ciezka

mówisz "tylko ziaja", a ja zaś jak słyszę tą nazwę to mnie trzepie... ale dobrze, może faktycznie spróbuję. Tylko (może sienie znam), ale z tego co pamiętam, to cera tłusta polega na tzw. zasadzie litery "T"... czyli tłusty nos, broda i czoło, a suche policzki ... A ja mam właśnie najbardziej suche to, co jest najbardziej tłuste o_O

Gość slaidi
Tak naprawdę z cerą tłustą nie zrobisz nic - to przechodzi z wiekiem, mnie przeszło po 30-tce. Wcześniej wydałam fortunę na kremy, podkłady matujące itd i nic to nigdy nie dawało. Z nawilżeniem jest prościej.

Gość moze seria oliwkowa

" to cera tłusta polega na tzw. zasadzie...", prezepraszam, miałam na myśli oczywiście cerę mieszaną, nie tłustą.

Gość moze seria oliwkowa
albo najlepiej odwiedz dobra kosmetyczke lub dobrego dermatologa.Samej ciezko bedzie ci podjac dobra decyzje,a panie w sklepach chca sprzedac wszystko.UWIERZ

Gość slaidi
Tak samo mniej więcej jak z przetłuszczającymi się włosami. Też nic na to nie poradzisz. Na szczęście nie jesteśmy na to skazane przez całe życie.

Gość może zmiana podejścia
np. olej na skórę..... skóra tłuści się paradoksalnie dlatego, że jest zbyt wysuszona.... jeśli na mokrą bużkę położymy np. ojej jojoba (najbardziej zbliżony skłąd do sebum) skóra nie będzie musiałą produkować już nowego sebum i równocześnie będzie nawilżona i natłuszczona.... po pewnym czasie powinna się więc uregulować.....ja w ten sposób moją mieszaną cerę doprowadziłąm do normalności.... teraz używam tylko physiogelu i ok

Gość eeeeeeeetammmm
tylko już nie natłuszczaj cery!!! ona potrzebuje teraz dużo nawilżania! przechodziłam przez to co Ty i wyratował mnie krem do kupienia w aptece CERALAN, jest nie drogi ale bbbb skuteczny. Nic innego mi nie pomagało nawet te z wyższej półki. Spróbuj a bedziesz zadowolona. Niby krem jest półtłusty ale nie czuć żadnego filmu, skóra go momentalnie wpija i zostaje baaaardzo delkatna cera... wklejam opinie z wizażu, poczytaj sobie http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=18010

z emolientów do cery tłustej to raczej HUMEKTAN.... celaran zawiera płynną parafinę.... nie wiem jak dla kogo, ale dla mnie to tragiczny zapychacz....

Gość eeeeeeeetammmm
mnie na szczęście nie zapchał a wyratował! ale do HUMEKTANa też się przymierzam ale dopiero jak sie cieplej zrobi.

co najbardziej zabawne -- do tłustości skóry zwykle doprowadzają preparaty matujące -- wiec radze Ci je odstawić pocieszyć Cie mogę tez tym ze na wiosne wiele osób na taki problem ze skórą proponuję Ci zmienić środki pielęgnacyjne na neutrlane lub nawilżające: do mycia; ciągle dove, albo jakieś mydelko dla dzieci - ale po mydelku dla dzieci koniecznie tonik Rano zrezygnuj calkiem z tradycyjnego mycia -- możesz tylko przetrzeć tonikiem, albo umyś twarz maślanką lub kefirem Na dzień lekki krem nawilżający o jak najprostszym składzie lub krem dla dzieci (bambino, babydream, hipp, nivea. Jeszcze lepszym pomysłem będzie olejek na twarzy - no. oliwka Hipp (to ważne bo tylko ona nie zawiera parafiny i olejów mineralnych), ew. olejek jojoba lub migdałowy (do kupienia w sklepach zielarskich) Nakładasz taki olejek na wilgotną skórę po toniku, po 10 min papierowym ręcznikiem ścierasz to co się nie wchłonęło. Skóra jest po tym matowa dłużej niż po najlepszych kremach matujących. Wieczorem tradycyjnie mycie, tonik i krem dla dzieci (krem do drugi dzień) peeling systematycznie 2 x w tygodniu po peelingu maseczka nawilżająca, najlepiej domowa, żeby nie przeciążać cery, np. z twarożka homogenizowanego, kefiru, żółtka, miodu, banana, jabłka, avocado, oliwy -- którekolwiek ze składników połączyć w równych proporcjach - trzymać ok 20 minut Od wewnątrz nawilżysz skórę łykają jakieś kapsułki z olejem np. capivit hydrokontrol, oeparol, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika

no humektan lepszy na lato.... dlatego pisałam o physiogelu - kremie (ale fajna jest też ta śmietanka do mycia)..... ja na ten kładę filtr Avene i podkład mineralny Rhea....

Godne polecenia są kosmetyki AA z serii do cery atopowej, bardzo sobie chwalę żel-krem do mycia twarzy.

może zmiana podejścia - możesz mi powiedzieć kilka słów na temat tego filtra Avene? Stosuję krem z kwasami i przydałby mi się jakiś filtr. Czy nie jest on tłusty?

właśnie Avene dla mnie, nie jest tłusty i nie zapycha..... a co do mycia, dla mnie tylko naturalne mydełko- takie z prawdziwej oliwy z oliwek!

Gość prosze podaj
a możesz podac nazwę tego filtra Avene??

Gość trochę podłamana
ja używam humektanu albo na noc - avene hydrance legere-jest lekki i ładnie nawilża, na dzień matującego avene i jest o.k. w miarę

Gość pporuszona
Podstawą dbania o skórę suchą jest właściwa pielęgnacja, priorytetem jest nawilżanie skóry oraz organizmu. Znawcy tematu podkreślają konieczność dbania o "nawilżanie" od środka czyli uzupełnianie płynów w postaci czystej wody. Należy wypijać około 1,5 litra wody codziennie... http://nuclearts.pl/pielegnacja/cera-sucha-jak-dbac-o-sucha-cere/

Gość krucafuks
Peeling enzymatyczny- pozbędziesz się suchych skorek. Serum, mocniejszy krem, albo Bio Oil(lub inny olejek)na noc, na dzień coś lekkiego, bez zapychaczy.

Gość gość
Przy takiej cerze idealny będzie zabieg głęboko nawilżający z aminokwasami i kwasem hialuronowym. Firma Arkana ma taki zabieg w ofercie. Listę salonów gdzie go wykonują znajdziesz na stonie www.arkana.pl w zakładce gabinety. Moja cera była taka, ze policzki były bardzo suche, a czoło i nos blyszczały z daleka. Teraz wszystko wróciło do normy, mi wystarczyły 3 wizyty w salonie, a dodatkowo zaczęłam używać specjalny krem z aminokwasami.