Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aneczka47

jak pomóc partnerowi w depresji?

Polecane posty

Gość aneczka47

do kobiet, których mężczyzna leczy się z depresji - gdzie poszukać informacji jak mu pomóc, żeby nie zrobić mu przypadkiem krzywdy? czy starcza wam cierpliwości? czy zdarzylo się którejś z was, że mężczyzna wrócil do formy ... i odszedl? kobieta czuje się często jak pielęgniarka w stosunkach z mężczyznami, ale na ile i jak można pomóc mężczyźnie z depresją? i jak przy tym wszystkim dbać o swoje racje, potrzeby i uczucia? podpowiedzcie, proszę nie jestem pewna, może ten temat już się pojawil na forum

Gość aneczka47
przywiózl ja po 2 latach z zagranicy, pare miesiecy temu, praca tam go dobila. razem jestesmy od 3 miesiecy

Gość aneczka47
byl za granica, wrocil bo praca tam dala mu w kosc, leczyl sie, minelo pare miesiecy, teraz poszedl do nowej pracy, tu w Polsce. to nie jest tymczasowy kryzys. mial ta depresje stwierdzona. bierze leki. chodzi o mnie. jak moge mu pomoc. staram sie, jestem mila na ile moge, wspieralam go teraz w poszukiwaniu nowej pracy ... ale on jest czasem taki nieobecny ... znacie jakas dobra literature, jak kobieta ma pomoc i sie zachowywac, kiedy jej mezczyna ma depresje? zeby tez sama nie wpadala w dolek przy okazji?

W znacznej mierze, jemu, potrzebna jest pomoc lekarza, nie Twoja. W internecie znajdziesz stronę portalu psychologicznego. Tam poszukaj rady, i koniecznie wybierz się z nim do lekarza.

Gość aneczka47
zastanawiam sie, czy moge z kims na ten temat porozmawiac. rodzicom nie powiem, zasugerowalam tylko ze byl chory po przyjezdzie. z moimi przyjaciolmi a jednoczesnie naszymi wspolnymi znajomymi? jestesmy od 3 miesiecy razem, ale znamy sie jeszcze ze szkoly sredniej. wolno mi w ogole z kims ze znajomych o tym rozmawiac? czy to nie sprawa miedzy nami 2? sama juz nie wiem. chce pomoc jemu, chce pomoc sobie. dlatego szukam wskazowek w internecie, ale nie wiem, gdzie znajde jakies ciekawe linki.

Gość aneczka47
on sie leczy juz od wakacji, chodzi do lekarza ... to mam pojsc z nim do lekarza? jestesmy razem 3 miesiace, ale ufamy sobie w miare, znamy sie wiele lat, tyle ze sie nie widzielismy. zaproponowac? ja sie zastanawiam, jak funkcjonowac na cod zien, nie jest idealnie, ale skad mam wiedziec, co jest objawem choroby w jego zachowaniu a co normalnym przejawem cech charakteru, przyzwyczajen itd.? nie wiem ... jest spokojny, gdy zwroce mu uwage denerwuje sie. na wszystko potrzebuje czasu. snuje plany, ... ale trudno mu znalezc czas dla nas teraz. widzicie - ja nie chce naciskac. nie wiem, czy wytrwam. poczatek zwiazku, czlowiek przezywa wszystko intensywnie ... dlatego chce pomoc. sobie tez.

są rożnego rodzaju depresje...i z tego co mówisz to on z pewnością nie chorują na depresje nieuleczalna wiec nie jest to nic poważnego! moim zdaniem przechodzi jakiś kryzys życiowy...wspieraj go ...bądź przy nim...osoba która choruje na depresje potrzebuje wsparcia tej najbliższej osoby...a z innym może nawet nie chcieć rozmawiać.leki mu raczej nie pomogą ..

jest spokojny, gdy zwroce mu uwage denerwuje sie. na wszystko potrzebuje czasu. snuje plany, ... ale trudno mu znalezc czas dla nas teraz. widzicie - ja nie chce naciskac. nie wiem, czy wytrwam. poczatek zwiazku, czlowiek przezywa wszystko intensywnie ... dlatego chce pomoc. sobie tez. słuchaj człowiek chory na depresje to człowiek zamknięty w sobie...czy on sie izoluje od innych?? czy unika ludzi ,znajomych rodziny???? jesli nie to nie jest chory na żadną depresje...

Gość aneczka47
dziekuje za linki, akurat przegladam jakies na psychologia.net. nie skojarzylam, ze sa portale psychologiczne, widze ze udzielaja tam porad, dzieki za wskazowke. wsparcie ... fakt. problem w tym, iz nie dalej jak w padzierniku zakonczylam 5-letni trudny zwiazek. za dlugo bylam z tamtym. boje sie, ze spanikuje. ze braknie cierpliwosci. jestem dosc nerwowa, musze wiec trzymac sie celu.

Gość aneczka47
on sam twierdzi, ze wraca mu juz forma. poszedl do pracy, widze jak rozmawia z ludzmi bez problemu. nawet do tego dazy przy kazdej okazji. trenuje sie:). i w lozku forma wrocila. siedzial przedtem caly czas w domu, nie zorientowalam sie nawet, ze wrocil z tej zagranicy. tylko ze istnieje jakis stan hm po depresji? bo powiem szczerze - potrzebuje silnego partnera.

Gość aneczka47
najgorszy okres ma jak mowi juz za soba ... ale ja chce cieszyc sie zwiazkiem. to normalne przeciez. jestesmy dopiero na poczatku.

Gość
aneczka47 => Powodzenia. 🖐️

Gość taka jakas see
Aneczka ja moge ci cos poradzic na wlasnym przykladzie... lecze sie na depresje ok 2 lata w najgorszych momentach potrzebna mi byla pomoc bliskich meza... oczekiwalam bliskosci-przytulic sie, zeby powiedzial,ze kocha czuc sie bezpieczna i kochana na codzien miec dobre slowo zapewnienie,ze nie jestem taka nie potrzebna i nie udaczna... jedynie mozesz go podnosic na duchu i uswiadamiac mu,ze jestes z nim bez wzgledu na wszystko