Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasia280591

edrokrynolog ginegolok kto to jest

Polecane posty

Dostała od lekarza rodzinnego skierowanie do endokrynologa ginekologia. Nie wiem od czego ten lekarz jest . Od czego ona jest ???? Boje sie tej wizyt , nie wiem co on będzie mi robiła ?? A ja mam 17 lat i jestem jeszcze cnotką . Strasznie mi sie spóźnia okres . Wiem , że to głupota że jeszcze nie poszłam do ginekologia ale ja się straszenie BOLE . Może ktoś z was mi pomoże i mię podniesie na duchu . BARDZO PROSZĘ :)

Gość Kkobieta
Jest to lekarz który oprócz profesji wiadomej, zajmuje się sprawami hormonalnymi (tarczyca itp.) Robiłaś jakieś badania ?

Witaj Kasiu! Prawdopodobnie dostaś to skierowanie gdyż lekarz pierwszego kontaktu zauważył u Ciebie jakieś objawy wskzujące na zaburzenia gospodarki hrmonalnej organizmu. Jednym z nich z pewnością jest wspomniane przez Ciebie opóźnienie miesiaczki. GINEKOLOGIA, jak wisz zajmuje się badaniem i leczeniem układu rozrodzczego kobiety. ENDOKRYNOLOGIA (bez R po D) zajmuje się ogolnie zaburzeniami pracy gruczołów dokrewnych, ktore wytwarzaja hormony. Należą do nich także jajniki. Więcej podsta wowych informacji znajdziesz np. tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Endokrynologia http://www.endokrynolog.info/endokrynologia.htm Ponieważ ginekologia jest w znacznym stopniu związana z gospodarką hormonalną kobiety, ktora na ogół stabilizuje się w pełni ok 21-22 roku zycia, część lekarzy posiada obydwie te specjalizacje. Wizyty nie powinnaś się obawiać. Lekarz oprócz rutynowego badania ginekologicznego oceniającego stan i rozwój narządów rodnych zleci też badania laboratoryjne wybranych hormonów i na ich podstawie zastosuje odpowiednią terapię. Pozdrawiam i zyczę dużo zdrowia! :)

Dziękuję wam za pomoc . Była u lekarza dał mi skierowanie na USG . Jaki mi coś lekarz powie co wam napisze . Tu sie nie krepuje pisać co mi jest , a dokładnie wam później powiem wam co mi jest .

Oczywiście Kasiu - napisz. Jeśli cośędziemy mogli pomóc -pomożemy! :) Pozdrawiam i zyczę zdrówka! :)