Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Majika

Czy przebieracie się po północy?

Polecane posty

A ja byłam na weselu, na którym panna młoda miała na sobie suknie w kościele, potem wsiadła w auto pojechała do domu (my na wesele), a potem ona spóźniona dotarła w sukience-namiocie (taka z bazaru, co to je babcie nosza)granatowej w wielkie zółte kwiaty

Gość hhehehehe
pewnie oszczędza, bo chce ją sprzedać;] Kiedyś w moich okolicach tez się przebeirano, ale teraz zaprzestano tego. Po pierwsze można się nacieszyc suknią ślubną, po drugie nie trzeba kupować jeszcze jednej kiecki. A skoro ja nie zniknę na "noc poslubną" to dalej sobie moge nosić moja białą suknię wg tej logiki co też i zamierzam uczynić:]

Gość griszka
Ja miałam wesele 4 lata temu i przebierałam się.W naszych stronach to normalne i na większości wesel na których bywałam też panny młode się przebierały.Zobaczycie,po północy będziecie tak zmęczone ,że z radością zrzucicie tą kieckę.

Gość przebieranie jeszcze rozumiem
choć w dzisiejszych czasach zostało to ograniczone do symbolicznego zdjęcia welonu. Nie jestem też pewna, czy kiedyś się przebierano... Przecież panny np. na wsi zakładały po prostu strojny strój ludowy, taki w którym się chodziło. Następowały oczepiny i czy ona strój zmieniała, to ja nie wiem. W każdym razie jeszcze przebranie się rozumiem, ale to ostentacyjne znikanie w sypialni celem rozdziewiczenia, to jest jakieś kuriozum :O Ja za nic bym sie nie pozbyła mojej sukni, a te opowieści o dresach i szmatach za bazaru, to mi się wydają aż niemożliwe. :O

Gość z tym dresem to ja
widzialam na wlasne oczy. tez nie moglam uwierzyc. ale ta panna mloda (i pan mlody zreszta tez) chyba "nie mieli wszystkich w domu". bylam na tym weselu z kolega wiec nie znam tych ludzi i nie chcialam pytac czy z nimi wszystko ok. ale w ogole ona nie byla pomalowana. nawet tuszu nie miala na rzesach! nie miala tez chyba zęba - trojki zdaje sie. paznokcie miala brudne. i chyba wlosy tluste. wygladala jakby przyszla prosto z pola i wskoczyla w kiecke. nawet ten moj kolega z ktorym bylam mowi do mnie; patrz, ona nie ma nawet paznokci pomalowanych! (ja wtedy namietnie malowalam paznokcie co 2 dzien na inny kolor i byl przyzwycajony do tego ze przede wszytskim paznokcie nalzey maowac) :P to bylo z 8 lat temu. a w ogole to przebieranie sie to pamietam, ze kiedys tak z 18 lat temu jak bylam mala i rodzice brali mnie na wesela to pamietam ze chyba zawsze sie przebieraly panny mlode. teraz juz nie. ja w kazdym razie nie zamierzam! :D

Gość michulka26
Ja przebierać się nie będę,chodź byłam na paru weselach,gdzie po oczepinach Panna Młoda sie przebierała,każdy robi jak uważa!

Widzę, ze wywołałam niezłą dyskusję;-) Cóż, każdy region to inna tradycja. Dzieki za wypowiedzi:-)

Jako dzieciak chodziłam na wesela i wówczas PM się przebierały. Była jednak pewna różnica w fasonie sukien- były modne takie z długimi rękawami, rękawiczkami, bufkami. Po paru godzinach było w tym piekielnie gorąco i z ulgą zrzucały je z siebie. Teraz suknie mają większe wycięcia i mimo, że nie są najwygodniejsze, to do rana da się przetrzymać. Od paru lat nie widziałam ani jedenj PM która by zmieniała strój