Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w rozterce 21...

HIV / AIDS

Polecane posty

Gość w rozterce 21...

Czy zwykła morfolofia może wykryc obecnośc wirusa hiv czy aids? Łudze sie, że tak, chociaż zdrowy rozsądek podopwiada, że nie... Wiem, żę trzeba zrobić specjalistyczne badanie i zrobie je w przyszłym tygodniu... Ale może jest jakas szansa, że morfologia może pokazać... Miałam robiona morfologie i jest prawidłowa. Wiem, że ten wirus po przerodzeniu sie w chorobe zmienia strukture białych krwinek, a ja leukocyty mam w porządku, czy to jest mniej wiecej jakas szanse, że nie jestem chora? Prosze o odpowiedź.

Gość zwykła morfologia
nic nie wykaże, chyba że choroba jest już bardzo zaawansowana, ale wtedy miałabyś też inne objawy. Rozwinięcie AIDS trwa nawet lata od momentu zarażenia się wirusem HIV, więc przykro mi, ale możesz być nosicielem, bo chora jeszcze nie musisz być. Nie napisałaś ile mineło od potencjalnego zakażenia

Gość w rozterce 21...
Jeżeli byłabym zarażona... to minęłoby nie wiecej niz rok, czy w tym czasie może wirus hiv rozwinąć sie w aids? Nie mam żadnych podejrzanych objawów, ale jestem zaniepokojona... Musze to wiedzieć i sie przebadam w jak najszybszym terminie, znalazłam juz odpowiednie miejsce... Nie chcę nikogo zarazic, bardziej chodzi mi o bliskich niz o siebie, chociaż o siebie też sie bardzo martwie

Gość według wikipedii
okres rozwinięcia się AIDS to 0,5 do 3 lat od momentu zarażenia, więc niestety nie mogę Cię pocieszyć, że dobra morfologia oznacza, że nie jesteś nosicielem, ale mimo wszystko szanse że nie jesteś zarażona wzrastają, ale bez badań się nie obędzie. Podziwiam, że myślisz o bliskich

możesz zrobić to badanie w prywatnej przychodni, luxmedzie np. Nie musisz mieć skierowania. Jeśli masz takie wątpliwości to się nie zastanawiaj tylko idź prywatnie

nigdzie jak idziesz prytwanie nie musisz mieć skierowania. Chcesz iść do Izis na chmielnej? jeśli tak tam też bez skierowania

Gość nie wiem czy wszędzie
tak to wygląda, ale ja słyszałam własnie o tym o czym pisałaś, że jest potrzebne skierowanie, bo wyników nie możesz odebrać sama, a musi Ci je przekazać lekarz, po to aby jeśli wynik będzie pozytywny to poinformować Cię o możliwosci leczenia i udzielić wszystkich potrzebnych informacji. W przeciwnym razie jeśli po odebraniu wyniku popełniłabyś samobójstwo to takie laboratorium ma poważne kłopoty, z zamknięciem włącznie. Ale czy wszędzie tego przestrzegają nie wiem, u mnie w przychodni na pewno, nawet płacąc za badanie

Gość robiłam ten test
w Nova Medical, bez skierowania, płaciłam ok 50 zł albo i więcej, nie pamiętam.

Gość w rozterce 21...
ok, no własnie mysłałam żeby zrobic to badanie albo na Romera albo na Chmielnej.... Rozmowe z psychologiem jakos przezyje, ale nie chce skierowania, jezeli byłabym chora, lub zarazona to sama bym sie odrazu zgłosiła do lekarza, chce zyć i chce wiedziec co mam robic zeby niepozarażac innych. A co jak jestem zdrowa? Nie chce zeby w mojej karcie zdrowia figurowało wtedy ze miałam takie badanie, nie chce wypytywania itd, chce szybko, odpłatnie i skutecznie. W moim miescie tez sa takie punkty badań... ale obawiam sie ze potrzebne jest skierowanie, chociaz nie zaszkodzi zapytac. A propos ceny to dziwne, bo ta cena bardzo sie waha, jedna osoba niapsała ok 50 zł lub wiecej, na chcmielnej podobno 35, a u mnie w przychodzni 22.. ciekawe.

Gość avillar
Wszystkim tym, którzy podejrzewają u siebie te choroby lub miały możliwośc zarażenia się nimi powinny przeczytać artykuł https://adamed.expert/jakie-sa-wczesne-objawy-hiv-i-aids/ by doskonale wiedzieć jakie są pierwsze realne objawy... mam tylko nadzieje, ze mi nic takiego sie nigdy nie przytrafi :(