Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annniiiiiiaaaaaa

nazwisko

Polecane posty

Gość annniiiiiiaaaaaa

Ja mam takie pytanie czy kobieta, kiedy wchodzi za mąż lub kończy 18 lat może zmienić formę nazwiska na żeńską w dowodzie osobistym np, Cichy na Cicha?? Z góry dziękuje za porady

Gość martinez sanchez
jesli wychdzi za maz to bierze nazwisko meza:P mozna sobie zmienic nazwisko tylko musisz podac konkretny powod

Gość annniiiiiiaaaaaa
ale mi raczej chodzi ogólnie czy jest możliwość zmiany nazwiska np. z Cichy na Cicha na dowodzie osobistym, bo po prostu kobieta chce mieć żeńską formę nazwiska

Gość utta
Pozwole sie wtracic. Ja mam podobny problem z tym ze maz ma nazwisko zakonczone na -y np. cichy a ja chce zostac pania U Cichy a nie Cicha. Sprawdzalam i w ustawie bo taka istnieje, zamieszczony jest wpis ze jezeli przyszly maz ma nazwisko meskie to przyszla zona moze wybrac sama czy chce zeby sie odmienialo sie ono i byla P. Chicha czy Chicha.

Gość pracuję w USC
Przede wszystkim problem poruszony w tym topiku jest zupełnie omienny od problemu ,który omawiałam wcześniej.Tutaj problemem jest nazwisko przymiotnikowe ,np Cichy,Cicha ,więc zgodnie z podanym niżej orzecznictwem w takim wypadku jest możliwy wybór co do formy.Jednak nie w przypadku nazwiska "Kowalski ,Kowalska". Poniżej przykład zaczerpnięty ze strony USc w Łochowie. Odmowa wpisania nazwiska dziecka Na podstawie art. 40 ust. pkt 1 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego oraz paragrafu 2 rozporządzenia ministra spraw wewnętrznych w sprawie zasad sporządzania aktów stanu cywilnego kierownik urzędu stanu cywilnego nie może odmówić wpisania do aktu urodzenia dziecka płci żeńskiej nazwiska przymiotnikowego ojca w brzmieniu właściwym dla formy męskiej, jeżeli pisownia nazwiska dziecka jest jednakowa z pisownią nazwiska ojca i oboje rodzice złożą oświadczenie, że takie brzmienie nazwiska dla dziecka wybierają – wyrok NSA z 3 listopada 1997r., sygn. akt II SA/Wr 982/96, opublikowany w OSP 1999/4, poz. 78.

Gość pracuję w USC
Zazwyczaj wypowiadam się w konkretnej sytuacji i na sprecyzowany problem,zatem proszę,by moich wypowiedzi nie odnosić do wszystkich .Każda z Was przeważnie ma inną sytuację faktyczną i nie da się znależć "złotego środka" na wszystkie kłopoty.

Gość jakisnick
acha, juz rozumiem. widze roznice:)

Gość pracuję w USC
Nic się nie stało,lepiej zapytać dwa razy niż źle zrobić :)