Barbara12 0 Napisano Kwiecień 6, 2008 witam, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co oznacza w wyniku badania cytologicznego: - rozpoznanie klinicznego A, B - rozpoznanie cytologiczne III a - zalecenia: nie bardzo mogę się rozczytać, ale napisane jest chyba kontrolalyx i kolpoch..... proszę o Państwa wypowiedzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lattina 0 Napisano Kwiecień 6, 2008 chyba masz III grupę... Grupa III - to wynik dodatni (podejrzany). W rozmazie stwierdza się tzw. komórki dysplastyczne (nieprawidłowe). W zależności od nasilenia zmian i liczby tych komórek wyróżnia się dysplazję małego, średniego i dużego stopnia. Taki wynik wymaga kontrolnego ponownego badania w krótkim czasie, ewentualnie po leczeniu. Jeżeli zmiany utrzymują się nadal, należy pobrać wybrane odpowiednio (celowane) wycinki z tarczy części pochwowej. Do tej grupy cytologicznej zalicza się również ciężkie zmiany zapalne. Również niektóre zakażenia wirusowe (np. wirusem brodawczaka - infekcja najczęściej spotykana u młodych, współżyjących kobiet) mogą przyczynić się do powstania obrazu charakterystycznego dla tej grupy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lattina 0 Napisano Kwiecień 6, 2008 To chyba stan zapalny jest, musisz iść z tym do gina i zastosować leczenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Barbara12 0 Napisano Kwiecień 6, 2008 Dziękuję za odpowiedź. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Barbara12 0 Napisano Kwiecień 10, 2008 Czy może mi Pani napisac jak nazywa się zabieg, który mają mi zrobić. Albo napisac więcej informacji jak będzie przebiegać leczenie, czy będa mi pobierać jakieś próbki??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość babcia-68 Napisano Kwiecień 26, 2008 Obs.colli uterli.Cyt.gr.III Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość babcia-68 Napisano Kwiecień 26, 2008 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tralalala 0 Napisano Kwiecień 28, 2008 nie straszcie dziewczyny! III grupa rto moze byc jedynie stan zapalny!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość babcia-68 Napisano Kwiecień 29, 2008 Najgorsze jest oczekiwanie na wynik badania cytologicznego z pobranego wycinka z szyjki macicy- bo aż 2-3 tygodnie.Jak przeżyć jeszcze cały tydzień ?.Bardzo się boje? j Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach